Biserica noastră dreptmăritoare la fiecare sărbătoare ne mângâie, ne înalță sufletește, ne sfințește cu slujbele, cu rugăciunile şi cu cântările ei sfinte pe care, deși se repetă în fiecare an, niciodată nu ne săturăm ascultându-le, pentru că toate slujbele și rugăciunile Bisericii Ortodoxe sunt inspirate și așezate de Duhul Sfânt după planul dat de Dumnezeu.
Țara noastră este o țară binecuvântată de Domnul. Poporul nostru este un popor iubit de Dumnezeu, pentru că de două mii de ani aproape a păstrat cu sfințenie învățătura curată a Evangheliei lui Hristos. Peste țara noastră, de-a lungul timpului, au trecut multe valuri.
Poporul nostru a fost umilit și asuprit de multe, de multe ori de străini, dar n-a fost înfrânt, pentru că nu și-a vândut sufletul, nici credința, ci și-a păstrat legea strămoșească fără de care nu am mai fi creștini adevărați. Suferințele vin și trec. Străinii cu datinile şi cu credințele lor dispar cu timpul, dar noi rămânem statornici pe vatra noastră, în țara noastră, în Biserica noastră, cu Limba și cu Legea noastră. „Apa trece, pietrele rămân”, zice un cuvânt înțelept pe care l-am moștenit din bătrâni. Noi aici am fost și cu răbdare, de-a lungul veacurilor, ne-am crescut pruncii, ne-am cinstit bătrânii, ne-am păstrat altarele, datinile, cântecele și sărbătorile. Prin veacuri de încercări și suferințe, când ni se răpeau copiii, când pentru credința ortodoxă ne erau uciși preoții și credincioșii, noi nu ne-am pierdut speranța în Dumnezeu și Dumnezeu nu ne-a părăsit.
De la Hristos am primit lumina. De la apostoli — învățătura Evangheliei curată. De la Sfinții Părinți și de la Sfintele Soboare Ecumenice ne-a venit legea cea dreaptă, Legea Ortodoxă care ne-a apărat de toate relele și rătăcirile omenești în care au căzut toți cei ce au căutat slava lumească. Noi, de la naștere, după porunca dată de Dumnezeu ne-am îmbrăcat copiii în haina cea cerească a lui Iisus Hristos, prin taina Sfântului Botez; ne-am împărtășit și ne-am îndumnezeit prin harul lui Dumnezeu, care izvorăște din potirele sfinte ale Bisericii Ortodoxe.
Barbarii şi străinii nu ne-au dat răgaz să ne întemeiem școli înalte, dar am avut Biserici și Altare; am avut preoți de înaltă conștiință și dragoste de dreptate, care au apărat și ne-au păstrat credința curată. Dacă nu aveam Biserica și Legea Ortodoxă, demult am fi dispărut din istorie.
Tot ce avem sfânt, frumos și bun — toată bogăția noastră sufletească, pe care o admiră lumea întreagă — este darul cu care biserica noastră strămoșească ne-a înzestrat. Fiecare popor se mândrește cu limba și cu legea pe care le-a moștenit de la moșii și strămoșii lui și noi ne mândrim cu ceea ce am moștenit: Limba, Legea și Pământul. Fiecare creștin ortodox nu se laudă cu datini sau credințe pe care străinii ni le-au impus cu sila.
Noi nu ne lăudam cu învățături primite din export, ci ne-am luminat și ne vom lumina numai cu lumina pe care am primit-o de la Hristos, care ni s-a transmis prin moșii şi strămoșii noștri. Iată, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am ajuns din nou la Sfintele și frumoasele sărbători ale Paștilor.
Pentru acest Praznic luminat sunt încredințat că ne-am pregătit fiecare creștinește, cu post și rugăciune. Ne-am spălat păcatele în Taina cea mare a Spovedaniei, după care ne-am împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. Iar acum, după cum ne îndeamnă Biserica noastră, „unul pe altul să ne îmbrățișăm și să zicem: fraților, și celor ce ne urăsc pe noi să iertăm toate pentru Înviere și să strigăm: Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le…”.
Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos să aducă în casele și sufletele frățiilor voastre lumina cea lină a sfintei slave, care să vă binecuvânteze cu pace și sănătate, revărsând harul Său cel bogat asupra noastră, a tuturor, spre deplina bucurie și lucrarea faptelor celor bune! Hristos a înviat!