HOBBY. Desenul pe lemn — pasiunea elevului Veaceslav Seratilă

0
413

Veaceslav Seratilă din municipiul Soroca are 12 ani și este pasionat de pirogravură. I-am descoperit pasiunea prin lucrările pe care le-am văzut la expoziția “Tinere talente sorocene”, inaugurată în sala de la Colț a Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, la finalul lunii aprilie, unde a prezentat și un master-class pentru copiii curioși să afle cum apare un desen pe un obiect din lemn.

Lucrările elevului la expoziția tinerilor talente din Soroca
Veaceslav ne-a povestit despre pasiunea sa, care îi ocupă timpul liber în ultimii doi ani de zile și care îi impresionează pe cei apropiați. Băiatul învață în clasa a VI-a și este pasionat de sport. Dintre toate lecțiile din orar, cel mai mult îi plac educația fizică și limba română, iar timpul liber îl dedică antrenamentelor la baschet și hobby-ului său.Veaceslav, alături de alți elevi talentați la o expoziție

Pirogravura este arta de a grava desene pe diferite obiecte de lemn, de piele, de os etc. cu ajutorul unui vârf de metal înroșit în foc sau cu un termocauter sau mașini moderne de pirogravat.

Pentru prima dată Veaceslav a auzit despre pirogravură de la profesorul de educație tehnologică, la Liceul “Ion Creangă” în care studiază, dar a învățat meșteșugul de la tatăl său, iar instrumentul cu care creează lucrările este moștenit de la străbunicul, spune elevul.
“Eu am auzit despre acest meșteșug de la școală, după care i-am povestit tatălui și l-am rugat să mă învețe cum se face. Tata a zis că are un aparat cu care se arde lemnul, dar nu e sigur că mai funcționează. L-a adus și l-a verificat. Funcționa. A mai schimbat câteva detalii și eu îl utilizez în continuare. Lucrările se fac cu ajutorul unui aparat de gravat numit pirogravor, iar aparatul este de la străbunicul, care era pasionat și el de această ocupație”.
Printre primele lucrări Veaceslav a gravat pe o bucată de lemn imaginea unei mașini, după care au urmat desene tematice, dedicate sărbătorilor de Paști, mesaje de felicitare.

Tânărul meșter a încercat chiar să reproducă chipul Maicii Domnului. Iar de 8 martie a “așternut” pe o placă din lemn poezia marelui Mihai Eminescu “O, mamă”, pe care i-a dăruit-o mamei.Poezia lui Mihai Eminescu, scrisă pe lemn“Atunci când îmi place o imagine și vreau să o fac pe lemn, mai întâi o scot la imprimantă pe hârtie, apoi cu ajutorul unei hârtii indigo o reproduc pe lemn, după care ard lemnul pe conturul desenului cu pirogravorul. Așa apare desenul pe lemn”, povestește Veaceslav.
Plăcile de lemn le obține cu ajutorul părinților, care îl susțin și îl ajută în această ocupație.
Uneori lucrările elevului ajung să fie cadouri pentru alții, drept că nu originalele, ci copiile. Pentru că ține foarte mult la fiecare lucrare realizată cu multă migală, Veceslav le păstrează acasă, iar dacă o lucrare place cuiva, meșterul realizează una la fel.
Chiar dacă a făcut și niște bănuți în urma vânzării câtorva lucrări, Veaceslav nu este foarte tentat să-și dezvolte pasiunea într-o sursă de venit, păstrând-o ca pe o ocupație de suflet. Iar în viitor se vede un baschetbalist de succes. Cel puțin, la momentul actual asta visează și depune efort pentru ca visul lui să devină realitate.

*HÓBBY — Pasiune, preocupare în afara profesiunii, practicată în timpul liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.