«Почему сегодня в Молдове в полтора-два раза больше психически больных, чем в Советской Молдавии: Виновата инфляция, высокие цены, холод предстоящей зимой и события на Украине» („De ce în prezent în Moldova sunt de 1,5-2 ori mai mulți bolnavi psihic decât în Moldova Sovietică: de vină e inflația, prețurile mari, frigul din iarna care vine și evenimentele din Ucraina)”, afirmă portalul Kp.md. Drept dovadă, este citat directorul adjunct al Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău, Iurie Pavlov, care își amintește că „în perioada sovietică în republică, în funcție de an, erau înregistrați de la 40 până la 60 de mii de pacienți”. Știrea a fost distribuită pe rețelele socială de cel puțin 17 ori, a adunat zeci de reacții, iar în comentarii conducerea țării este acuzată că ar fi responsabilă de situație.
Solicitat de StopFals.md, Iurie Pavlov, citat în articol, a spus că declarațiile făcute în articol se referă la perioada de până la 2010 și nu la perioada actuală.
Ministerul Sănătății: „În ultimii ani se constată o tendință de scădere a numărului persoanelor cu boli psihice”
Am cerut Ministerului Sănătății informații despre numărul persoanelor cu probleme de sănătate mintală înregistrate la finalul anilor 1961, 1971 și 1981. Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP), la care face trimitere Ministerul, deține date doar pentru anul 1981. Atunci „erau sub supraveghere 109 856 de persoane cu tulburări mintale, inclusiv cu populația raioanelor de Est ale țării”.
Pentru comparație, în zilele noastre, adică la finalul anului 2021, se aflau sub supraveghere 70 955 de persoane, arată datele ANSP, citate de Ministerul Sănătății.
Potrivit autorității din Sănătate, în ultimii ani se constată o tendință de scădere a numărului persoanelor cu boli psihice. În anul 2010 erau înregistrate 98 000 de persoane, în 2014 – 95 000 de persoane, iar în anul 2021 – 70 955 de persoane. „Reprezentanții Comisiei de specialitate în psihiatrie a Ministerului Sănătății susțin că acest fenomen poate fi explicat și prin faptul că unele entități nosologice psihiatrice nu mai sunt în supraveghere exclusivă a sistemului de sănătate mintală (de exemplu, persoanele cu retard mintal, iar persoanele cu epilepsie sunt asistați de medicii neurologi)”, ne informează Ministerul Sănătății.
În răspunsul oferit, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că într-o perioadă scurtă, cum este cea de când urmărim creșterea prețurilor și de când a început războiul din Ucraina, „pot apărea probleme de sănătate mintală, unele simptome, dar nu o boală psihică”.
Viorica ZAHARIA,
Stopfals.md