Fals: În Moldova sunt de 1,5-2 ori mai mulți bolnavi psihic decât în perioada sovietică

0
109

Portalul Kp.md, care este pagina web a publicației Комсомольская правда в Mолдове, a publicat un articol în care susține că din cauza „inflației, prețurilor mari, frigului din iarna care vine și a războiului din Ucraina”,  în prezent în Republica Moldova sunt de 1,5-2 ori mai mulți bolnavi psihic decât în „Moldova Sovietică”. Această afirmație este falsă. Potrivit datelor Ministerului Sănătății și a Spitalului Clinic de Psihiatrie, în anul 1981, de exemplu, erau înregistrate 109 856 de persoanele cu tulburări mintale (inclusiv în regiunea transnistreană), iar astăzi sunt înregistrate 70 955 asemenea persoane (fără regiunea transnistreană).

«Почему сегодня в Молдове в полтора-два раза больше психически больных, чем в Советской Молдавии: Виновата инфляция, высокие цены, холод предстоящей зимой и события на Украине» („De ce în prezent în Moldova sunt de 1,5-2 ori mai mulți bolnavi psihic decât în Moldova Sovietică: de vină e inflația, prețurile mari, frigul din iarna care vine și evenimentele din Ucraina)”, afirmă portalul Kp.md. Drept dovadă, este citat directorul adjunct al Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău, Iurie Pavlov, care își amintește că „în perioada sovietică în republică, în funcție de an, erau înregistrați de la 40 până la 60 de mii de pacienți”. Știrea a fost distribuită pe rețelele socială de cel puțin 17 ori, a adunat zeci de reacții, iar în comentarii conducerea țării este acuzată că ar fi responsabilă de situație.

Solicitat de StopFals.md, Iurie Pavlov, citat în articol, a spus că declarațiile făcute în articol se referă la perioada de până la 2010 și nu la perioada actuală. 

Ministerul Sănătății: „În ultimii ani se constată o tendință de scădere a numărului persoanelor cu boli psihice”

Am cerut Ministerului Sănătății informații despre numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală înregistrate la finalul anilor 1961, 1971 și 1981. Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), la care face trimitere Ministerul, deține date doar pentru anul 1981. Atunci „erau sub supraveghere 109 856 de persoane cu tulburări mintale, inclusiv cu populația raioanelor de Est ale țării”.

Pentru comparație, în zilele noastre, adică la finalul anului 2021, se aflau sub supraveghere 70 955 de persoane, arată datele ANSP, citate de Ministerul Sănătății.

Potrivit autorității din Sănătate, în ultimii ani se constată o tendință de scădere a numărului persoanelor cu boli psihice. În anul 2010 erau înregistrate 98 000 de persoane, în 2014 – 95 000 de persoane, iar în anul 2021 – 70 955 de persoane. „Reprezentanții Comisiei de specialitate în psihiatrie a Ministerului Sănătății susțin că acest fenomen poate fi explicat și prin faptul că unele entități nosologice psihiatrice nu mai sunt în supraveghere exclusivă a sistemului de sănătate mintală (de exemplu, persoanele cu retard mintal, iar persoanele cu epilepsie sunt asistați de medicii neurologi)”, ne informează Ministerul Sănătății.

În răspunsul oferit, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că într-o perioadă scurtă, cum este cea de când urmărim creșterea prețurilor și de când a început războiul din Ucraina, „pot apărea probleme de sănătate mintală, unele simptome, dar nu o boală psihică”.

 

Viorica ZAHARIA,

Stopfals.md

 


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentUn bărbat a găsit o verighetă pe plajă, când a vrut să îl înapoieze a fost șocat de răspunsul proprietarei
Articolul următorUnde te poți distra în zilele de 4, 5 și 6 noiembrie?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.