Comuna Tudora din județul Botoșani (care include doar o singură localitate) ocupă locul 17 în România în ceea ce privește numărul de populație (puțin peste 4.000) și se aseamănă izbitor de mult cu localitățile din Câmpia Sorocii. Și totuși, există și o deosebire care „bate la ochi” – satul este aidoma unui mușuroi de furnici or, peste tot se muncește din greu, aici investindu-se mulți bani europeni.
După aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007, la Tudora s-au investit și se investesc în continuare milioane de euro, care schimbă fața satului și-i dă o alură de sat în care vrei să trăiești, dar nu să fugi în lumea mare. Pe parcursul acestor ani aici au fost renovate și modernizate cele trei școli, dispensarul, s-a construit o Casă socială pentru copiii părinții cărora muncesc peste hotare, s-a construit Stație de epurare, o Sală sportivă polivalentă și un stadion la care municipiul Soroca, de exemplu, încă doar visează, s-a amenajat un parc frumos, sătenii au fost aprovizionați cu apă potabilă, s-au construit și s-au reconstruit drumurile din localitate, inclusiv o pistă pentru bicicliști (care face legătura dintre două școli)… Și dacă toate acestea au putut să se producă la Tudora, cu același succes „fenomenul” este posibil și în Republica Moldova, inclusiv în Câmpia Sorocii. Pentru aceasta este nevoie ca la Referendumul din 20 octombrie să spunem un ferm DA! aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Despre milioanele investite la Tudora, despre proiectele implementate aici după aderarea la Uniunea Europeană, despre cum se sacrifică porcii aici, despre cum se face țuica sau dacă, Doamne ferește, există cazuri de căsătorii ale persoanelor de același sex, dar și multe altele, vă invit să aflați de la invitații mei Constantin NIȚĂ, secretar general al Unității Teritoriale Administrative Tudora și Cristian AGHEORGHIESEI, inspector Achiziții Publice la primăria Tudora.
Vizionare plăcută!