HOBBY: Coarne de bovină, transformate în opere de artă

0
297
Alexandru Bulat a învățat meșteșugul în studenție, iar acum îl transmite copiilor din Cimișlia.

Compoziții florale, păsări, animale și chiar bijuterii pot fi create din coarnele de bovină. O colecție de lucrări din coarne de vaci a fost expusă la muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca spre atenția sorocenilor iubitori de frumos. Colecția aparține cimișlianului Alexandru Bulat, care a învățat meșteșugul în studenție, iar acum îl transmite copiilor din Cimișlia.

Alexandru Bulat este originar din Cimișlia, unde activează în funcția de director al Muzeului și profesor la Centrul de creație. A absolvit Facultatea de Arte Plastice la Institutul Pedagogic din Kazahstan, unde a cunoscut și acest deosebit meșteșug. “Fiind în Kazahstan, cândva, la un combinat de carne, am văzut acest meșteșug practicat de localnici și l-am învățat. Studiam Arte Plastice la institut și am demonstrat acest meșteșug, iar pedagogii m-au mutat la Catedra de Artă decorativă. Revenit peste ani la Cimișlia, am început să predau copiilor acest meșteșug la Centrul de Creație”.

Coarnele, care cel mai des sunt aruncate după sacrificarea bovinelor, pot deveni obiecte decorative și bibelouri foarte frumoase și durabile.

Compoziție realizată din corn de bovină

Procesul este foarte greu, dar respectat fiind, poți crea obiecte foarte frumoase, atât ca formă, cât și din punct de vedere cromatic, menționează domnul Bulat. Potrivit autorului, coarnele, care cel mai des sunt aruncate după sacrificarea bovinelor, pot deveni obiecte decorative și bibelouri foarte frumoase și durabile. Tehnologia pregătirii nu este foarte sofisticată, dar trebuie respectată pentru obținerea unui rezultat bun. Mai întâi, coarnele sunt curățate de praf și deșeuri mărunte, apoi se pun la fiert pe o perioadă de 3-4 ore într-o oală cu apă în care se adaugă bicarbonat de sodiu. Ulterior, cu ajutorul unei lame, se scoate stratul superior al cornului, se curăță de resturi. Tot cu ajutorul unor pile cornul poate fi tăiat, iar dacă se vrea schimbarea formei, cornul trebuie îndoit cât e cald sau fiert încă puțin și modelat până a se răci. “Deși nu e ușor, copiii se străduiesc mult și se bucură nespus când le iese ceva frumos. Lucrările pot fi dăruite părinților sau apropiaților”, menționează domnul Bulat.

Forma cornului, cromatica deseori dictează ce anume ar fi bine de creat din el

Forma cornului singur dictează ce e bine de creat din el, spune meșterul, iar dacă se dorește crearea unei compoziții, elementele pot fi lipite între ele cu un clei puternic. Iar pentru ca lucrările să aibă un aspect îngrijit, lucrările sunt acoperite cu un strat de lac. La Soroca au ajuns câteva zeci de lucrări, dar colecția autorului este mult mai bogată. 

Articolul precedentMai multe localități vor rămâne fără lumină: Află când și unde va fi deconectat curentul electric
Articolul următorCum îi spui iubitei că s-a îngrășat? Ești mai mult decât mi-am dorit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.