Iată numele cetățenilor din Județul Soroca, refugiați acum 80 de ani în România, după ce armata sovietică a trecut Nistrul

1
956

La 17 martie 1944, trupele sovietice au trecut Nistrul pe la Cosăuţi, la 18 martie au ocupat oraşul Soroca şi satul Şeptelici, apoi au ajuns în Bădiceni, iar înaintarea a tot continuat. Atunci oraşul Soroca devine pentru câteva luni capitala Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

Între timp, mii de familii de basarabeni s-au refugiat peste Prut, căci știau de la ocupația din vara anului 1940 ce-i așteaptă pe cei care și-au iubit și servit Țara. Se cunoaște că din județul Soroca ar fi plecat 1670 de familii (este vorba doar de cei înregistrați, căci numărul  real al refugiaților ar fi mult mai mare).

La Agenția Națională a Arhivelor din Chișinău s-a păstrat cam două treimi din acea listă, cu numele cetățenilor din județul Soroca refugiați, dar și localitățile cu numele celor la care s-au adăpostit. Dacă vă regăsiți părinții, buneii sau străbuneii pe listă, scrieți-ne în comentarii istoria lor, căci în spatele unor nume se ascund istorii dramatice ale conaționalilor noștri pe care ar fi bine să le cunoaștem, că să înțelegem trecutul și să nu-l repetăm pe viitor.

Sursa: Fondurile Agenției Naționale a Arhivelor din Chișinău

Vezi și:

ZI NEAGRĂ ÎN CALENDAR: 80 de ani de la ocuparea repetată a Sorocii de armata sovietică / VIDEO

28 iunie 1940, ziua când și Soroca a rămas fără de Țară

18 martie 1944 pentru Soroca – ocupare de către “eliberatori”, “Krasnâi partizan” și refugierea intelectualilor


Articolul precedentPrimăria Soroca a alocat 110.000 lei pentru implementarea proiectului „Descoperă Moldova mergând pe jos”
Articolul următorPostiți din credință sau respectați tradiția ?
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.