Fals de la Dodon: R. Moldova a cumpărat dintr-un credit un radar second hand inutil

0
170

Fostul șef al statului, Igor Dodon, a declarat într-o intervenție live pe TikTok că R. Moldova a cumpărat dintr-un credit un sistem de supraveghere aeriană (radar) second hand și că aparatul, despre care spune că „nu se știe de unde” a fost achiziționat, este inutil pentru necesitățile țării. Declarația este falsă. Ministerul Apărării (MA) afirmă că radarul achiziționat este nou, de ultimă generație, și a fost procurat de la o companie franceză, din surse bugetare. Experții îl contrazic pe Dodon și spun că radarul este vital pentru apărarea națională.

„Fiecare acord de credit trebuie examinat detaliat, de văzut cine l-a semnat, în ce condiții a fost semnat, care a fost necesitatea pentru Republica Moldova și, cel mai important, unde au fost utilizați acești bani. Pentru că atunci când se ia credit și se cumpără radar și… Glumeau mulți pe rețele în aceste zile că, decât să cumpere acest radar pe care au dat milioane, mai bine luau vreo 20 de Kamaz-uri și aceste 20 de Kamaz-uri acum, când erau drumurile înzăpezite, cred că ajutau mai mult Republicii Moldova decât un radar cumpărat бэушный (trad. – la mână a doua), nu știu de unde”, a declarat Dodon, pe 10 ianuarie, într-o emisiune în direct pe canalul de TikTok calinlive.

Fragmentul în care se conține această declarație a fost publicat pe contului politicianului de pe mai multe rețele de socializare, cum ar fi Facebook (pagina personală și pagina de persoană publică), TelegramOk.ru și VKontakte. Secvența video a fost publicată și pe mai multe canale de Telegram, inclusiv cel al deputatului socialist Bogdan Țîrdea, canalul publicației „Аргументы и факты в Молдове”, canalul Кэлин, și canalul Index – Află Primul!. Astfel, numărul persoanelor care au văzut secvența video se ridică la câteva zeci de mii.

Primul radar care va apăra cerul Republicii Moldova este nou, vine din Franța și a fost achiziționat din bugetul național de apărare

Pe 25 septembrie 2023, în timpul unei conferințe de presă a ministrului Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi, și a omologului său francez, Sébastien Lecornu, aflat în vizită la Chișinău, oficialul moldovean a anunțat că R. Moldova a achiziționat din Franța un sistem de supraveghere aeriană de rază medie. Nosatîi a punctat atunci că este vorba de sistemul Ground Master 200, produs de firma franceză „THALES. Armata „nu se înarmează, ci se modernizează”, a precizat ministrul: „Este un pas important în eforturile noastre de asigurare a securității spațiului aerian, dar și în contextul evoluției parteneriatului moldo-francez”.

„Achiziția acestui radar este importantă pentru că este vorba despre un radar pe care-l folosim chiar și noi. Este un radar pe care-l putem găsi în multe țări europene și NATO”, a afirmat ministrul Forțelor Armate ale Franței, Sébastien Lecornu.

Pe 20 decembrie 2023, MA a anunțat că Armata Națională a recepționat sistemul de supraveghere aeriană, precizând că a fost achiziționat din sursele bugetului național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Așadar, afirmația lui Igor Dodon că „nu se știe de unde” a fost cumpărat radarul este falsă.

Portalul Stopfals.md a solicitat Ministerului Apărării informații suplimentare despre costul radarului și sursa exactă a banilor din care a fost cumpărat. „Radarul a fost procurat din bugetul apărării naționale. Informația ce ține de costul radarului cade sub incidența Legii 245 cu privire la secretul de stat. În procesul de selectare, au fost analizate ofertele mai multor companii producătoare. În rezultatul analizei ofertelor recepționate, a fost selectată compania cu cea mai bună opțiune reieșind din caracteristicile tehnice, preț și timp de livrare. Astfel, radarul a fost achiziționat prin intermediul companiei franceze „THALES”. Achiziționarea sistemului de supraveghere aeriană vine în contextul obiectivului de consolidare a capacităților de apărare ale țării noastre și modernizare a Armatei Naționale. Radarul este de ultimă generație și asigură o vizibilitate sporită a situației în spațiul aerian al Republicii Moldova”, se arată în răspunsul Serviciului de presă al instituției.

Radarul este vital pentru consolidarea capacităților apărării antiaeriene

După recepționarea radarului, ministrul Nosatîi declara că sistemul respectiv este vital pentru consolidarea capacităților din domeniul apărării antiaeriene ale R. Moldova: „Ultimele incidente de încălcare a spațiului aerian al țării noastre au readus în vizorul autorităților necesitatea stringentă de consolidare a capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Acest sistem, care va asigura monitorizarea întregului spațiu aerian al țării, va completa seria de măsuri întreprinse în scopul dotării, la standarde internaționale, a Armatei Naționale”.

Expertul în politici de securitate, Andrei Curăraru, spune că radarul achiziționat de autoritățile de la Chișinău este o necesitate vitală pentru apărarea națională, iar procurarea lui reprezintă un prim pas pentru securizarea spațiului nostru aerian. „Capacitățile acestui radar sunt legate de depistarea țintelor aeriene cum ar fi elicoptere, avioane, drone, rachete de croazieră. Ground Master 200 poate depista și ținte de suprafață. Deci, el stabilește potențialele ținte care vin spre R. Moldova. Scopul radarului este unul defensiv și nu poate să fie utilizat ofensiv”, a declarat Curăraru pentru Stopfals.md. „Atacul nemotivat al Federației Ruse asupra Ucrainei ne crează necesități mult mai mari decât deszăpezirea la care făcea aluzie domnul Dodon”, completează expertul.

Analistul politic și directorul executiv al Centrului de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO), Ion Tăbârță, afirmă că acțiunile autorităților, menite să întărească capacitățile de apărare aeriană, deranjează Moscova, astfel că Igor Dodon lansează informații false despre procesul de modernizare al armatei. „R. Moldova are nevoie de un astfel de radar. Este un radar de monitorizare și în mod evident orice stat trebuie să aibă un astfel de radar pentru a ști ce se întâmplă în spațiul lui aerian. În condițiile unui război în statul vecin ar fi nevoie și de un radar antirachetă, dar înțelegem că acest radar ar fi mult mai costisitor. R. Moldova trebuie să își modernizeze și să își întărească capacitățile de apărare și evident că acest lucru deranjează. Faptul că Igor Dodon minte este clar. Nu o face pentru prima dată și în mod evident aceste campanii de descurajare, prin dezinformări despre modernizarea armatei naționale și a întăririi capacității ei de apărare, este dirijată de Moscova”, a declarat Tăbârță pentru Stopfals.md.

Ce reprezintă radarul Ground Master 200

Ground Master 200 (GM200), achiziționat de autoritățile moldovene, este un radar mobil care detectează amenințările din aer. Radarul reprezintă un container cu echipamente, montat pe un camion militar. Compania „THALES” a publicat pe site-ul său mai multe informații tehnice și descriptive ale radarului.

Spațiul aerian al R. Moldova, survolat de rachete rusești 

La 10 octombrie 2022, trei rachete ruseşti au survolat teritoriul R. Moldova în timpul unui atac asupra Ucrainei, iar la sfârșitul aceleiași luni, resturi dintr-o rachetă rusească, doborâtă de sistemul ucrainean antiaerian, au căzut pe teritoriul satului Naslavcea, raionul Ocnița.

Apoi, la 10 februarie 2023, spațiul aerian al R. Moldova a fost survolat, din nou, de o rachetă rusească. Conform datelor oferite de MA, racheta a zburat deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosăuți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina.

Igor Dodon, „campion” al falsurilor în 2023

Igor Dodon a fost inclus de portalul Stopfals.md în topul celor mai „prolifici” distribuitori de falsuri în R. Moldova în 2023. Acesta este autorul informațiilor false că Republica Moldova și-a crescut de patru ori bugetul destinat apărăriiStopfals.md a demonstrat că Igor Dodon a răspândit și falsul potrivit căruia președinta Maia Sandu a anulat acordurile prin care bisericile au fost transmise Mitropoliei Moldovei și intenționează să le transmită „românilor”.

Vom preciza că la sfârșitul anului 2022, politicianul afirmase că SUA a ordonat actualei conduceri a Republicii Moldova să mărească bugetul pentru apărare și să procure mai mult armament. Stopfals.md a demontat acest fals. Potrivit datelor oficiale, în ultimii zece ani, bugetul pentru apărăre a fost în creștere, chiar și atunci când Guvernul și Ministerul Apărării erau conduse de persoane promovate de socialști, iar Igor Dodon a fost președinte. Este adevărat că pentru 2023 a fost aprobat un buget pentru apărare cu mult mai mare în comparație cu alți ani, dar majorarea nu a fost impusă de SUA și nu este vorba de procurarea armamentului de război.

Falsurile despre securitate și apărare, printre favoritele propagandei ruse

Informațiile speculative și falsurile din domeniul securității și apărării au apărut tot mai frecvent în spațiul public din R. Moldova odată cu invazia militară a Rusiei în Ucraina. Stopfals.md a realizat un video cu top 5 falsuri din domeniu, promovate în anul 2023 în Republica Moldova.

 

Victoria Borodin,

Stopfals.md


Articolul precedentAdriana Vasilcov își va prezenta în această săptămână filmul „Omul fără linia vieții” acasă, la Florești / VIDEO
Articolul următorReexaminarea pensiilor pentru limita de vârstă și dizabilitate: Ce trebuie să știți / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.