Dreptul de proprietate: între servicii gratuite de stat și cele cu plată

0
66

  În Republica Moldova mai există încă multe localități unde oamenii nu dețin dreptul de proprietate asupra gospodăriilor unde trăiesc, iar din această cauză unii cetățeni nu-și pot vinde sau dona bunul imobil. De mai mulți ani în țara noastră se implementează Programul de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile care va permite, între altele, ca dreptul de proprietate să fie obținut gratuit. Însă realizarea programului se tergiversează, iar oamenii sunt nevoiți să umble pe drumuri, să solicite servicii cu plată, uneori chiar să apeleze la instanța de judecată ca să-și facă dreptate.

Majoritatea gospodăriilor din comuna Târnova, raionul Dondușeni nu au număr cadastral, iar dreptul de proprietate nu este înregistrat în Registrul bunurilor imobile. Din această cauză unii oameni nu-și pot vinde, dona sau schimba gospodăria. Ca mulți alții, în această situație se află și Diana Suslean. „Bunica mea este proprietara casei, dar nu mi-o poate dona că nu are număr cadastral. Iaca trebuie să umblu pe drumuri, să cheltui mulți bani”, spune femeia. Primarul localității, Victor Bodorin, susține că nici el nu are număr cadastral: „Au numai cei care au vrut să vândă casa și s-au dus la Cadastru, au plătit și și-au făcut, dar marea majoritate a oamenilor din sat nu au. Așa a rămas încă de pe vremuri”.

Locuitorii comunei vor primi gratuit acte de proprietate

Toamna trecută la Târnova au fost făcute măsurări cadastrale de către companiile care au câștigat licitațiile publice într-un proiect implementat de Agenția Servicii Publice (ASP). „La începutul acestui an am fost informați că în câteva săptămâni vom primi documentele pentru a fi verificate și aprobate, iar ulterior oamenii își vor putea primi gratuit actele de proprietate”, a specificat Lilia Bârlădeanu, specialist funciar.

În răspunsul pe care ni l-a oferit Agenția Servicii Publice (ASP) se precizează că în prezent se fac lucrări cadastrale masive în 135 de localitățile din raioanele Ocnița, Edineț, Briceni, Soroca, Florești, Dondușeni, Șoldănești, Drochia, Fălești, Sângerei, Strășeni, Glodeni, Călărași, Orhei, Ialoveni, municipiile Chișinău și Bălți. În alte câteva raioane – Râșcani, Nisporeni, Telenești, Rezina, Dubăsari, Anenii Noi, Cimișlia și Basarabeasca, lucrările abia urmează să înceapă în anul curent, când vor fi desfășurate concursuri repetate pentru selectarea furnizorilor de servicii, deoarece cele anterioare nu au fost încheiate din lipsa de oferte.

Măsurările cadastrale au loc în cadrul unui proiect de înregistrare și evaluare funciară, finanțat de Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare și implementat de ASP, în valoare de 30.100.000 de euro. Lucrările cadastrale masive, dar și înregistrarea drepturilor în registrul bunurilor imobile se fac din contul proiectului, iar cetățenii sau autoritățile publice locale nu vor suporta niciun cost. În rezultat vor fi perfectate actele de proprietate pentru loturile ocupate de casele de locuit, grădini și terenuri, care sunt proprietate publică. Proiectul vine în susținerea Programului de stat de creare a cadastrului bunurilor imobile, lansat încă în anul 1998. Astfel, Guvernul R. Moldova s-a angajat atunci ca până în anul 2023 să finalizeze măsurările cadastrale şi înregistrarea primară masivă a terenurilor şi a altor bunuri imobile din 490 de localități din mediul rural, unde nu au fost făcute lucrări până atunci.

Actele de proprietate pot fi perfectate și contra-plată

Persoanele care nu pot aștepta când vor ajunge și la ei măsurările cadastrale desfășurate în cadrul proiectului pot solicita servicii cu plată. Ele trebuie să solicite de la primărie o procură și un extras din registrul de evidență, care confirmă că sunt proprietarii bunurilor imobile și le folosesc, ulterior aceste documente trebuie prezentate la oficiul cadastral teritorial. Taxa pentru serviciile cadastrale variază între 1260 și 6450 de lei, în funcție de termenul de executare. Înregistrarea dreptului asupra bunului imobil se face după executarea lucrărilor, pentru care se mai achită 140 de lei pentru localitățile rurale și 280 de lei pentru cele urbane.

Refuzul de a înregistra dreptul de proprietate poate fi contestat în instanță

Potrivit avocatului Nicolae Frumosu, în unele cazuri, cererea de înregistrare a dreptului de proprietate asupra bunului imobil poate fi refuzată din varii motive. Însă decizia de refuz poate fi contestată la Agenția Servicii Publice (str. Pușkin 47, mun. Chișinău) sau în instanța de judecată, în termen de 30 de zile calendaristice din momentul recepționării acesteia. „Refuzul trebuie să conțină în mod obligatoriu modalitatea și termenul de contestare. Reclamanții sunt scutiți de plata taxei de stat și achită doar serviciile avocatului, dacă apelează la el”, a menționat N. Frumosu. Dacă persoana respectivă va câștiga litigiul, cheltuielile suportate vor fi recuperate din contul autorității publice pârâte.o

 Mariana Jacot, Asociația Presei Independente (API)

 Legenda: Diana Suslean se consultă cu juristul „Clinicii Universitare Juridice Bălți” cum să perfecteze actele de proprietate pentru casa bunicii din comuna Târnova.

 Foto: Asociația Presei Independente

 


Articolul precedentEnoriașii parohiei „Sf. Martiri Brâncoveni” au făcut sărbătorile de iarnă mai luminate pentru șapte copii
Articolul următorBuletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 25 ianuarie, 2022
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.