Efim AGACHI: „În trei ani aflați la cârma Consiliului Județean Soroca, am adus la Soroca 42 de proiecte investiționale”

0
138

Ce mai fac „foștii”?

Continuăm rubrica „Ce mai fac foștii” cu domnul Efim Agachi, poate unul dintre cei mai longevivi gospodari soroceni, care a lăsat urme adânci în dezvoltarea social-economică nu doar a raionului, dar și a județului Soroca. Drept dovadă că mereu a fost „omul potrivit la locul potrivit” sunt și cele două ordine cu care a fost decorat — „Drapelul Roșu de Muncă” (pe timpurile sovietice) și cu ordinul „Gloria Muncii” (după proclamarea independenței)…

Prima funcție de stat ocupată la Soroca, cea de director al Întreprinderii de Construcții Intercolhoznice: anii 1971-2001, după care a ocupat timp de trei ani funcția de președinte al Consiliului Județean Soroca. În perioada 2005-2009 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Din anul 2009 nu mai ocupă o funcție publică.

 

  • Domnule Efim Agachi, nici nu mi se învârte limba în gură, cum spun moldovenii, să vă numesc pensionar, dar… cum să vă zic altfel?
  • Ziceți-mi om de afaceri, fiindcă pensionar sunt doar în acte, iar în viața de toate zilele sunt administratorul Societății cu Răspundere Limitată „Armir”. Produc încălțăminte și nu am timp de savurare a vieții, cum i-ar sta bine (?) unui pensionar. Niciodată nu am stat fără să fac ceva și sper s-o continui așa mai departe.
  • Adică, rămâneți șef și după ieșirea la pensie?
  • Să fie așa cum ziceți, dar este vorba despre o mică secție de producere a încălțămintei, unde lucrează nouă oameni. Înainte erau 20, dar vremurile se mai schimbă și nu întotdeauna în bine.
  • De politica vă mai ocupați?
  • Mai puțin, chiar dacă sunt președinte de onoare al Organizației Soroca a Partidului Democrat din Moldova.
  • Apropo, pe listele acestui partid ați fost și deputat în parlament…
  • Prima dată am fost ales pe listele Partidului Comuniștilor, dar nu am stat prea mult în parlament — după o lună aproximativ am revenit la Soroca, în funcția de președinte al Consiliului Județean… A doua oară am fost ales deputat pe listele Partidului Democrat. De altfel, am devenit legislator numai datorită faptului că doamna Lidia Guțu, care a fost a 34 pe lista de partid, a fost numită ambasadoare în România și eu, al 35-lea pe listă, i-am luat locul.
  • Chiar dacă nu mai sunteți conectat la viața social-economică a raionului, vreau să vă întreb totuși, cum apreciați activitatea actualei conduceri a municipiului și raionului?
  • În postura de cetățean nu am motive să fiu supărat pe ceva — oamenii își fac treaba bine, din câte înțeleg. Până la urmă însă, nota o vor pune toți cetățenii, iar până la următorul „examen” important nu a rămas multă vreme — în toamnă avem alegeri locale.
  • Nimeni nu v-a solicitat ajutorul de când ați ieșit la pensie sau Dumneavoastră personal nu ați încercat să vă impuneți punctul de vedere, în unele situații?
  • În prezent nu sunt consilier municipal sau raional și, implicit, nu am tribună de unde să-mi expun părerea. La ultimele alegeri eu am fost inclus al 13-lea pe listă, dar nu am trecut. Pe de altă parte, chiar recent domnul președinte mi-a spus că îi pare rău că nu sunt consilier, fiindcă experiența mea ar fi fost de folos.
  • O ultimă întrebare, domnule Efim Agachi. În opinia Dumneavoastră, care au fost cei mai importanți pași și cele mai grăitoare fapte pe care le-ați lăsat în urmă? Ce ar însemna „epoca Agachi” în viața raionului Soroca?
  • La această întrebare o să răspund prin două prisme. Prima — cea politică; fiindcă indiferent de partidul din care am făcut parte mi-am făcut treaba conștiincios. De exemplu, în Partidul Comuniștilor, când am venit eu la conducere, erau 7 organizații primare, iar pe parcurs numărul lor a crescut până la 57, iar în Partidul Democrat am fondat 74 de organizații primare. Cea de-a doua — socială și economică. Fiind director al Întreprinderii de Construcții Intercolhoznice am construit case cu 20, 30, 40, 100 de apartamente pentru lucrători, iar în raion am construit case de cultură, școli, puncte medicale, ferme și tot ce înseamnă infrastructura raionului. Timp de trei ani cât am fost președinte al Consiliului Județean Soroca, cu ajutorul FISM, am adus și implementat la Soroca 42 de proiecte, or până a veni eu nu fusese implementat nici un proiect. Sau, fiind în aceeași funcție, am trecut pe gaze 19 cazangerii, câte 6 la Drochia și Florești și 7 la Soroca.
  • Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc să fiți la fel de vivace și în continuare.

 


  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentCazul de gripă aviară de la Cureșnița: carantina a fost ridicată, iar restricțiile mai rămân pentru 60 de zile
Articolul următorPersoanele vulnerabile din Soroca au beneficiat de prânzuri calde, pachete cu produse alimentare, pachete igienice și lemne de foc / VIDEO
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.