Continuăm să cunoaștem care sunt efectele epidemiei de Covid-19 asupra societății civile, mai bine zis asupa ONG-urilor beneficiare ale Programului de granturi din cadrul Proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, care au proiecte în derulare. Astăzi discutăm cu doamna Stela Babici, președintele CRT DACIA, care implementează proiectul “PRO-DEM”.
-Doamnă Stela Babici, cum apreciați, epidemia de Covid-19 în Republica Moldova a stagnat dezvoltarea ONG-urilor sau dimpotrivă, a descoperit noi rezerve și forțe de a se manifesta?
-Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA are ca scop de a ajuta tinerii ca să-și formeze cunoștințe, abilități, deprinderi, atitudini și comportamente necesare pentru integrarea cât mai reușită a lor în societate. Dar implementează și alte proiecte ce vizează implicarea cetățenilor în procesul decizional la nivel de Consiliul Municipal Soroca și Consiliul Raional Soroca.
Într-adevăr pandemia pentru noi, societate civilă, a fost un risc pe care nu l-a prevăzut nimeni, în special în implementarea proiectelor. La începutul pandemiei personal eu am fost blocată, deoarece era dificil pentru mine să i-au unele decizii care să le pun în aplicare pentru a nu pune riscului atât angajații centrului, cât și beneficiarii. Dar totuși o pentru o perioadă scurtă am învățat la distanță cu echipa cum să aplicăm și să folosim tehnologiile în munca cu beneficiarii.
Mulți dintre colegii noștri spun că pandemia i-a făcut să fie mai creativi sau le-a deschis noi oportunități, dar eu nu am așa părere. Noi a trebuit să învățăm multe lucruri singuri și să luăm decizii directe, poate am devenit mai puternici, dar munca directă cu beneficiarii este mult mai eficientă atât pentru noi, cât și pentru beneficiari.
Centrul DACIA, în perioada pandemiei, a identificat resurse financiare suplimentare, pentru ai susține pe tinerii, fetele, femeile care și-au pierdut locul de muncă sau care sunt victime ale violenței. Pandemia i-a făcut mult mai slabe și mult mai neprotejate, cu suportul donatorilor noștri OAK Foundation am putut oferi pentru 15 femei și fete victime a violenței sau care și-au pierdut locul muncă burse sociale pentru a se putea întreține.
La fel, a trebuit din mers să elaborăm noi politici, metode de lucru la distanță cu beneficiarii și să ajustăm modul de activitate la situație de criză. Toate acestea fac ca perioada respectivă să fie una încărcată, iar pentru noi societatea civilă una foarte dificilă.
-În cazul proiectului “PRO-DEM”, instituirea situației de urgență pe teritoriul țării a afectat procesul de implementare și/sau desfășurare a activităților? Dacă da, cum anume?
-Instituirea situației de urgență pe teritoriul țării, inclusiv starea de carantină care a fost în Soroca, unde nu puteai să te deplasezi prin oraș, desigur că a avut impact în procesul de implementare a proiectului, adică a activităților din cadrul Proiectului PRO-DEM. Unele activități au fost amânate pentru o perioadă nedeterminată, până când va fi posibil de a le organiza.
Dar altele au fost realizate onlline, cum ar fi ședințele Coaliției, emisiunile cu participarea consilierilor și alte persoane vizate în cadrul proiectului.
-Ce soluții ați găsit pentru problemele apărute în cadrul proiectului din cauza epidemiei?
-Atragerea surselor noi de finanțare pentru a putea asigura angajații cu echipamentul de protecție necesar, atragerea surselor pentru ai putea susține pe beneficiarii care erau în situație dificilă.
Dacă ne referim direct la Proiectul PRO DEM, au fost trecute onlline unele activități din proiect, cum sunt ședințele cu angajații și cu anumiți parteneri și beneficiari, dar și a aici au fost dificultăți. Nu toți beneficiarii dețin competențe de lucru la calculator sau nu au acces la un calculator sau nu dețin un telefon performant ca să poată instala un program, să participe la ședință, ceea ce până la pandemia părea că toată lumea are acces și calculatoare, dar de fapt asta nu este așa.
-Ce lecții are de învățat societatea civilă în urma epidemiei de coronavirus și a efectelor acesteia în țara noastră?
-Da, multe înveți când ești aruncat într-un ciaun cu apă fierbinte. Nu cunoaștem pe cât timp o să fie această perioadă de pandemie, de asta este necesar să adaptăm procesul de instruire către platformele de învățare online, astfel ca să putem lucra de la distanță cu beneficiarii.
Să ne ajustăm modul de activitate la situație de criză, să ne dezvoltăm competențe digitale noi, scriere de noi proiecte pentru informarea populație, elaborare de instrumente noi de lucru cu beneficiarii și desigur dotare cu echipament IT a organizației care este foarte necesar ți important în această situație.
-Vă mulțumesc pentru interviu!
***
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.