Dumitru ZGARDAN: „Valorizarea și indexarea – două lucruri diferite!

0
125

Mai mulți cititori, în primul rând pensionari, s-au adresat la redacție cu rugămintea de a explica ce înseamnă valorizarea și dacă nu cumva aceasta este „un fel de indexare”. Pentru a satisface curiozitatea cititorilor noștri ne-am adresat după explicații domnului Dumitru ZGARDAN, directorul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Soroca, cea mai indicată persoană de a face lumină în această temă. Iată ce ne-a răspunsul Domnia sa:

− Valorizarea reprezintă indexarea venitului (salariului) de care a beneficiat persoana asigurată după anul 1999, dar nu indexarea pensiei, care, potrivit legislaţiei, se efectuează anual la 1 aprilie. La efectuarea valorizării salariul mediu pentru anul precedent ieşirii la pensie se împarte la salariul mediu pentru fiecare an lucrat, începând cu 1999. Astfel, se identifică coeficientul de valorizare cu ajutorul căruia se indexează venitul pentru fiecare an începând cu 1999 până la momentul stabilirii pensiei. Această modificare a fost necesară ca urmare a scăderii puterii de cumpărare a banilor datorită inflaţiei şi creşterii salariului pe ţară. Cantitatea produselor care putea fi cumpărată în anul 1999 cu 100 de lei nu mai putea fi cumpărată în anul ieşirii la pensie pentru că au fost devalorizaţi de inflaţie. Până la 1 aprilie 2017 la stabilirea pensiei se lua în calcul venitul real după 1999 pe care îl primea persoana.

Totodată, valorizarea nu garantează, de exemplu, că două persoane care au atins vârsta de pensionare în acelaşi timp şi au beneficiat de aproximativ acelaşi salariu vor beneficia de aceeaşi majorare de pensie. Majorarea pensiei după valorizare pentru pensionari depinde de salariul din care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale şi perioada în care pensionarul a beneficiat de salariu. Mai mult decât atât, nu este un secret că există cazuri când salariul a fost achitat parţial în plic.

Dacă pensionarul are întrebări referitor la mărimea pensiei sau a valorizării, are dreptul să se adreseze la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, în cazul nostru la CTAS Soroca, unde va fi ridicat dosarul de pensionare din arhivă pentru a fi revăzut şi explicat. Dacă solicitantul nu va fi mulţumit de răspuns se poate adresa la şeful casei teritoriale, adică la umila mea persoană, iar în cazul dezacordului — la Casa Naţională.

Majorarea pensiei după valorizare pentru pensionari depinde de salariul din care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale şi perioada în care pensionarul a beneficiat de salariu. Mai mult decât atât, nu este un secret că există cazuri când salariul a fost achitat parţial în plic.

Totuşi, fiecare caz se examinează individual. Cea mai importantă problemă constă în faptul că oamenii nu au avut salarii mari şi, respectiv, au transferat contribuţii mici la bugetul asigurărilor sociale de stat sau nu au transferat deloc. De aceea, chiar şi după valorizarea venitului unii pensionari nu au primit o majorare a pensiei, pentru unii a fost mică, iar pentru alţii mai mare.

Totul depinde de mărimea salariului. Potrivit legislaţiei, se efectuează valorizarea doar pentru pensiile pentru limită de vârstă şi pensiile de dizabilitate. De asemenea, trebuie să se cunoască faptul că pentru efectuarea valorizării nu este necesar ca pensionarii să se adreseze cu o cerere sau să prezinte anumite acte, deoarece această procedură are loc în mod automat în sistemul informaţional „Protecţia Socială”. Altceva este recalcularea pensiilor. Aceasta are loc în baza unei cereri în cazul în care la stabilirea pensiei nu au fost luate în calcul anumite perioade din motivul lipsei unei confirmări documentare.

În acest caz, beneficiarul trebuie să depună o cerere şi să prezinte documentele suplimentare. Până în prezent au fost efectuate două etape de valorizare a pensiilor: la 1 aprilie şi la 1 noiembrie 2017. Cea de-a doua etapă urma a fi efectuată începând cu 1 aprilie 2018, dar a fost realizată mai devreme, pentru că a apărut posibilitatea financiară de realizare a acesteia.


Articolul precedentVÂRSTA A TREIA: Romanța-Regina sufletului
Articolul următorS-au născut în perioada  12 -19 februarie 2018
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.