Domnul Ilie Manea face parte din categoria „nebunilor frumoși”, care se ambiționează și transformă în realitate chiar și cele mai greu de realizat vise. A absolvit Universitatea Agrară, de profesie este zooinginer, dar marea lui pasiune este fotbalul. În tinerețe a cochetat cu „regele sportului” la nivel de juniori, în mare măsură. A jucat fotbal alături de nume celebre ale fotbalului sorocean, cum ar fi Vasile Zăbrian, Victor Parasii sau frații Vladimir și Veaceslav Anopriev, iar mentor i-a fost cel mai mare antrenor sorocean din toate timpurile, Vladimir Kozițân. De ceva vreme este antrenor-profesor la Școala sportivă raională și antrenor al echipei FC Rublenița, care în doar doi ani a parcurs calea de la „ciuca bătăilor” până la statutul de „nucă tare”…
− Apropo, ce fel de metamorfoză s-a întâmplat cu echipa care în primul an de participare în campionatul raional a fost un outsider clar, iar la a doua participare a furnizat și câteva surprize plăcute?
− Oricât ar părea de straniu, dar nu am schimbat radical componența echipei și nu a apărut din neant măiestria jucătorilor. Cheia succesului a fost experiența pe care am căpătat-o în primul an de participare. Pe de altă parte, și la prima noastră participare am avut evoluții bune, pierzând multe meciuri la limită… Cred că o să fiți de acord cu mine dacă o să zic că FC Rublenița și-a vândut scump pielea în meciurile cu favoriții.
− Unii zic că ați avut jucători buni din alte părți…
− Nu este adevărat, fiindcă și în primul an, și în al doilea am avut nu mai mult de 2-3 „stranieri”. De altfel, am fost, din acest punct de vedere, la nivelul altor formații din raion, poate chiar și mai puțin.
- Vitalie MUNTEAN, primarul comunei Rublenița: „Sunt foarte bucuros că avem echipă de fotbal și vom susține în continuare sportul-rege. După ce echipa satului a fost inclusă în campionatul raionului, sportul a reînviat și există premise frumoase pentru viitor. Este bine când tinerii din sat practică sportul și ne bucură cu rezultatele lor, este bine că avem în sat un om care și-a asumat această responsabilitate și conduce echipa. Este semnificativ și faptul că pe lângă echipa de seniori avem echipe de copii și de fete, care ne asigură o continuitate și ne emană optimism. Rezultatele, bineînțeles, sunt în creștere, lucru absolut normal — nimic nu se face ușor, niciodată rezultatele frumoase nu apar „din aer”. Dacă vom munci mult și bine performanțele nu se vor lăsa așteptate”.
− Din câte cunosc, ați avut și un fotbalist de la „Zimbru”.
− Este vorba despre Veaceslav Zagaevschi, care a fost jucător la „Zimbru”, după care a fost transferat la „Milsami”. Dacă cineva nu știe, Veaceslav este din Rublenița și nu poate fi numit „legionar”. Mai degrabă a fost și este un fotbalist-exemplu pentru ceilalți… Altfel, cei trei jucători din afara satului au fost doi băieți din Telenești și experimentatul Victor Todirel, care ne-a ajutat în retur.− Fiecare echipă de fotbal are un nucleu, în jurul căruia se adună toți. Cine sunt liderii formației pe care o conduceți?
− Scopul meu este ca FC Rublenița să fie puternică prin forța colectivului, dar dacă mă întrebați de lideri… Aceștia ar fi Tudor Stăvița, Nicu Manole, Marcel Boțoroga, Igor Știrbu…
− Domnule Manea, cine ajută echipa, cine vă ajută să supraviețuiți în aceste timpuri când multă lume consideră fotbalul o „ocupație neserioasă”?
− Primăria Rublenița este unicul nostru sprijin, sută la sută. Ar fi bine ca și alții să pună umărul la dezvoltarea fotbalului local, dar asta ține de domeniul viitorului.

- Componența echipei FC Rublenița: BOȚOROGA Ilie, STAVIȚA Nicolae, BOȚOROGA Marcel, ȘTIRBU Igor, MANOLE Nicu, BIȚA Dan, STAVIȚA Tudor, DASCĂLU Dan, BOȚOROGA Ion, BOȚOROGA Petru, ZAGAEVSCHI Nicolae, URSACHI Alexandru, CALDARI Andrei, CEBAN Victor, BIȚA Călin, IONIȚĂ Nicolae, BUZDUGAN Nicolae, MARGINEAN Igor, BOTNARU Tudor, COJOCARU Radu, DRAGAN Victor, TODIREL Victor, BOTNARU Nicolae, CHIROȘCA Ion, COSTACHE Dragoș, BOȚOROGA Grigore, SANDU Nicolae.
− Dacă lăsați modestia la o parte, ar trebui să spuneți că și fiii Dvs., care locuiesc în SUA, își aduc aportul la prosperarea echipei.
− Este bine când lumea nu uită de unde a plecat și face lucruri frumoase pentru semenii lor. Este adevărat că băieții mei au cumpărat pentru echipă mingi, iar pentru copii și echipamente pentru joc…
− Ce credeți despre opinia domnului Petru Ciobanu că raionul Soroca ar trebui să mai aibă o echipă în campionatul Republicii Moldova?
− Sunt doar pentru. Ba mai mult, am și eu un vis ascuns — să se găsească un sponsor și să putem și noi să jucăm cu două echipe în Divizia B. Nu de alta, dar tineri talentați avem foarte mulți.
- Tudor STAVIȚA, unul din veteranii echipei:
„Nu sunt un novice în fotbal, or anterior am jucat pentru echipa din satul Șolcani. Faptul că de doi ani avem echipă și la noi în sat este mai mult decât salutabil. Mulțumim domnului Ilie Manea că a avut și are curajul să promoveze fotbalul și să facă o formație competitivă. Primul an de participare în campionat a fost mai greu, dar în al doilea sezon am demonstrat că putem face lucruri frumoase. Consider că forța noastră este în colectiv, fiindcă suntem toți pentru unul și unul pentru toți… Pentru sezonul fotbalistic care vine dorim să ne cimentăm și mai mult echipa și să ocupăm un loc de frunte și, de ce nu?, chiar să câștigăm titlul de campioni ai raionului”.
− Cred că pentru mulți cititori o să fie o noutate faptul că aveți și câteva tinere fotbaliste care deja și-au găsit un loc sub soarele fotbalului feminin.
− Din anul 2015, am început să antrenez și fetele din sat, unele dintre care au atras atenția specialiștilor. De exemplu, Ionela Catan este componentă a formației „Belceanca” din Bălți și a fost selecționată în echipele naționale U-17, U-19 și chiar în selecționata de senioare a Republicii Moldova. La „Belceanca” mai evoluează Mihaela Rotari, iar în echipa raionului Soroca evoluează Irina Cojocaru.
− Ce planuri aveți pentru sezonul fotbalistic care bate la ușă?
− Vedem ce va fi, dar un lucru este cert: FC Rublenița va participa la competiție și va încerca să ocupe un loc cât mai sus, poate chiar pe podium.
− Și ultima întrebare: când va fi construit un stadion nou la Rublenița?
− Vă dați seama că nu pot să știu eu răspunsul la această întrebare. Din câte cunosc, există deja un proiect și va fi un stadion de circa 1000 de locuri, cu infrastructura necesară, inclusiv cu un minihotel…
− Vă mulțumesc pentru interviu.