Gimnaziul „Alexandru Lupașcu din Volovița” a primit 14 titluri de manuale noi și este în așteptarea unei noi tranșe / VIDEO

0
125
   33 de titluri de manuale noi planificate pentru a fi tipărite în acest an au ajuns deja în mai multe școli din Republica Moldova. Manualele sunt adaptate la curricula școlară modernizată și vin să ușureze procesul de învățare din ele. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, alte 7 titluri de manuale sunt acum în proces de tipar, astfel ca până la sfârșitul anului acestea urmează să fie transmise către toate instituțiile de învățământ din țară, transmite moldova1.md

La gimnaziul “Alexandru Lupașcu” din satul Volovița, raionul Soroca, învață peste 160 de elevi. Până acum ei au studiat din manuale vechi, în care cu greu puteau găsi informații actualizate. Pedagogii spun că, de cele mai dese ori, erau nevoiți sa pregătească lecțiile din surse suplimentare, pentru a completa vidul de informații.

„Cărțile vechi cu care am lucrat noi întâlneam mai multe greutăți față de cărțile noi care sunt adaptate la curriculum nou și sunt module interesante mult mai ușor de lucrat cu ele. Înainte trebuia sa căutam din mai multe surse temele date, din biblioteci. Acum suntem foarte mulțumiți de cărțile noi pe care le-am primit”, spune profesoara Nelea Zaharia.

„Dacă în luna septembrie nu erau venite manualele noi și am lucrat după manualele vechi care nu erau conform curriculei modulele am întâlnit greutăți și când au apărut aceste manuale foarte mult ne-am bucurat și chiar am luat și am repetat temele de la început”, povestește învățătoarea Nina Sîrghi.

Gimnaziul din Volovița a primit 14 titluri de manuale noi. Acum sunt în așteptarea unei noi tranșe pentru limba și literatura română, și de istorie pentru clasa a V-a. Astfel, biblioteca școlară va fi completată cu tot setul de manuale noi.

„Practic pentru fiecare clasă au venit unul, două, trei sau poate chiar și mai multe titluri de manuale. Ne bucurăm nespus pentru că manualele vechi erau deja într-o stare deplorabilă și nu corespundeau curriculei după care studiem”, menționează bibliotecara Dorina Vizitiu.

Potrivit Ministerului Educației, până în prezent au fost tipărite 33 de titluri de manuale noi, iar în cel mult o lună acestea urmează să ajungă în toate școlile din țară. Totodată, alte șapte titluri care au fost deja evaluate, urmează să fie tipărite până la sfârșitul anului în curs.

„Aceste manuale au fost concepute în raport cu curriculele modernizate, axate pe competențe din 2018, când s-a resetat curricula existentă în Republica Moldova, de aceea și manualele erau nevoie de a fi aduse în coraport cu aceste curricule. Curriculele au fost simplificate, au fost gândite în corespundere cu necesitățile sistemului educațional de perspectivă. Sperăm că elevii vor avea de câștigat în urma acestui proces educațional”, a subliniat Valentina Olaru, secretar de stat la Ministerul Educației.

Pentru anul viitor, Ministerul Educației își propune să achiziționeze încă 78 de titluri noi de manuale, astfel încât în cele peste trei mii de instituții de învățământ de toate nivelurile din țară, la toate disciplinele școlare cărțile să corespundă curriculei modernizate.


Articolul precedentEi vor să fie primar la Frumușica
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Vera Prodan a venit la redacția “Observatorul de Nord” cu prima felicitare
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.