Grigore MARCIUC: „Luaţi mâinile de pe businessul mic!”

0
26

Anul 2017 poate fi unul crucial, în sensul negativ al cuvântului, pentru persoanele care practică micul business (aşa-zişii „patentari”), or se preconizează sistarea activităţii micilor întreprinzători printr-un „act al monopoliştilor”. Aceştia (patentarii) cer de la autorităţi excluderea prevederii din Legea nr.12 cu privire la sistarea vânzării cu amănuntul, începând cu 1 ianuarie 2017, chiar dacă aceasta este permisă de organele administraţiei publice locale.

Astfel, autorităţile doresc să „scape” de patentari, fiindcă aceştia concurează cu monopoliştii, lucru cu care, bineînţeles, nu sunt de acord antreprenorii mici. Mai jos vă propunem opinia domnului Grigore Marciuc, directorul filialei Soroca şi a Zonei de Nord a Asociaţiei businessului mic:

“Zilele acestea un grup de membri ai Asociaţiei micului business (AMB), în frunte cu preşedintele Eugen Roşcovanu, a participat la o conferinţă de presă, în cadrul căreia s-a declarat că patentarii au adresat mai multe scrisori autorităţilor, în care am cerut continuarea activităţii pe baza patentelor, dar răspunsurile primite au fost formale. Şi aceasta în timp ce în toate ţările europene micul business este cel mai important sector al economiei, sprijinit de stat. Colega mea din Căuşeni şi Zona de Sud, doamna Eleonora Hergheliu-Ţurcan, este de părerea că interzicerea patentarilor va stimula comerţul clandestin. Ba mai mult, antreprenorii mici şi-au creat locuri de muncă, plătesc impozite şi îşi asigură pensiile, dar unele autorităţi locale măresc preţul patentei fără a consulta oamenii. De exemplu, la elaborarea bugetelor, organele publice locale pun pe umerii patentarilor nişte impozite peste puterea lor. De altfel, Legea cu privire la patente a fost adoptată în anul 1998 ca o lege anticriză şi, reieşind din faptul că criza nu a fost învinsă, dar a devenit şi mai acută, este logic ca micii antreprenori să fie apăraţi, dar nu puşi în situaţia să rămână pe drumuri.

Reieşind din aceste considerente, AMB doreşte instalarea unui impozit special pentru micul business şi introducerea, începând cu 1 ianuarie 2017, a unui moratoriu pentru 10 ani, care ar interzice orice amestec ce ar îngreuia activitatea patentarilor. În opinia noastră, acest termen de 10 ani corespunde cu termenul de implementare a Acordului de Asociere, adică cu aducerea la un numitor comun a legislaţiei europene şi moldoveneşti. Or, dacă aceste cerinţe nu vor fi îndeplinite, oamenii vor organiza acţiuni de protest…”.

Dacă guvernarea nu va apleca urechea la cerinţele întreprinzătorilor mici, începând cu 1 ianuarie 2017 vor fi închise circa 40.000 de întreprinderi mici. Acest lucru se va răsfrânge negativ asupra veniturilor bugetului naţional, care va avea o gaură nu mai mică de 180.000.000 lei.

Grigore Marciuc.jpg


Articolul precedentVeteranii sunt preocupaţi de starea ecologică a Sorocii
Articolul următorMircea LUCESCU/Alexandru SPIRIDON vor antrena pe ZENIT, Sankt Petersburg
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.