Eibenthal – satul din România unde oamenii lasă banii pe stradă și nimeni nu fură

0
100
  În România există un loc unic, unde încrederea între oameni este atât de puternică încât banii pot fi lăsați nesupravegheați pe stradă, fără ca nimeni să-i fure. Acest loc se numește Eibenthal, un sat izolat din județul Mehedinți, locuit în mare parte de etnici cehi.
 O comunitate izolată, dar unită
 Eibenthal este unul dintre cele câteva sate cehești din România, fondat în secolul al XIX-lea, când etnicii cehi au migrat aici pentru a lucra în minerit. De-a lungul timpului, mina a fost închisă, iar satul a rămas izolat, cu o populație de aproximativ 300 de oameni, majoritatea în vârstă. Deși se află într-o zonă greu accesibilă, pe dealurile pitorești ale Mehedințiului, comunitatea a rămas unită și și-a păstrat tradițiile.
Un sistem de încredere care funcționează de ani de zile
 Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale vieții în Eibenthal este modul în care localnicii își cumpără pâinea. Deoarece satul nu are o brutărie proprie, pâinea este adusă de un brutar dintr-o localitate mai îndepărtată, doar de câteva ori pe săptămână.
Pentru a nu fi nevoiți să meargă în alt sat după pâine, sătenii au dezvoltat un sistem simplu, bazat pe încredere reciprocă. Fiecare familie lasă o sacoșă cu bani și un bilet pe care este scris câte pâini dorește. Brutarul vine, lasă pâinea în sacoșă și ia banii. Nimeni nu păzește sacoșele, iar nimeni nu fură. Sistemul funcționează perfect de ani de zile, demonstrând un model rar de civilizație și respect reciproc.
 De ce nimeni nu fură?
  Locuitorii din Eibenthal au trăit mereu într-o comunitate mică și unită, unde fiecare îl cunoaște pe celălalt. Într-un astfel de mediu, încrederea este fundamentul relațiilor dintre oameni. Pe lângă acest aspect, satul nu a fost niciodată afectat de criminalitate, iar tradițiile cehești bazate pe respect și conviețuire armonioasă s-au păstrat de-a lungul generațiilor. Mai mult decât atât, datorită izolării geografice, în sat nu există trecători necunoscuți sau turiști care să altereze acest sistem. Cei care locuiesc aici știu că respectul reciproc este cheia supraviețuirii într-o comunitate mică.
Eibenthal – un exemplu rar în lume
 Într-o lume în care neîncrederea și teama de furt sunt omniprezente, Eibenthal este un exemplu rar de conviețuire bazată pe onestitate. Acest sat demonstrează că încrederea dintre oameni poate funcționa atunci când există respect reciproc și o comunitate unită.
Pe lângă acest sistem unic de cumpărare a pâinii, Eibenthal este și un loc pitoresc, cu peisaje superbe și o atmosferă liniștită, departe de agitația marilor orașe. Este o dovadă vie că, în anumite colțuri ale lumii, onestitatea și bunătatea încă există.
SURSA: Facebook

Articolul precedent„Fratele meu de peste Prut”, „Români de pretutindeni”, „Vise împlinite de la inimă la inimă”: parteneriate – poduri educaționale!
Articolul următorToți consilierii municipali au votat pentru transmiterea terenului în proprietatea bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni” / VIDEO
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.