FALS: În R. Moldova se duce o luptă împotriva valorilor creștine

0
69

Igor Dodon insistă pe subiectele așa-zisei propagandei LGBT și a presupuselor atacuri asupra valorilor creștine. Recent, președintele Partidului Socialiștilor a afirmat că în Republica Moldova, cu acordul guvernării, s-ar duce o luptă împotriva valorilor creștine, în spatele căreia ar sta așa-numita „ideologie Soros”. Socialistul a mai declarat că instanțele de judecată „aplică lovituri în Biserică și în creștini” și că în R. Moldova are loc o propagandă agresivă a LGBT. Afirmațiile sunt nefondate și pornesc de la o încheiere judecătorească în care nu i-a fost dat câștig de cauză Mitropoliei Moldovei, într-o cerere care viza comunitatea LGBT, dar instanța nici măcar nu a analizat fondul cauzei, respingând cererea pe motiv că Mitropolia nu fusese lezată în niciun fel.

Dodon face concluzii în baza unei încheieri judecătorești care nu a analizat fondul cauzei

Potrivit lui Igor Dodon, în R. Moldova se duce o luptă „împotriva valorilor creștine” sub influența „ideologiei Soros și cu acordul actualei guvernări”, iar „loviturile în Biserică și în creștini se aplică și în instanțele de judecată”. El face referire la decizia unei instanțe de judecată care „a declarat inadmisibilă acțiunea depusă de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove împotriva deciziei din 23 decembrie 2022 a Consiliului pentru Egalitate, care a constatat că dezacordul mitropoliei cu organizarea paradei LGBT la Chișinău ar reprezenta o „incitare la discriminare pe criteriul orientării sexuale”. Dodon mai afirmă, într-o postare publicată pe 2 aprilie pe internet, că „asta înseamnă că orice critică sau încercare de apărare în fața propagandei agresive a LGBT este „incitare la discriminare”. Și cetățenii nu-și mai pot apăra spațiul public sau copiii de influența valorilor perverse și anticreștine care ni se impun cu forța în societate”, a scris Dodon.

Afirmațiile acestuia au fost distribuite de platformele online ale Partidului Socialiștilor, pe mai multe canale de Telegram (INDEXБлокнот МолдоваBogdan ȚîrdeaeNewsmd.onlineАргументы и факты в Молдове), site-uri (Alerta.mdNoi.md (aici și aici), Sinteza.org,  Eurasia.expertNews.mail.ruRupor.md), dar și pe Facebook.

Socialistul se referă, de fapt, la încheierea din 1 aprilie 2025 a Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, care într-adevăr a declarat inadmisibilă plângerea Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, dar motivul este că instituția nu putea fi parte reclamantă din moment ce nu-i fusese lezat niciun drept.

Mitropolitul critică marșurile LGBT…

Istoria acestui caz pornește din 31 mai 2022, când Mitropolitul Vladimir le-a cerut autorităților să nu permită desfășurarea Marșului solidarității, organizat de comunitatea LGBT. El a solicitat și respectivei comunități să renunțe la acțiunea „care reprezintă nu doar o jignire publică la adresa cultelor religioase, ci și a societății”. În continuare, mitropolitul a lansat un șir de acuzații la adresa organizatorilor, afirmând că „această paradă a minorităților sfidează în mod abuziv şi public valorile majorității societății noastre” și că ar fi un „flagel distructiv, care întinează moralicește societatea noastră declarată ortodoxă și care susține valorile familiei”.

…Consiliul pentru Egalitate îi recomandă să se abțină, dar…

Centrul de Informații GENDERDOC-M, care apără drepturile persoanelor LGBT, a depus o plângere la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității (redenumit ulterior în Consiliul pentru Egalitate). Acesta a decis la 23 decembrie 2022 că „faptele constatate reprezintă instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale” și i-a recomandat reclamatului (Mitropolitul Vladimir – n. r.) „să se abțină de la realizarea discursurilor care lezează demnitatea persoanelor pe criteriul de orientare sexuală”.

…Mitropolia se plânge în instanță

La 19 mai 2023, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a depus o acțiune împotriva Consiliului pentru Egalitate, cerând anularea actului administrativ. La 1 aprilie 2025, instanța a declarat-o inadmisibilă pe motiv că Mitropolia nu fusese vizată în decizia Consiliului. „Instanța de judecată reține că, în dezacord cu soluția emisă, reclamanta Instituția Religioasă Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a Bisericii Ortodoxe din Moldova nu poate pretinde revendicarea unui drept vătămat prin activitatea administrativă a Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității. Prin urmare, instanța notează că o acțiune în contencios administrativ poate fi depusă doar de persoana fizică sau juridică care poate pretinde un drept vătămat din activitatea administrativă a unei autorități publice”, se arată în încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani.

Mai exact, plângerea ar fi urmat să fie depusă de Mitropolitul Vladimir, nu de Mitropolie, din care cauză nu a fost admisă spre examinare, așa cum explică într-un comentariu pentru Stopfals.md și președintele Consiliului, Ian Feldman. „Prin încheierea instanței de judecată se constată că nu a fost încălcat niciun drept al Instituției Religioase Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove deoarece aceasta nu a fost parte în dosarul analizat de Consiliu și nu a fost vizată de măsurile dispuse”, afirmă Feldman. El susține că afirmațiile legate de încheierea instanței sunt politizate. „Comentariile apărute în spațiul public pe marginea acestui caz sunt opinii subiective și politizate, prin care se încearcă deturnarea atenției publice de la faptele concrete (Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove nu a fost vizată în decizie) și cadrul legal aplicabil (nu poți ataca în instanța de judecată ceea ce nu te vizează), oferind o interpretare tendențioasă, menită să inducă ideea unei presupuse limitări a libertății de exprimare”, a precizat Ian Feldman.

A combate discriminarea și discursul de ură nu înseamnă a duce un război cu valorile tradiționale sau libertatea religioasă”

Avocatul de la asociația Promo-LexVadim Vieru, notează că, în acest caz, instanța nu a examinat pe fond problema libertății religioase sau a presupusei „propagande LGBT”, ci doar a constatat că acțiunea intentată de Mitropolia Moldovei era inadmisibilă, pentru că decizia Consiliului pentru Egalitate nu viza direct Mitropolia ca instituție, ci pe Înaltpreasfințitul Mitropolit în calitatea sa personală. „Prin urmare, nu s-a dat nicio „lovitură” Bisericii Ortodoxe, nici nu s-a anulat vreun drept recunoscut cultelor religioase. Din punct de vedere strict procedural, Mitropolia nu putea invoca o „vătămare” a propriilor drepturi, deoarece decizia Consiliului nu se referea la ea în mod direct”, a comentat expertul pentru Stopfals.md.

El s-a referit și afirmațiile lui Igor Dodon legate de o presupusă luptă „împotriva valorilor creștine”. „A combate discriminarea și discursul instigator la ură nu înseamnă a duce un război cu valorile tradiționale sau cu libertatea religioasă. Statul are obligația să sancționeze discursurile care îndeamnă la excludere ori respingere a unor grupuri, indiferent cine le emite. Afirmațiile cum că „justiția a fost capturată” și că există un atac „sub influența ideologiei lui Soros” sunt simple speculații, neînsoțite de argumente și probe concludente. Într-un stat de drept, hotărârile instanțelor se bazează pe prevederi legale și pe probe, iar dacă partea nemulțumită consideră că instanța a greșit, are la dispoziție căile de atac prevăzute de lege”, susține Vadim Vieru.

Avocatul afirmă că nu există nici indicii că statul ar „impune” cu forța comunitatea LGBT. „Dreptul acestei comunități de a organiza marșuri sau alte evenimente este un exercițiu firesc al libertății de întrunire și de exprimare – drepturi valabile pentru orice cetățean sau grup. Hotărârea judecătorească a analizat exclusiv o chestiune procedurală, constatând că Mitropolia nu putea contesta decizia Consiliului fiindcă nu era vizată direct. Nu se confirmă teza unei campanii îndreptate împotriva valorilor tradiționale sau a Bisericii. Dimensiunea reală a cauzei privește doar delimitarea între libertatea de exprimare și discursul care incită la discriminare, conform legislației naționale și standardelor europene. Respectarea demnității și a drepturilor omului, inclusiv a minorităților sexuale, nu este o „amenințare” la adresa credinței și a tradițiilor religioase, ci o obligație legală și morală a oricărui stat democratic”, a concluzionat Vadim Vieru.

Agenda LGBT, una dintre narațiunile false frecvente, promovate de regimul de la Kremlin și acoliții săi

Dezinformările despre o presupusă „agendă LGBT”, care i-ar fi impusă Republicii Moldova de Occident, în special ca o condiție pentru integrarea europeană, sunt lansate frecvent, fiind promovate atât de politicieni pro-ruși și/sau antieuropeni, așa-numiți influenceri și unele canale și pagini de social media.

Stopfals.md a demontat în repetate rânduri narațiuni false precum că integrarea europeană ar fi o ameninţare pentru valorile tradiţionale ale R. Moldova, că guvernul ar fi lansat o campanie LGBT în școli, că PAS promovează „perversiunea și valorile LGBT”, sau că UE ar reglementa recunoașterea căsătoriilor cuplurilor LGBT+.

O narațiune tipică regimurilor dictatoriale din Europa de Est

De fapt, falsurile legate de promovarea agendei LGBT este caracteristică unor regimuri autoritare din regiune, precum cele din Rusia și Belarus, care utilizează frecvent dezinformarea pentru a discredita comunitatea LGBTIQ+ și pentru a submina valorile democratice promovate de Occident.

Un raport al Serviciului European de Acțiune Externă, lansat în octombrie 2023, evidențiază modul în care campaniile de dezinformare externe vizează comunitățile LGBTIQ+ pentru a exploata vulnerabilitățile sociale și a semăna discordie. Aceste campanii utilizează narațiuni precum „Gayropa”, care portretizează Europa ca fiind dominată de „perversiuni sexuale” și acuză Occidentul de impunerea unei „agende LGBT” asupra altor regiuni, amenințând astfel valorile tradiționale.

Totodată, o analiză realizată de EUvsDisinfo în aceeași perioadă arată cum comunitatea LGBTIQ+ este una dintre țintele dezinformării și falsurilor promovate de Kremlin, fiind „aproape întotdeauna sinonim cu degradarea morală”, iar cel mai vizibil discurs de dezinformare anti-LGBTIQ+ afirmă că Occidentul încearcă să distrugă tot ceea ce este bun, normal și moral, promovând în mod activ „agenda LGBTIQ+”.

De asemenea, în Belarus, mass-media pro-Kremlin a promovat ideea că întreaga opoziție belarusă s-a transformat într-o comunitate LGBT pentru a obține sprijin financiar din partea Regatului Unit. Această afirmație nefondată urmărea să discrediteze opoziția și să o asocieze cu influențe externe percepute negativ.

Biserica, promotoare a narațiunilor Kremlinului

De altfel, biserica în această regiune este una dintre promotoarele mesajelor similare cu cele ale Kremlinului. Stopfals.md a publicat anterior o anchetă în care a arătat că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, s-a manifestat de-a lungul anilor ca o forță conservatoare pro-rusă și antioccidentală. Aceleași tendințe se manifestă și în alte biserici din fostul spațiu sovietic, cum ar fi Biserica Georgiei. Mesajele promovate sunt similare cu cele ale Patriarhului Kirill de la Moscova: Rusia este „salvatoare a valorilor creștine, călcate în picioare de Occident”, iar Europa, SUA și lumea occidentală „promovează păcatul și degradarea”.

Soros, o altă țintă a dezinformărilor în întreaga regiune

Filantropul american George Soros și, mai nou, fiul acestuia Alex, precum și fundația care le poartă numele au fost de-a lungul timpului ținte ale campaniilor de propagandă în această regiune, precum și în R. Moldova. Printre cele mai cunoscute sunt că ar încerca să promoveze „valori netradiționale” precum aceeași „agendă LGBT” sau că ar încerca să controleze statele, în special din Europa Centrală și de Est, adică acolo unde programele Soros au fost cele mai vizibile.

În Republica Moldova, probabil cel mai cunoscut atac de acest fel a fost așa-numita „cercetare științifică” a deputatul socialist Bogdan Țîrdea, publicată în octombrie 2020, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale (pierdute de Igor Dodon în fața Maiei Sandu – n. r.), în care încerca inclusiv să demonstreze că membri importanți din PAS, formațiune creată de Maia Sandu, dar și cele mai relevante ONG-uri din Republica Moldova ar face parte dintr-o așa-numită „rețea Soros”.Organizațiile vizate au dezmințit afirmațiile lui Țîrdea, pe care le califică ca propagandă cu iz electoral cu scopul manipulării opiniei publice.

Stopfals.md a mai demontat și falsuri precum că Maia Sandu și-a finanțat membri de partid prin intermediul Fundației Soros, sau că ar pune în aplicare planurile lui Soros de distrugere a învățământului în Republica Moldova.

Aici pot fi găsite mai multe narațiuni false despre Soros, care sunt diseminate nu doar în Republica Moldova, dar și în întreaga regiune, continuând și în prezent, inclusiv în contextul războiului din Ucraina.

Dodon, promotor fidel al falsurilor propagandei ruse

Liderul PSRM, care se erijează drept promotor al „valorilor tradiționale”, este unul dintre cei mai activi promotori ai falsurilor din R. Moldova.

Printre numeroasele dezinformări răspândite de Dodon se numără și falsul potrivit căruia președinta Maia Sandu a anulat acordurile prin care bisericile au fost transmise Mitropoliei Moldovei și intenționează să le transmită „românilor”.

Mariana Colun, Stopfals.md


Articolul precedentCurs valutar pentru perioada 10-13 aprilie 2025: euro costă cu un ban mai mult, iar dolarul a scăzut cu șase bani
Articolul următorIdentitatea mexicană a lui Vlad Plahotniuc, falsă
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.