Elena Podguzov: „Când începeam a cânta, ne aplaudau dincolo de Nistru” (VIDEO)

0
392

Despre Corul Ţărănesc de la Cosăuţi, condus de Ion Madonici, s-a dus vestea în toată România Mare. Membrii acestuia au fost de cel puţin două ori la Bucureşti, participând la concursurile dintre corurile din capitală. Printre membrii corului erau şi opt din cei nouă copii ai familiei lui Simion şi a Catincăi Andrievschi, care locuiau în centrul satului. Una dintre surori, și anume Anastasia (Briciuc), avea o voce care-i minuna pe toți cei care o ascultau, iar astăzi Festivalul-concurs de romanță românească de la baștină îi poartă numele…

Fotografii de arhivă

La Cosăuți…

Dintre toți cei nouă frați și surori care au crescut în familia Andrievschi — Paraschiţa, Ana, Ion, Efim, Anastasia, Anatolie, Sonea, Artina şi Lenuţa — doar mezina a mai rămas în viață. Elena Podguzov s-a născut la 21 mai 1925 și locuiește în prezent la Chișinău. Deși se află de mai bine de șapte decenii în capitală, duce dorul Cosăuțiului natal și își amintește cu nostalgie de corul lui Ion Madonici.

“Toţi îl iubeau pe Ion Madonici, mai ales că era un om frumos şi bun. Noi lucram la deal în toată săptămâna, dar sâmbătă seara cu toţii mergeam la cor. Colectivul era mărişor, aveam soprane, alte, tenori, baritoni şi başi. El nu avea nici un pian, dar învăţa toate părţile la mandolină, apoi ne învăţa şi pe noi. El venise din Șeptelici la școala din Cosăuți. Organiza şi spectacole cu elevii, să vedeţi ce piese regiza Ion Madonici. Nastea juca şi în spectacole. Am fost şi eu printre spectatori la început, era o piesă aşa de tragică, iar eu plângeam la acel spectacol. Apoi am jucat și eu”.

Fotografii de arhivă

“La concursul corurilor ţărăneşti din 7 iunie 1938 de la Bucureşti din Ateneul Român, două coruri din câmpia Sorocii au făcut o minune. Au cântat şi au ocupat primele locuri pe ţară: locul întâi — corul din Cosăuţi, condus de Ion Madonici, şi locul doi — cel din Gura Gamencii, condus de Petru Vovcă. Corul din Cosăuţi Soroca condus de Ion Madonici a devenit o legendă, o mândrie a Sorocii”.

Judeţul Soroca: File de Istorie, Nicolae Bulat

Citiți articolul integral în ziarul “Observatorul de Nord” de vineri.

 


Articolul precedentLa 14 februarie Centrul “DACIA” a împlinit 14 ani de la fondare
Articolul următorCitește mâine în ziarul “OBSERVATORUL DE NORD”
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.