Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a aprobat ordinul „Cu privire la înscrierea copiilor în clasa I în anul de studii 2021-2022”. Conform acestuia, din 1 aprilie, părinții pot depune actele pentru înscrierea copiilor în clasa I, proces care se va desfășura în două etape, transmite MOLDPRES.
Prima etapă se va realiza în perioada 1 aprilie – 11 iunie, când va avea loc depunerea, completarea și validarea cererilor și a actelor de înscriere a copiilor în clasa I, care vor împlini vârsta de 7 ani până la începutul anului școlar în instituția de învățământ din districtul școlar. „Documentele (cererea de înscriere a copilului, conform modelului din Anexa 2 a ordinului; buletinul de identitate al părintelui/ reprezentantului legal; certificatul de naștere al copilului) pot fi expediate în format electronic la adresa de e-mail a instituției de învățământ sau prezentate pe suport hârtie”, a explicat MECC.
Rezultatele înscrierii copiilor în clasa I după prima etapă vor fi afișate la 11 iunie. De asemenea, va fi prezentat pe site-ul instituțiilor de învățământ și al organului local de specialitate în domeniul învățământului numărul de locuri rămase libere după depunerea actelor în prima etapă.
Etapa a doua se va organiza în perioada 14 iunie – 30 august, în cadrul căreia va avea loc depunerea, completarea și validarea actelor de înscriere a copiilor din districtul școlar, și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă, și a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere. „Instituțiile de învățământ cu clase cu profil vor organiza probele de aptitudini, prin coordonare cu organul local de specialitate în domeniul învățământului. Lista finală a copiilor înscriși în clasa I, validată prin ordinul directorului instituției, va fi afișată public la 30 august”, conform Ministerului Educației.
Lista actelor necesare care se vor anexa la cererea pentru înscrierea copiilor în clasa I sunt următoarele: buletinul de identitate a părintelui/ reprezentantului legal; certificatul de naștere al copilului; fișa medicală perfectată până la data înscrierii; două fotografii ale copilului (mărimea 3x4cm); raportul despre dezvoltarea fizică, socio-emoțională, cognitivă, a limbajului și comunicării precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare la finele grupei pregătitoare (pentru copiii care au frecventat grădinița) sau decizia pozitivă a comisiei raionale/ municipale de școlarizare cu referire la maturitatea școlară.
În contextul evoluției situației epidemiologice din țara noastră, fișa medicală, raportul despre dezvoltarea fizică, socio-emoțională, cognitivă, a limbajului și comunicării precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare la finele grupei pregătitoare (pentru copiii care au frecventat grădinița) sau decizia pozitivă a comisiei raionale/ municipale de școlarizare cu referire la maturitatea școlară și cele două fotografii ale copiilor pot fi prezentate până la începutul anului de studiu, precizează MECC.
foto: MECC