Ediția din 2024 și-a îndeplinit cu succes misiunea de a identifica și răspunde provocărilor cu care se confruntă sectorul cerealelor și oleaginoaselor

0
41

  Cea de-a 8-a ediție a Grain Academy desfășurată pe 31 octombrie la Varna, pe coasta pitoreascaă a Mării Negre, a reunit peste 300 de participanți din aproape 20 de țări din Balcani, Europa Centrală și de Est. Cu o agendă dinamică, evenimentul a inclus paneluri care au abordat subiecte esențiale, de la cererea și oferta globală de cereale și oleaginoase, până la o sesiune exclusivă dedicată pieței balcanice, perspective asupra sectorului agricol din Bulgaria, precum și discuții critice privind fertilizatorii, impactul climatic și logistica de transport.

„Conferința a reprezentat o platformă majoră pentru a discuta și analiza viitorul industriei cerealelor, luând în considerare provocările globale și tendințele emergente ale pieței,” a declarat Petar Dimitrov, Fondator și Broker Senior la Agricore Bulgaria, organizatorul evenimentului. „Suntem recunoscători paneliștilor, partenerilor și participanților noștri de seamă pentru implicarea activă și contribuția lor la succesul acestui eveniment.”

Cu un interes deosebit, participanții au urmărit analiza aprofundată a factorilor fundamentali la nivel global și regional prezentată de Benoit Fayaud (Strategie Grains) și Anna Platonova (Fastmarkets), care au oferit o perspectivă cuprinzătoare asupra cererii și ofertei de cereale și oleaginoase pentru sezonul 2024/25. Experții au anticipat o creștere ușoară a prețurilor la cereale în a doua jumătate a sezonului, explicată prin scăderea stocurilor de grâu din regiunea Mării Negre, cauzată de o producție mai mică în Rusia și de exporturile extrem de active în prezent. În contextul scăderii dramatice a producției de floarea-soarelui în regiunea Marea Neagră, se estimează că procesarea în Ucraina va scădea cu 12% în 2024/25, iar în Rusia cu 14%. Împreună, cele două țări asigură 60% din producția mondială de ulei de floarea-soarelui, având un rol esențial în stabilirea prețurilor globale. În plus, Eddie Tofpik de la ADM Investor Services a explorat în detaliu analizele tehnice și a previzionat posibile scenarii de evoluție a prețurilor pe bursele internaționale, aducând o contribuție valoroasă panelului intitulat „Tendințe de piață și cerere și ofertă pentru 2024.

 

Ne așteaptă multe provocări până la sfârșitul sezonului. Ne confruntăm cu o turbulență uriașă a pieței, volatilitatea prețurilor, riscuri geopolitice și probleme climatice, care aduc o mare incertitudine, iar pentru a face față acestor aspecte trebuie să fim bine informați,” a rezumat Petar Dimitrov, fondatorul Agricore.

A doua sesiune a Grain Academy 2024, intitulată „Țările Balcanice – specificul regiunii și oportunitățile”, moderată de Deian Atanassov de la Cargill Bulgaria, a oferit perspective valoroase asupra sectorului cerealelor în Balcani. Paneliștii au descris o imagine aproape identică pentru toate țările din regiune – recolte de iarnă satisfăcătoare care permit Balcanilor să se impună ca un furnizor de încredere de grâu și orz de calitate, dar culturi de porumb și floarea-soarelui dezastruoase din cauza condițiilor climatice nefavorabile. Soluțiile propuse pentru a aborda aceste provocări s-au concentrat pe consolidarea industriei și dezvoltarea unei strategii unificate în practicile de afaceri, pentru a asigura un viitor durabil și sigur în agribusiness.

Bulgaria a devenit un exportator stabil de grâu, iar unele țări din Africa de Nord au început să importe până la 30% din grâul lor din țara noastră. Aceasta înseamnă că avem oportunitatea să devenim un furnizor serios și de încredere pentru aceste țări”, a declarat Deian Atanasov, Senior Merchant la Cargill Bulgaria, adăugând: „O altă oportunitate pentru piața bulgară este procesarea culturilor oleaginoase. Procesatorii locali au o capacitate serioasă de procesare, ceea ce sperăm că va avea un impact pozitiv asupra prețurilor și va prezenta mai multe oportunități pentru fermierii locali.”

Prima sesiune de după-amiază, intitulată „Marea Discuție pentru Industria Cerealieră din Bulgaria”, a revenit cu un Episod 2, atrăgând atenția audienței asupra sectorului cerealier bulgar. Peter Kirovski, din cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației, a subliniat că digitalizarea reprezintă următorul pas necesar pentru a facilita afacerea cu cereale prin date mai actualizate și mai precise despre producție și comerț, care vor permite o planificare mai reușită atât din partea afacerilor, cât și a politicilor guvernamentale în sector. În cadrul discuției animate, în care au participat diverși reprezentanți ai sectorului agricol, a devenit clar că afacerea traversează cel mai dificil an de până acum. Acum fiind mult mai greu să corectezi deciziile proaste comparativ cu anii anteriori. Toți participanții la panel au fost unanimi – doar aceia care reușesc să se adapteze și sunt perseverenți vor continua să prospere.

„Provocările din producția și comerțul cu cereale sunt într-adevăr foarte serioase. Fermierii trebuie să se adapteze acestor condiții, care sunt prezente pentru al doilea an consecutiv – o secetă severă și condiții extrem de nefavorabile pentru culturile de primăvară, în timp ce perspectivele pentru culturile de iarnă sunt mult mai bune,” a declarat Petar Dimitrov, Fondator al Grain Academy și AgroPortal.

Sesiunea de închidere a celei de-a 8-a ediții a Grain Academy a oferit participanților oportunitatea de a afla mai multe despre piețele volatile ale îngrășămintelor, care încă se confruntă cu efectele războiului și geopoliticii. Conform Ofeliei Nalbant de la LAT Nitrogen, Europa trebuie să evite să-și redirecționeze dependența de gazul rusesc printr-o dependență de îngrășămintele și alimentele rusești, însă faptele rămân – Europa importă din ce în ce mai multe îngrășăminte, în special din Rusia, iar acest lucru este de așteptat să continue. Condițiile climatice globale și regionale au fost prezentate de Natalja Skuratovic de la EarthDaily Agro, care a subliniat că, odată cu avansul tehnologic, va fi posibil să prezicem vremea mai exact și pe termen lung, pentru a ajuta producătorii agricoli. Yavor Velchev de la Shippossible a moderat această sesiune, intitulată „Îngrășăminte, Climă și Logistică – Riscuri și Perspective”, explicând cu abilitate care sunt riscurile logistice în comerțul cu bunuri agricole în Marea Neagră și cum pot fi evitate.

Abordarea provocărilor prin colaborare, schimb de perspective și expertiză

Cea de-a 8-a ediție a conferinței a oferit din nou o platformă pentru dialog și schimb de idei și expertiză privind viitorul sectorului agribusiness. Acest lucru a fost întărit de programul paralel al evenimentului, unde participanții au avut oportunitatea de a participa la două seminarii de formare pentru a-și dezvolta cunoștințele și abilitățile:

  • “Principii și Practici în Managementul Riscurilor Legate de Prețurile Mărfurilor” organizat de StoneX
  • “Factorul uman în tranzacționarea cerealelor: optimizarea profitului prin tehnici de negociere” organizat de Agxecutive

Grain Academy 2024 a primit feedback pozitiv din partea tuturor participanților și și-a îndeplinit cu succes misiunea de a reuni cei mai autoritari experți și lideri din sectorul agricol pentru a discuta despre provocările actuale și a propune colectiv soluții benefice pentru toți cei din agribusiness – fermieri, comercianți, morari, procesatori, transportatori, evaluatori, operatori de nave, asociații din industrie și altele.

Grain Academy 2024 a devenit un eveniment excepțional care nu doar că a abordat subiecte esențiale ale industriei, dar a subliniat și necesitatea unui dialog profesional și eficient în mediul complex al industriei cerealelor”, a declarat Petar Dimitrov, Fondator și Senior Broker la Agricore, organizatorul evenimentului. „Evenimentele globale – turbulențele geopolitice și schimbările climatice – ne cer să fim mai flexibili, mai inovativi și mai uniți. Suntem convinși că, prin eforturi comune și schimb de experiență și informații, vom găsi modalități de a face față provocărilor ce vor urma.”

Pentru mai multe informații, fotografii și un catalog al evenimentului, vizitați site-ul oficial al conferinței.

 

 

 

 


Articolul precedent„Fiecare respirație contează: opriți pneumonia în calea sa”
Articolul următorSpălătorie Socială inaugurată la Șeptelici cu ajutorul Uniunii Europene / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.