În cadrul proiectului ”Dezvoltarea procesului de gestionare și colectare a deșeurilor”, Serviciul Comunal Vasilcău va primi, cu titlu gratuit, 146 de tomberoane

0
97

La momentul actual, în Republica Moldova sunt exploatate cca 1139 depozite de deșeuri ocupând, cel puțin, o suprafață totală de 1224,0 ha. Depozitele de deșeuri sunt organizate de autoritățile publice locale și, la modul general, nu respectă standardele de protecție a mediului. Ce extindere a suprafețelor de depozitare ne va opri?

Deșeurile de orice fel, rezultate din numeroasele activităţi umane, constituie o problemă de o deosebită actualitate, atât datorită creşterii cantităţilor şi felurilor acestora (care prin degradare şi infestare prezintă un pericol pentru mediul natural şi pentru sănătatea populaţiei), cât şi însemnatelor cantităţi de materii prime, materiale refolosibile şi energie care pot fi recuperate și introduse în circuitul economic. Reciclarea este un concept care va limita risipa resurselor naturale şi utilizarea  mai eficientă a acestora.

În țările dezvoltate reciclarea este practicată. Procesul de reciclare necesită anumite tehnologii şi cheltuieli. Cele mai mari avantaje pentru mediu ale procesului de reciclare sunt legate, nu de depozitarea deșeurilor, ci de conservarea resurselor naturale, a energiei și reducerea poluării în procesul de producţie care rezultă din folosirea materiilor prime reciclate în locul materiilor prime epuizabile.

Dacă la capitolul reciclare nu avem suficienți agenți economici, atunci pentru colectarea separată a deșeurilor se cere doar dorința și responsabilitatea noastră față de Natura – Mamă. Pentru o bună reușită în colectarea separată a deșeurilor trebuie să pregătim populația, să avem containere special marcate, iar serviciul de colectare și evacuare a deșeurilor să depoziteze pe platforme separate aceste deșeuri. A. O. ”Eco-Sor”, pledează pentru platforme separate  de transfer, ceea ce ar permite ca, deșeurile acumulate să fie ușor accesibile pentru procesul de reciclare. În cadrul proiectului ”Dezvoltarea procesului de gestionare și colectare a deșeurilor”, în colaborare cu Primăria și Consiliul local, susținuți de Grupul de Sprijin din comuna Vasilcău am făcut primii pași.

Plasticul în natură, sub acțiunea razelor ultraviolete, începe să se descompună în micro-plastic care este mult mai periculos. Micro-plasticul nimerește în sol, apă, aer și poluează. El are capacitatea să absoarbă tot ce-i rău (toxine, bacterii) și pătrunde prin orice filtru”. Oamenii de știință au detectat în premieră contaminarea cărnii de vită și de porc cu micro-plastic, care a fost descoperit și în sângele animalelor crescute. Testele de laborator au arătat că micro-plasticele fac rău celulelor corpului uman, iar particulele din aerul poluat care intră în corp provoacă milioane de decese timpurii în fiecare an.

Cantități uriașe de deșeuri plastice sunt aruncate în mediul înconjurător.

Menționăm că reciclând o sticlă de plastic se economisește energie suficientă pentru funcționarea unui bec de 60 W timp de 6 ore. Câți dintre noi s-au întrebat vreodată de ce este important să sortăm și să reciclăm deșeurile corespunzător? Ce plus valoare pot avea aceste acțiuni de repartizare a gunoiului în tomberoanele cu inscripțiile: „plastic”, „hârtie” și „deșeuri menajere”? Vom răspunde. Aceste acțiuni nu sunt în zadar, nu sunt inutile precum ar crede unii. Sortarea deșeurilor poate duce la soluționarea mai multor problem de mediu și sociale.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a lansat în 2015 mai multe Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), 17 la număr, care până în anul 2030 au drept scop de a îmbunătăți situația economică, climatică, energetică etc, în 170 de țări și teritorii ale lumii, printer care și Republica Moldova.

Gestionarea incorectă a deșeurilor este mai acută în Moldova, acestea generând cca 10,7% din emisiile de gaze cu efect de seră (GES), în comparație cu media globală, de cca 3% din emisiile mondiale. Tot mai des ne confruntăm cu efectele schimbării climei care afectează în mod negativ agricultura, resursele de apă și sănătatea, energia, transporturile și silvicultura. Este nevoie de soluții imediate pentru a obține rezultate în ceea ce ține de managementul deșeurilor, dar și de a îmbunătăți cadrul legal existent. La nivel local, se cere urgent efectuarea unor pași concreți de colectare și depozitarea separate a deșeurilor.

În raionul Soroca, unele localități,  au servicii locale de evacuare a deșeurilor, fără a fi colecte și depozite selectiv. În comuna Vasilcău, a fost înregistrat Serviciul Comunal. Obiectivul căruia este crearea unui serviciu de colectare și depozitare a deșeurilor, în care sortarea devine o normă, pe care cetățenii trebuie să o respecte. În cadrul proiectului, Serviciul va primi în gestiune, cu titlu gratuit, 146  tomberoane.

Acest proiect este implementat de A.O. ”Eco-Sor”  în cadrul Programului de granturi mici ”Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme”, lansat de Centrul Național de Mediu, cu susținerea financiară a Guvernului Suediei.


Articolul precedentLa 75 de ani împliniți, Sofia Rotaru a revenit la casa părintească
Articolul următorOctavian Bejenari – Pentru mine volanul este o metodă de relaxare / VIDEO
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.