Ghenadie BUJOR: Uniunea Europeană nu este o sperietoare, dar oportunitatea de a trăi în pace și libertate

0
74

  HAI CU NOI ÎN EUROPA!

Aproape un an în urmă, pe data de  14 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Atunci, primul ministru, Dorin Recean,  menționa că „de mâine avem și mai mult de lucru”. Or, un stat poate deveni candidat oficial la UE odată ce îndeplinește criteriile de bază politice, economice și reformele.

  Astfel, Republica Moldova a trebuit să implementeze nouă condiții formulate de către Comisia Europeană, inclusiv în ceea ce privește reforma justiției, combaterea corupției, drepturile omului și altele. După ce Republica Moldova a reușit să implementeze în cea mai mare măsură condițiile necesare, Consiliul European a hotărât dacă Republica Moldova poate începe sau nu negocierile de aderare la UE. Pentru a începe aceste negocieri este necesar ca niciuna dintre țările membre ale CE să nu voteze „împotriva” acestui subiect. 

  Acewste negocieri înseamnă că Republica Moldova  urmează să negocieze cu fiecare țară a UE pe 35 de capitole ce acoperă numeroase zone de politici ale UE. Negocierile de aderare la UE sunt procesul prin care o țară ce dorește să devină membră a UE discută și negociază condițiile și cerințele de aderare cu instituțiile UE și cu statele membre. De asemenea, procesul de aderare la UE implică implementarea unor reforme semnificative în țara candidată. Aceste reforme vizează adesea diferite aspecte ale societății și instituțiilor și au ca scop alinierea la valorile și standardele UE.

  Primul capitol se numește Libera circulație a mărfurilor și, deloc întâmplător, invitatul emisiunii „Observatorul” este domnul Ghenadie BUJOR, specialist în domeniul vămilor, broker vamal.

  Vă dorim vizionare plăcută!

 


Articolul precedentFALS: Sandu a transmis României o parte din armata moldovenească
Articolul următorDrochienii au marcat Ziua Mondială a Educației / GALERIE FOTO
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.