Fii primul, colectează și depozitează separat deșeurile din plastic

0
86

Ecologie

Ce reprezintă groapa de gunoi a municipiului Soroca ?. Este un teren cu suprafața de 6,61 hectare, acceptat pentru depozitarea tuturor deșeurilor generate de întreprinderile municipale și de la populație. Pe acest teren, în anii 70 se depozita și deșeurile de la cazangeriile din oraș. Pe parcursul anilor stratul de deșeuri a crescut considerabil.

Întreprinderea Municipală DGLC are în gestiune acest teren, având grijă să compacteze deșeurile aduse pe toată suprafața. Zilnic, se aduc la groapă peste 77 m3 de noi deșeuri, mărind volumul existent. În Soroca avem 480 de agenți economici și 17703 persoane fizice, care achită serviciul de evacuare a deșeurilor, în baza contractelor. Angajații DGLC, care prestează acest serviciu, încarcă și descarcă deșeurile, parcurgând zilnic peste 10 km. Sorocenii, adună toate deșeurile de-avalma depozitându-le în locurile amenajate cu containere.

Menționăm că, la formarea actualei gropi nu s-a ținut cont de normele ecologice, astfel deșeurile depozitate contaminează apele freatice, solul și aerul.

Lipsa unui sistem de gestionare a deșeurilor reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă Republica Moldova în activitățile de protecție a mediului. Prevenirea generării nechibzuite a deșeurilor, precum și transformarea deșeurilor într-o resursă, sunt obiectivele principale ale politicii de mediu, stabilite și prin legislația în domeniu, care trebuie implementată în totalitate în întreaga țară. Producătorii și importatorii ambalajelor  nu văd posibilitatea de a înlocui ambalaje din plastic, prin ambalaje din hârtie sau sticlă, deoarece ele sunt cu mult mai ieftine.

Deja avem noi reguli pentru producătorii care generează deșeuri de ambalaje, inclusiv din plastic, iar Ministerul Mediului anunță că,  începând cu 1 ianuarie 2023, doar agenții economici înregistrați în Sistemul Informațional Automatizat -Managementul Deșeurilor (SIA-MD) pot plasa pe piață mărfuri care generează în procesul utilizării deșeuri de ambalaje.

Reciclarea deșeurilor este cel mai simplu mijloc prin care putem contribui la protecția mediului. Acest proces poate lua amploare doar dacă vom selecta și depozita separat, în containere, deșeurile după tipul lor.

Doar trei la sută dintre deşeurile de plastic din Republica Moldova sunt reciclate, iar restul ajung la gropile de gunoi, apoi în sol sau apă. Pentru a contribui la reducerea poluării, peste 40 de instituţii publice şi organizaţii nonguvernamentale s-au alăturat campaniei globale “Iulie fără plastic”. Aproape fiecare cetăţean al Republicii Moldova generează anual în jur de 45 de kg de plastic. Marea parte a deşeurilor nu mai ajunge să fie reciclată. În cadrul campaniei “Iulie fără plastic”, mai multe instituţii din Republica Moldova, cum ar fi Ministerul Sănătăţii, cel al Mediului, Primăria Chişinău au acceptat provocarea de a reduce zilnic utilizarea plasticului.

A.O. ”Eco – Sor”, prin proiectul ”Fii primul, colectează și depozitează separat deșeurile din plastic”, a reușit să confecționeze și să instaleze 10 containere pentru depozitarea deșeurilor din plastic, Primăria a completat numărul lor. Întreprinderea Municipală DGLC evacuează și depozitează separat  aceste deșeuri, urmând să fie transmise către reciclare. Putem confirma că, s-au creat condiții și cu toții avem posibilitatea de a contribui la protecția mediului.

 Acest proiect este implementat de ”Eco – Sor” în cadrul Programului de granturi mici ”Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme”, lansat de Centrul Național de Mediu, cu susținerea financiară a Guvernului Suediei.

Valentina JAMBA, președinta Asociației Obștești „Eco-Sor


Articolul precedentOportunități gratuite de formare și angajare în mass-media: Academia de Vânzări acceptă aplicații pentru program
Articolul următorCod Galben de instabilitate atmosferică, astăzi, între orele 13:00 și 19:00
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.