Gunoiştea orăşenească: flăcările au fost stinse, straturile de deşeuri mai mocnesc

0
89
Gunoiştea din oraşul Soroca a ars preţ de mai multe zile, emanând un strat gros de fum

De peste o săptămână ard deşeurile depozitate la gunoiştea orăşenească. În această perioadă, pompierii au fost alertaţi de mai multe ori la faţa locului şi au stins flăcările, dar periodic acestea izbucnesc din nou. În plus, în adâncurile straturilor depozitate zeci de ani aici, deşeurile mocnesc în continuare. Fumul dens şi supărător la început deranja doar o parte dintre locuitorii cartierului Soroca Nouă, apoi s-a răspândit peste întreg oraşul. Cetăţenii sunt nemulţumiţi, unele autorităţi monitorizează situaţia, altele caută soluţii.

 

Cetăţenii suferă, pompierii luptă cu focul

Straturile de deşeuri depăşesc înălţimea de 8metri şi, fiindcă nu se face selecţia lor, deşeurile din materiale uşor inflamabile pot arde continuu
Straturile de deşeuri depăşesc înălţimea de 8metri şi, fiindcă nu se face selecţia lor, deşeurile din materiale uşor inflamabile pot arde continuu

Vasile Lisnic, locuitor al cartierului Soroca Nouă, spune că îndură cu greu mirosul de fum, adus de vânt de la gunoişte: “Este imposibil să stai afară cu copiii, chiar nimeni nu face nimic?”, se indignează bărbatul. Cu aceeaşi problemă s-au confruntat, săptămâna trecută, şi alţi soroceni. “Eu trăiesc lângă cetate, în centru. Dimineaţa nu poţi deschide ferestrele că este fum. Soţul meu suferă de inimă şi nu-mi permite să le deschid din această cauză. Dacă până acum era doar miros de canalizare, acum şi de fum”, ne-a spus Elena Cernova.

La 29 august curent a fost înregistrat cel mai puternic incendiu la gunoiştea orăşenească. În acea zi, serviciul pompieri al Direcţiei Situaţii Excepţionale Soroca şi-a mobilizat toate forţele şi, ajutaţi de lucrători şi tehnica Direcţiei locativ-comunale şi ai Ocolului Silvic au reuşit să stingă flăcările. “În acest an am fost solicitați circa de zece ori. La 29 august, pentru stingerea flăcărilor au fost utilizate peste 100 tone de apă, sunt cheltuieli mari, au fost implicați 20 de pompieri, zece angajaţi de la silvicultură, trei mașini de pompieri, alte două de la Secţia înverzire și amenajare și „Regia Apă-Canal” ş.a. Prima sarcină era să localizăm focul în zona pădurii pentru a împiedica răspândirea flăcărilor spre pădure, mai cu seamă că era și vânt”, ne-a comunicat Serghei Djosan, şef Secţie planificare şi operaţii DSE Soroca. Cu toate aceste eforturi, problema însă mai rămâne nesoluţionată, or în straturile de peste opt metri înălţime, iar neoficial şi peste 20 metri adâncime, focul mocneşte în continuare. „O problemă este faptul că flăcările de la suprafață le stingem, dar în interiorul straturilor de deșeuri procesul continuă, mocnește. Pericolul constă în faptul că înăuntru se pot forma goluri, iar când un om calcă pe acel punct, se poate prăbuși în straturile de deșeuri. O altă problemă este lipsa unui drum de acces, a unei centuri care ar facilita accesul pompierilor la locul exact al incendiului. În asemenea condiții suntem nevoiți să punem mai mulți metri de furtul ca să ajungem la punctul cu pricina. Gunoiștea trebuie amenajată pe sectoare, ca să facilităm accesul cu mașina de pompieri”, a apreciat situaţia Serghei Djosan.

Maria Cernopîscaia, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică:

Oraşul Soroca cuprins de fum
Oraşul Soroca cuprins de fum

Analiza de aer luată vineri în cartierul Soroca Nouă arată doar că este mărită concentraţia de pulberi de patru ori, dar aceasta este din cauza transportului aglomerat în această zonă. În ziua de 4 septembrie, când s-au făcut investigaţiile vântul şi-a schimbat direcţia, astfel că rezultatele sunt acestea. Să fi fost luată analiza în zilele de marţi, miercuri sau joi, posibil că rezultatul avea să fie altul. Şi anume formaldehida trebuia să fie ridicată de la plasticul ars, la fel şi SO2, NO2, funinginea, dar toate acestea nu depăşesc normele prevăzute.

Autorităţile locale caută soluţii

Vestitul „Deal al ţiganilor” mai că nu se vede din „haina sură”
Vestitul „Deal al ţiganilor” mai că nu se vede din „haina sură”

Am încercat să aflăm de la autorităţile locale care sunt, în opinia lor, cauzele incendiului, dar şi măsurile care se iau în situaţia creată. Şeful Direcţiei gospodărie locativ-comunală Soroca, (DGLC) Vasile Ciuntu, spune că nu ştie din ce cauză arde gunoiştea, dar presupune că la mijloc este factorul uman, dar şi factorul politic. “Cauza exactă nu a o cunoaștem, dar e cunoscut faptul că de câte ori se schimbă primarul, arde gunoiștea. Vara trecută nu a ars deloc. Nici această vară, deși au fost temperaturi înalte și până acum. E greu să previi asemenea situații, şeful gunoiștii lucrează doar ziua. În jur este pădure, să vrea cineva să dea foc e imposibil să-l încurci”, a opinat domnul Ciuntu. Potrivit șefului DGLC, în prezent întreprinderea pe care o conduce implementează, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, un proiect cu un buget de 28 milioane lei, care prevede, printre altele, amenajarea gunoiștii orășenești. Ce-i drept, inițial urma să fie creată şi o stație de colectare și selecție a deșeurilor. Dar condițiile s-au schimbat și gunoiștea va fi doar reamenajată. Teoretic aceasta înseamnă că deșeurile vor fi lichidate (cum — încă nu se știe, nu-i exclus că vor fi îngropate), gunoiştea va fi îngrădită și acoperită. Deșeurile acumulate în continuare vor fi brichetate și transportate la o altă gunoiște — regională. Toate acestea urmează să fie realizate până la finalul lui 2016, ne-a asigurat domnul Ciuntu.

Gunoiştea orăşenească începe… de la traseu

Drumul de acces spre gunoiştea orăşenească este însuşi o gunoişte mare
Drumul de acces spre gunoiştea orăşenească este însuşi o gunoişte mare

La cinci septembrie, am efectuat o vizită la locul cu pricina. Gunoiştea orăşenească se află la marginea urbei. De la traseul Soroca-Cosăuţi, până la gunoiştea propriu-zisă trebuie să parcurgi aproape un kilometru, dar unii cetăţeni „grăbiţi”, probabil, nu apucă să ajungă cu deşeurile acumulate la destinaţie şi îl aruncă pe unde apucă. Astfel drumul de acces spre gunoiştea orăşenească reprezintă şi el o gunoişte mare, pe ambele părţi fiind aruncate tone de deşeuri de provenienţă diferită: menajer, deşeuri animaliere, rămăşiţe de materiale de construcţie… Regretabil cât de indiferenți sunt oamenii față de mediul înconjurător. „Drumul de acces aparține comunei Cosăuți. Am curățat drumul de două ori în timp de 12 luni, dar nu este responsabilitatea mea. Am anunțat ecologia. Dar lucrurile sunt cum sunt”, ne-a explicat situaţia Vasile Ciuntu.

Valeriu Melinte, inspector principal la Inspecţia Ecologică Soroca

Mai mulţi copaci şi tufişuri aflaţi în preajma gunoiştei au ars în timpul incendiului
Mai mulţi copaci şi tufişuri aflaţi în preajma gunoiştei au ars în timpul incendiului

Incendiul s-a extins în proporţii mari până la zona unde gunoiştea orăşenească se mărgineşte cu fondul forestier. Au fost organizate mai multe măsuri de stopare a incendiului împreună cu serviciile abilitate şi organizate măsuri de tasare ale deşeurilor solide pentru a se micşora impactul asupra mediului. Din cauza fumului şi smogului de deasupra oraşului au apărut multe plângeri din partea locuitorilor, noi la fiecare locuitor care ne telefona le explicam care este situaţia şi ce măsuri au fost întreprinse. Din cauza acestui incendiu a fost produs un impact negativ asupra mediului.

 

Din suprafaţa de şase hectare, cât ocupă gunoiştea orăşenească, peste două hectare sau circa o treime au ars în această vară. La sosirea noastră, zeci de focare mocneau în continuare. Un nor dens de fum se ridica deasupra gunoiștii și, împins de vânt, se îndrepta ferm spre oraș. Cartierele Soroca Nouă şi Bujărăuca mai că nu se vedeau din fum. Vizibilitatea era redusă şi în zona cu pricina.

Şeful gunoiştei, Mihai Miron, susţine că în locurile unde focul mocneşte se creează gropi greu de observat, în care poţi cădea cu uşurinţă
Şeful gunoiştei, Mihai Miron, susţine că în locurile unde focul mocneşte se creează gropi greu de observat, în care poţi cădea cu uşurinţă

Șeful de gunoiște, Mihai Miron, activează aici de câteva luni. Zice că s-a obișnuit cu fumul de aici, întrucât petrece la gunoiște 8 ore pe zi, șase zile în săptămână. Domnul Miron ne-a povestit în detalii despre incendiu, menţionând că doi pompieri chiar au leşinat din cauza stratului gros de fum şi că pe alocuri s-au format gropi în care un om poate cădea cu uşurinţă, întrucât acestea nu pot fi observate de la suprafaţă, atenţionându-ne totodată să avem grijă pe unde păşim. „Acesta este Donbasul Sorocii”, glumește şeful gunoiştii şi ne explică analogia: „În timpul incendiului deseori explodează flacoanele de la produsele cosmetice sau altele”, iar sunetul emis, dar și cioburile care se pot împrăștia îi amintesc de conflictul armat din estul Ucrainei.

La gunoiştea din Soroca nu există o regulă bine stabilită de depozitare a deşeurilor, acestea sunt decărcate haotic. Din această cauză pompierilor le vine greu, uneori, să ajungă la focar, ei fiind nevoiţi să ocolească mormanele înalte de deşeuri ori să utilizeze zeci de metri de furtunuri
La gunoiştea din Soroca nu există o regulă bine stabilită de depozitare a deşeurilor, acestea sunt decărcate haotic. Din această cauză pompierilor le vine greu, uneori, să ajungă la focar, ei fiind nevoiţi să ocolească mormanele înalte de deşeuri ori să utilizeze zeci de metri de furtunuri

În timpul aflării noastre la gunoiştea orăşenească, câteva maşini ale DGLC au adus gunoiul din oraş şi l-au descărcat la o margine de gunoişte, continuând astfel acumularea dezorganizată a acestuia. Posibil, data viitoare anume aceste straturi vor arde, deranjând sorocenii, sau poate nu… dacă proiectul de reamenajare va avea sorţi de izbândă.


Articolul precedentUn bărbat a murit în apele Nistrului
Articolul următorPlatforma „DA” — mai mult „nu” decât „da”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.