„Implică-te și Vom reuși”!

0
113

După o pauză de o lună venim în fața cititorului „OdN” cu noi informații despre activitățile din cadrul proiectului ”Implică-te și Vom reuși”. Or, Ziua Mondială a Curățeniei, 23 septembrie, A.O. ”Eco-Sor” a marcat-o împreună cu mulți voluntari.

Planificasem să curățim de deșeuri din plastic malul Nistrului pe segmentul Cetate — Autogara, dar… nu s-a reușit. Peste 80 de voluntari au susținut apelul nostru cu genericul „Fluviul are nevoie de ajutor — Implică-te și Vom reuși”. S-au implicat tinerii de la Colegiul ”Mihai Eminescu” din Soroca, Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”, Colegiul Tehnic Agricol, IPLT ”Ion Creangă”, IPLT ”Petru Rareș”, echipa CT ”Dacia”, echipa Inspecției pentru Protecția Mediului, precum și persoane private, locuitori ai urbei… O sută de saci, pregătiți pentru colectarea deșeurilor, au fost împluți în mai puțin de două ore. Suplimentar, au fost aduși alți 40 de saci, care în câteva minute s-au împlut. În aceeași zi, echipa de muncitori a serviciului de amenajare și înverzire au evacuat deșeurile colectate. Am reușit să curățim de deșeuri malul Nistrului pe segmentul Cetate — Spitalul Raional, de fapt, nici jumătate din terenul planificat.

Dacă e să facem un mic calcul, suprafața de pe care s-au colectat deșeurile, raportată la suprafața pe care o cuprinde municipiul, pe malul Nistrului, atunci ne vom da seama câte tone de deșeuri sunt pe malul fluviului. Aici s-ar putea aminti că stația de epurare a localității nu funcționează de 19 ani. Miile de tone de ape reziduale aruncate în acest timp accelerează moartea fluviului.

De ce Nistru ar trebui să ne iubească? Dar să vedem, ce fel de ape aduc micii afluenți ai fluviului. Racovăț și Zastânca, Iorjnița și Vasilcău sunt cele patru râulețe pe care am reușit să le monitorizăm. Există o metodă foarte ușoară de monitorizare a apelor de suprafață. În dependență de micile vietăți (nevertebrare) ce viețuiesc în aceste ape. După o scurtă instruire a grupului de elevi de la IPLT ”Petru Rareș” am venit pe malul râulețului Racovăț, să vedem ce nevertebrate mai viețuiesc în apele lui. Experții noștri, colaboratori ai Institutului de Zoologie a Academiei de Științe din RM, au arătat cum se iau probele, cum se colectează vietățile, care este formula de calcul la metru pătrat și am constatat: apa este foarte poluată. Factorul uman stă la baza acestei constatări. Dacă vei dori să vezi, câți ”gospodari” în nesimțire aruncă toate tipurile de deșeuri direct în râuleț, nu numai pe mal, vino de vezi… Seminarul ”Monitorizarea calității apei de suprafață în baza micronevertebratelor acvatice” a adunat elevi ai Liceului Teoretic ”Ion Creangă”, care au manifestat un viu interes față de această tematică. După partea teoretică a seminarului, elevii au avut posibilitatea, pe viu, să determine calitatea apei din râulețul Zastânca. Acest râuleț își duce apele direct în Nistru, făcându-și calea prin defileul ”Bechir”.

După investigație s-a determinat: apa râulețului este satisfăcătoare (moderat poluată). Având această concluzie, aparent bună, nu putem afirma că râulețul nu are nevoie de ajutorul nostru. Jos, în preajma scărilor spre ”lumânare”, mormane de deșeuri din plastic schilodesc peisajul.

Despre izvorul cu apă tămăduitoare din Cosăuți cunoaște multă lume. Vizitatorii mânăstirii neapărat vor trece pe la izvor. Sorocenii vin la izvor pentru câteva ore de relaxare. Nu putem afirma că această lume știe de râulețul Iorjnița ce își duce apele spre Nistru, fiind în trecere aproape de izvorul lui Inochenti. Se afirmă că acest râuleț are o lungime de peste 10 km. Apele lui trec și prin Rezervația Peisagistică Cosăuți. Pădurea are o mare grijă de El, de acest lucru ne-am convins și noi. Împreună cu un grup de elev ai gimnaziului din Cosăuți am hotărât să monitorizăm calitatea apei râulețului Iorjnița, în baza micronevertebratelor acvatice. Elevii au văzut pe viu câte vietăți (micronevertebrate) trăiesc în apele acestui râuleț. Cu toții am avut posibilitatea de a le vedea și clasifica.

Spre bucuria tuturor celor prezenți, s-a dovedit că râulețul are ape de calitate ”bună”, conform ratelor calității apei — ”excelentă”, ”bună”, ”satisfăcătoare”, ”rea”.

La cererea noastră, am găsit toată bunăvoința administrației gimnaziului din Vasilcău de a ne oferi posibilitatea să comunicăm cu elevi și profesori ai instituției. Seminarul de instruire a elevilor cu cea mai simplă metodă de determinare a calității apelor de suprafață a avut loc în sala de clasă.

Expertul nostru a reușit să capteze atenția elevilor vorbind despre apele râulețelor deja monitorizate de noi. Iar curiozitatea lor de a vedea cum sunt apele râulețului Vasilcău ne-a dus până la malurile lui. Ei vroiau să se convingă că râulețul lor are ape bune. Am avut posibilitatea de a vedea și clasifica toate nevertebratele, cu mare greu găsite, în apele râulețului. În final, s-a determinat că apa are calitatea ”rea”. Ne-am decepționat cu toții. Având această concluzie, credem că acești copii frumoși vor da o mănă de ajutor râulețului, pentru a-l aduce la viață.

Dar cum procedăm cu cei care se cred ”gospodari”… în nesimțire? Implică-te, întinde o mănă de ajutor ORICĂRUI râuleț! Monitorizarea calității apei de suprafață în baza micronevertebratelor acvatice, A.O. ”Eco-Sor” o realizează în cadrul proiectului ”Implică-te și Vom reuși!”.

P.S. Joi, 31 octombrie, am avut marea bucurie de a sădi arbori, pe malul Nistrului, pentru dăinuirea Lui. Mulțumim tuturor voluntarilor care s-au implicat în acest eveniment. Pe pagina noastră de facebooc Implică-te, Vom reuși avem informații mai ample.

Acest proiect este susținut financiar de Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation — Moldova Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare Swiss Cooperation in Moldova Embassy of Sweden in Chisinau.

Valentina JAMBA, președinta A.O. „Eco-Sor”


Articolul precedentSportivii de la CTAS au fost cei mai buni la un turneu internațional
Articolul următorНа местных выборах текущего года не был избран ни один примар национальности рома
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.