Cititorii Stopfals.md ne-au alertat în privința distribuirii în mun. Bălți a unor foi volante cu conținut manipulator despre electricitatea în Uniunea Europeană (UE), comparativ cu cea din Uniunea Economică Euroasiatică (UEE). Foile volante au fost tipărite de o firmă conectată la echipa oligarhului fugar Ilan Șor și au scopul de a discredita infrastructura energetică a UE. Potrivit vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică, tipărirea acestor foi volante este ilegală. Împreună cu experți și reprezentanți ai Ministerului Energiei, vă arătăm de ce conținutul acestora nu corespunde adevărului.
În foile volante sunt indicate patru „argumente” în favoarea sistemului energetic al UEE, și anume: „Rusia, Belarus și Kazahstan au cea mai ieftină din lume energie electrică”, „o piață unică pentru mai multe țări permite achiziționarea de energie electrică la prețuri convenabile”, „energia electrică ieftină face ca prețul fiecărui bun produs în țările UEE să scadă” și „UEE dezvoltă energia nucleară și construiește noi linii de transportare a energiei electrice”.
În contrast, sunt menționate și patru așa-numite „argumente” în defavoarea infrastructurii energetice a UE, și anume că „autoritățile de la Chișinău cumpără energie electrică românească considerabil mai scumpă decât cea transnistreană”, „energia electrică devine mai scumpă în fiecare lună”, „unificarea cu sistemul energetic românesc contribuie la pierderea suveranității Moldovei” și că „infrastructura învechită și creșterea consumului duc la accidente și pierderi de energie electrică”.
Tirajul indicat este de 500.000 de exemplare, cu mențiunea că mesajele sunt „de interes public”, iar în calitate de comanditar este trecut SRL-ul Ecolemn Lux. Firma îl are în calitate de fondator și administrator pe Alexandr Luchian, iar principalul său gen de activitate este „comerțul cu ridicata al materialului lemnos, al materialelor de construcție și echipamentelor sanitare”. Pe hârtii este indicată și compania care ar fi tipărit materialele – Bluestone SRL, care anterior a intrat în atenția organelor de drept după ce a importat în R. Moldova produse textile precum tricouri și chipiuri, comandate de partidul Șansă, formațiune din componența blocului politic Victorie, coordonat de oligarhul fugar Ilan Șor.
Falsuri despre energia „scumpă” din UE și cea „ieftină” din UEE
În foile volante este indicat că „în UE energia electrică devine mai scumpă în fiecare lună” și că „Rusia, Belarus și Kazahstan au cea mai ieftină din lume energie electrică”. Experții consultați de Stopfals.md spun că prima afirmație este falsă, iar a doua este speculativă.
„În 2022, UE a trecut printr-o criză. Acum însă prețurile au revenit la normal. Sunt anumite creșteri temporare pe zile sau săptămâni, dar, cu siguranță, în UE nu se va mai repeta criza din 2022”, spune expertul în energetică de la Comunitatea WatchDog, Sergiu Tofilat. El consideră speculativă afirmația despre energia „ieftină” în UEE. „În Rusia energia electrică este un pic mai ieftină, însă, este o mică problemă. Acum, în Rusia sunt deconectări masive de la energia electrică, oamenii protestează pentru că stau câte 8-9 ore fără lumină. Ilan Șor, cel care promovează aceste teze, probabil a lipsit de la lecțiile de geografie, pentru că, dacă ne uităm puțin la geografie, vom vedea că R. Moldova nu are cum să importe energie electrică din Rusia. Nu există linii electrice pentru asta”, a spus analistul.
Și expertul în energetică de la Alianța pentru Eficiența Energetică și Regenerabile (AEER), Dumitru Bostan, susține că de mai multe luni în UE se observă o tendință de reducere a tarifelor la energia electrică, care au fost mai mari în 2022 din cauza pandemiei COVID-19 și a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Cât despre energia „ieftină” din UEE, Bostan remarcă faptul că „aceasta nu înseamnă că pentru R. Moldova tarifele vor fi similare, în primul rând din cauză că țările respective nu vor ezita să beneficieze de un profit financiar la comercializarea acestei energii, iar distanța extrem de mare va duce la creșterea substanțială a tarifului”.
Iar Ministerul Energiei punctează, într-un răspuns pentru Stopfals.md, că „prețuri și mai mici la energia electrică sunt în țări producătoare de petrol precum Arabia Saudită, Qatar sau Venezuela. Sunt și țări precum Iran, Siria, Cuba, Sudan, Etiopia sau Angola, unde iarăși prețurile sunt mai mici decât cele din UEE”.
Potrivit analiștilor și reprezentanților Ministerului Economiei, afirmația din foile volante precum că „energia electrică ieftină face ca prețul fiecărui bun produs în țările UEE să scadă” este speculativă. „Costul la resursele energetice este doar o componentă din produs. Resursele energetice ieftine sunt doar o momeală”, spune Sergiu Tofilat. „Mai trebuie spus că nu numai „energia electrică ieftină” afectează prețul fiecărui produs, ci și alți factori precum inflația”, spun și cei de la Ministerul Energiei.
Falsul despre „pierderea suveranității Moldovei” prin unificarea cu sistemul energetic românesc
Un alt argument fals din foile volante este că „unificarea cu sistemul energetic românesc contribuie la pierderea suveranității Moldovei”, susțin experții consultați de portalul nostru.
„Interconectarea cu sistemul energetic european nu numai că nu știrbește din suveranitatea R. Moldova, ci dimpotrivă, contribuie la consolidarea securității energetice a țării noastre. În prezent R. Moldova nu este „unificată cu sistemul energetic românesc” și nici nu se urmărește această unificare. R. Moldova este parte a unei rețele electrice interconectate ce se întinde de la Atlantic până la granița Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, rețea în care fiecare țară este independentă, iar energia este tranzacționată prin reguli clare”, subliniază Ministerul Energiei.
Și expertul Dumitru Bostan spune că afirmația este falsă, iar „integrarea în sistemul european va duce, de fapt, la sporirea suveranității R. Moldova prin diversificarea surselor de energie și reducerea dependenței energetice față de Rusia, care până nu demult deținea monopolul pe piața energetică națională”.
La rândul lui, analistul Sergiu Tofilat precizează că toate tranzacțiile de pe piața energetică europeană au loc la burse: „Sunt reguli ale pieței și oricine are licență cumpără și vinde după bunul său plac. Nu există dictatură. În Federația Rusă îl avem pe Putin care dictează cui și ce reduceri de preț la gaze să facă sau cui vinde sau nu gaze naturale”.
Speculații despre „energia electrică transnistreană”
Potrivit experților, este falsă și înșelătoare și afirmația că „autoritățile de la Chișinău cumpără energie electrică românească considerabil mai scumpă decât cea transnistreană, iar noi plătim”.
Expertul Sergiu Tofilat menționează că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din Transnistria nu satisface necesitățile energetice complete ale R. Moldova, iar pentru a acoperi deficitul sunt făcute achiziții din România. „Epopeea energiei din regiunea transnistreană depinde de voința lui Putin. Gazul care merge gratuit în regiunea transnistreană poate fi deconectat mâine sau poimâine. Noi trebuie să ne construim securitatea energetică a statului și asta se face doar prin diversificare, să luăm de acolo de unde este mai convenabil și să nu ne șantajeze nimeni cu deconectarea”, a spus analistul.
Ministerul Energiei punctează că R. Moldova nu a simțit vreo presiune tarifară chiar și în perioada când din cauza temperaturilor record în România s-a scumpit energia electrică, ajungând la 800 de euro/MWh. „Pentru malul drept al Nistrului, MGRES livrează 90% din necesarul de energie. Furnizorii cumpără toată energia pe care MGRES din Transnistria o oferă, iar ce nu poate oferi MGRES este completat din importuri. Astfel, în prima jumătate a anului 2024, 68,5% din energia electrică consumată pe malul drept a provenit de la MGRES, 9,1% au fost importuri din România și Ucraina, iar 22,4% a fost producție locală, subliniază Ministerul Energiei.
Speculații privind dezvoltarea infrastructurii UEE
Ministerul remarcă și faptul că afirmația „UEE dezvoltă energia nucleară și construiește noi linii de transportare a energiei electrice” este speculativă, întrucât ea este valabilă și pentru UE. La fel, spun cei de la Minister, afirmația „o piață unică pentru mai multe țări permite achiziționarea de energie electrică la prețuri convenabile” este mult mai valabilă în UE decât în UEE.
„Noi centrale nucleare sunt în construcție în Franța și Slovacia și sunt planificate în România, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Republica Cehă și Slovenia. Iar construcția de noi linii electrice este obligatorie conform planurilor de dezvoltare a rețelelor. Astfel, ENTSO-E (Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică) prevede construcția a 141 noi linii de foarte înaltă tensiune (43000 km). Și pentru R. Moldova sunt prevăzute două noi linii de interconexiune cu rețeaua ENTSO-E, Suceava – Bălți și Gutinaș – Strășeni”, susține Ministerul Energiei.
Atât Sergiu Tofilat, cât și Dumitru Bostan susțin că toată energia nucleară a Rusiei acoperă o mică parte din consumul intern și că țara suferă de un deficit de capacități de generare și transport al energiei. „Toată energia nucleară pe care o produce Rusia acoperă doar 20% din consum. Ei au 11 stații atomice construite pe timpul URSS. Nu vor putea peste noapte să construiască de 4 ori mai multe stații. Geografia nu ne permite să luăm energie electrică de la ei, chiar dacă era. Deci, afirmația despre piața unică și prețurile convenabile în UEE este o aberație”, a punctat Sergiu Tofilat.
Experții afirmă că este speculativă și afirmația că „infrastructură învechită și creșterea consumului duc la accidente și pierderi de energie electrică”, prezentată în foile volante ca un „dezavantaj” pentru apropierea R. Moldova de sectorul energetic al UE. „Desigur că o infrastructură învechită duce la accidente și pierderi de energie. Cu toate acestea, este de menționat că marea majoritate a proiectelor de modernizare a infrastructurii energetice naționale sunt finanțate de UE și partenerii occidentali”, remarcă Dumitru Bostan.
„Vedem cum în Rusia zeci de orașe rămân în aceste zile fără energie electrică, cum oamenii protestează, bancomatele nu lucrează, produsele se strică în magazine. Infrastructura Rusiei degradează, în timp ce noi vedem cum UE ne ajută să ne dezvoltăm”, a spus Sergiu Tofilat.
Foile volante, tipărite cu încălcarea Legii cu privire la publicitate
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică, a declarat pentru Stopfals.md că CEC nu a autorizat aceste foi volante, pe care este trecută mențiunea că mesajele sunt „de interes public”. Mai mult, Postică spune că firma Ecolemn Lux SRL, prezentată drept comanditară, a încălcat prevederile Legii cu privire la publicitate.
„În perioada electorală, mesajele de interes public sunt autorizate de CEC. Un astfel de mesaj de interes public, precum cel din aceste foi volante, nu a fost aprobat însă de CEC. Mesajele de interes public sunt prerogativa autorităților publice și organizațiilor necomerciale și în niciun caz a unui agent economic. Agentul economic poate transmite publicitate comercială. În acest caz, doar din căsuța tehnică, fără a analiza conținutul mesajului, sunt vizibile elemente de încălcare a Legii cu privire la publicitate, din considerentul că această publicitate este înșelătoare și induce în eroare, pentru că mesajul de interes public intră în atribuțiile autorităților publice sau a organizațiilor necomerciale și trebuie să fie autorizat de CEC. Toate mesajele pe care CEC le autorizează sunt publicate pe paginile oficiale ale instituției. Deci, noi nu am autorizat aceste pliante, iar mesajul nu este de interes public”, a declarat vicepreședintele CEC.
Tipărite de firma conectată la „echipa lui Ilan Șor”
În căsuța tehnică a foilor volante este indicat că cele 500.000 de pliante au fost tipărite de compania Bluestone SRL. Stopfals.md a constatat că firma a intrat în atenția organelor de drept în toamna anului 2023, după ce a importat în R. Moldova, în calitate de „material publicitar pentru diferite necesități”, produse textile, cum ar fi tricouri și chipiuri comandate de Șansă, un partid din componența blocului politic Victorie, condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Ulterior, conform unei scrisori adresate CEC de Direcția de Poliție Chișinău, pe produsele importate de Bluestone SRL, o altă firmă, și anume Global Print Grup SRL, a aplicat inscripția „Ș-Șansă pentru Moldova”. Produsele au fost identificate în urma unor percheziții efectuate în dosarul finanțării ilegale a fostului partid Șor. Ambele firme îl au în calitate de administrator pe Ciprian Gabura. El deține 25% din acțiunile firmei Bluestone SRL și 100% din cele ale companiei Global Print Grup SRL.
De altfel, compania Global Print Grup SRL este cea care ar fi tipărit recent alte foi volante cu informații false și speculative, despre care a scris Stopfals.md.
În martie 2024, Ziarul de Gardă a scris că firma Global Print Grup SRL a fost cea care a tipărit aproape un milion de ziare lunar, în care „echipa lui Ilan Șor” trecea în revistă „principalele reușite” și explica „cum s-a furat miliardul”.
Campanie de denigrare a Uniunii Europene, coordonată de Șor
Recent, Stopfals.md a descoperit că alte foi volante care dezinformau cu privire la UE au fost distribuite în mun. Chișinău. Și acestea vizau tema infrastructurii și a tarifelor la resursele energetice, iar în spatele lor se află Ilan Șor.
Oligarhul fugar, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare cu executare pentru implicarea în „frauda bancară”, este un promotor activ al falsurilor la tema resurselor energetice și a tarifelor pentru acestea. În ultimii ani, la acest subiect au manipulat și alți politicieni, surse media și canale de dezinformare (aici, aici, aici, aici, aici și aici).
În ultima perioadă, Stopfals.md a scris despre existența unor acțiuni concertate cu scopul de a denigra UE și valorile europene, în contextul referendumului pentru integrare europeană din 20 octombrie 2024. O parte importantă a campaniei de dezinformare îi revine lui Ilan Șor, precum și a politicienilor și a canalelor de dezinformare afiliate acestuia. Un exemplu este campania de dezinformare anti-UE și anti-referendum Stop EU Moldova, semnalată recent de portalul nostru.
Victoria Borodin,
Stopfals.md