Iluminat stradal SMART și eficient la Edineț. Primăria nu va mai plăti pentru lumina de pe strada centrală și cea din grădina publică/VIDEO

0
201

Municipiul Edineț nu va mai cheltui bani pentru iluminatul public de pe strada centrală care traversează orașul, dar și pentru cel instalat în Grădina Publică „Vasile Alecsandri”. Totul grației unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, axat pe modernizarea localității și eficientizarea energetică a acesteia. În cadrul proiectului, pe acoperișurile a trei clădiri au fost instalate panouri fotovoltaice, care livrează energie electrică în rețea.

Oamenii se arată mulțumiți de faptul că primăria va putea economisi bani.

De ce să nu ne bucurăm atunci când orașul se modernizează. Sigur că ne bucurăm atunci când se face mai frumos, aș spune că este un plus pentru orașul nostru.„

„Este interesant, este ECO și este bine pentru cetățeni, pentru copii care merg prin parcuri și este iluminat. – Dar faptul că economisim și bani? – Tot este bine și din punct de vedere economic. „

„Baterii solare…- Da și ce credeți despre asta? – Este bine desigur, pentru oraș este foarte bine.”

„Este foarte bine, totul se vede, totul este frumos, vedem pe unde mergem, nu sunt gropi, băltoace, totul este frumos și cult. E încă și mai bine și pentru cetățeni și pentru toți, nu trebuie să se gândească nimeni cine va achita și cine va fi responsabil de asta.”

Lucrările au avut loc în cadrul proiectului ”Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană.

TUDOR SÎNGEREANU, responsabil tehnic: „Au fost instalate pe trei instituții, pe acoperișurile instituțiilor, panouri fotovoltaice, pe fiecare instituție câte 40 de KW. Energia va fi consumată pentru clădire și restul va merge pentru iluminatul stradal smart, pe care noi îl implementăm. În total avem 120 de KW, instalați pe trei instituții. La maxim, bineînțeles că va lucra vara, până la 40 de KW, pe timpul acesta de iarnă produc undeva 10, maxim 15% pe timp de iarnă.”

Potrivit primarului, asta va permite și acoperirea cheltuielilor pentru energia electrică consumată de edificiul primăriei. 

CONSTANTIN COJOCARU, primarul mun. Edineț: „Investiția respectivă este făcută pe Grădina publică, care are o acoperire de peste 40 de hectare, dar inclusiv și strada centrală dintr-un capăt în altul. Putem în diferite perioade ale timpului îl putem programa în așa fel ca el să lucreze mai luminos sau mai puțin luminos, mai ales în perioada 12 – 5/6 dimineața  nu este nevoie să ardă 100%. De asta îl programăm la aproximativ 40%. Tot în cadrul acestui proiect, un subproiect mai micuț, de peste 70 de mii de euro, asta ar fi cam 1,5 milioane de lei, deci am instalat deja pe trei instituții panouri fotovoltaice. Intenționăm ca din ceea ce produc aceste fotovoltaice și le oferim rețelelor electrice, cumpărarea iluminatului stradal să fie din contul acestora și practic vrem să ajungem, aproximativ estimativ ca costul iluminatului stradal din tot orașul să fie fără plată.”

Administrația publică locală intenționează să extindă acest proiect astfel încât cele 20 de instituții publice să fie alimentate cu energie electrică parvenită de la panourile fotovoltaice.

CONSTANTIN COJOCARU, primarul mun. Edineț: „Lucrăm la un proiect mai mare, un proiect de minimum 2 MW. Vrem să facem un parc fotovoltaic mai extins, în cadrul acestuia producerea să înceapă de la minimum 2MW, între 2 și 4/5MW. Asta va face ca instituțiile noastre din cadrul primăriei, dar e vorba despre peste 20 de instituții: școli, grădinițe, întreprinderi municipale, toate acestea să le facem la fel independente energetic. Este unul dintre lucrurile foarte esențiale, pentru că eficiența energetică contează în ziua de azi.”

La începutul anului 2024 Guvernul a aprobat modificarea privind stabilirea limitelor de capacități. Mai exact s-a trecut la un alt mecanism de sprijin – facturarea netă.

MIHAI LUPU, expert energetic: „Dacă până la ziua de 1 ianuarie aveam noțiunea de contorizare netă, după 1 ianuarie 2024 a fost introdusă o nouă schimă de sprijin – facturarea netă. Contorizarea netă prevede compensarea unui kw de energie electrică produs de o centrală fotovoltaică sau o centrală eoliană pe un kw de energie electrică consumată. În cazul dat vorbim despre compensarea cantitativă a consumului de energie electrică. Dacă vorbim despre facturare netă,  atunci vorbim despre compensarea unui kw/oră de energie electrică produsă de un sistem fotovoltaic sau eolian, racordat la o unitate monetară.”

După ce modificările vor intra in vigoare, odată cu publicarea lor în monitorul oficial, pentru sectorul rezidențial capacitatea maximă, până în anul 2025,  va fi de 43 de megawatt, pentru sectorul public va fi de 7 megawatt, iar pentru consumatorii care nu intră în primele două categorii, capacitatea maximă va fi de 50 de megawatt.

 


Articolul precedentSfatul stomatologului Victoria Purici: “De ce mai avem nevoie pentru igiena bucală pe lângă periuța de dinți?” / VIDEO
Articolul următorObservatorul de Nord și trupa AKORD au semnat un acord de patneriat / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.