Filipiada 2024: Festivalul care Unește Generații prin Artă și Literatură

0
58

„Literatura este puntea între trecut și viitor, între generații și comunități,” a declarat scriitorul Iulian Filip în deschiderea Festivalului „Filipiada” 2024. Aflat la cea de-a IV-a ediție internațională, acest eveniment a demonstrat, încă o dată, puterea culturii de a ne conecta și inspira.

Festivalul, desfășurat sub patronajul Bibliotecii Publice „Iulian Filip” din Drochia, a adunat iubitori de literatură și artă vizuală din diverse colțuri ale Moldovei și României. Organizatorii, alături de instituții de prestigiu precum Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani și Biblioteca Națională a Republicii Moldova, au creat un spațiu în care creativitatea și talentul s-au împletit armonios.

„Filipiada nu este doar despre competiție, ci despre celebrarea frumuseții limbii române și a tradițiilor noastre,” a subliniat Cristina Țurcanu, șefa Direcției Cultură și Turism Drochia.

Printre momentele memorabile ale festivalului s-a numărat prezentarea operelor literare create de elevii claselor primare. Felicia Nicorici (clasa a IV-a) a încântat publicul cu „Cartea mea cea mai gustoasă,” o lucrare plină de imaginație. Alexandra Pasat a adus un strop de umor cu povestea „Pâine de la iepure,” în timp ce Nicoleta Patlati a cucerit inimile juriului cu „Nucul cu o singură nucă.”

Pe scena declamației, micii artiști au demonstrat pasiune și talent. Ștefan Laptedulce (clasa a II-a) a câștigat locul I cu poezia „Spicul și prietenii lui,” aducând emoție și zâmbete publicului. La categoria adulți, Eugenia Nicorici (67 de ani) a oferit o interpretare de excepție a poveștii „Zestre,” un omagiu adus tradițiilor de familie.

Secțiunea dedicată artei vizuale a completat perfect programul festivalului. Alexandra Pasat a fost distinsă cu locul II pentru o lucrare handmade inspirată de poezia „Au vrut melcii să se bată.” Această secțiune a arătat că talentul nu se limitează la cuvinte, ci poate prinde viață și prin culoare și formă.

Concursul de eseuri a scos la iveală sensibilitatea și profunzimea gândurilor tinerilor participanți. Andreea Laptedulce (clasa a X-a) a impresionat cu eseul „Versuri și Cuvinte în Lumina Eternității,” o reflecție poetică asupra puterii literaturii. În semn de apreciere pentru opera scriitoarei Marinela Lungu, un alt eseu, intitulat „Un Univers de Emoții și Inspirație,” a adus un tribut sensibil acesteia.

Atmosfera festivă a fost completată de prezența unor personalități de marcă, printre care scriitorul Iulian Filip, Adrian Ghicov, dr. habilitat în pedagogie, și Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. În fața unui public numeros, format din părinți, cadre didactice și iubitori de artă, premiile au fost acordate cu recunoștință și entuziasm.

„Sărbătorim nu doar talentul, ci și dorința de a păstra vie moștenirea culturală a comunității noastre,” a declarat Vasile Cemortan, președintele raionului Drochia.

Festivalul „Filipiada” 2024 a fost mai mult decât o competiție – a fost un exemplu de unitate prin cultură. Biblioteca Publică Șuri rămâne un pilon al educației și creativității, inspirând tinerii să își dezvolte potențialul literar. Cu fiecare ediție, acest eveniment demonstrează că tradiția și inovația pot coexista armonios.

Felicitări tuturor participanților și organizatorilor! Ne vedem la următoarea ediție, pregătiți să descoperim noi povești și talente extraordinare.

Doinița STAMATI, directoarea Bibliotecii Publice Șuri, membră a HUB-ului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști (filiala Șuri)

Articolul precedentVine, vine, vine cea mai așteptată vacanță din acest an – vacanța de iarnă!
Articolul următorHoroscop săptămânal, 9-15 decembrie 2024. Taurii scapă de datorii. Racii sunt atrași de spiritualitate. Balanțele au nevoie de răbdare
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.