Dacă stânga politică moldovenească s-a cristalizat de mai multă vreme, iar contrele de pe această parte a baricadei poartă un caracter de bufonadă și nu sunt altceva decât o tentativă de a duce lumea în eroare, pe partea dreaptă se înregistra până mai ieri un talmeș-balmeș, iar electoratul de sorginte liberală era în mare încurcătură. Or, din săptămâna aceasta apele s-au limpezit și multe din întrebări și-au găsit răspuns, iar ceea ce mai deunăzi era de neconceput astăzi a devenit realitate.
Astfel, după mai multe tatonări și incertitudini a fost semnat Acordul de constituire a Blocului Electoral „ACUM”, din care fac parte Platforma Dreptate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate. Imediat după semnare, liderii celor două formațiuni, Andrei Năstase și Maia Sandu, au declarat că „…avem toată încrederea că împreună vom reuși” și că ușile blocului sunt deschise și pentru alte partide și persoane care vor trece testul de integritate și meritocrație. Să mai menționăm că la semnarea Acordului au asistat reprezentanți ai societății civile și membrii marcanți ai Partidului Liberal Democrat care, de curând, au declarat că formațiunea lor va merge în alegerile parlamentare împreună cu ACUM. Această decizie nu poate fi catalogată ca una surprinzătoare, fiindcă PLDM s-a curățat într-atâta, încât chiar nu cred că au mai rămas în formațiune… „uscături”. Dar… mai știi.
Surprinzătoare, într-un fel, mi s-a părut decizia de duminica trecută a Partidului Liberal de a participa în alegeri alături de blocul ACUM și nu oricum, dar în condițiile negociate anterior — calendar comun, un membru observator PL în cadrul comisiei de meritocrație, participare pe listele de candidați și pe circumscripții, stabilirea locului candidaților pe listă și pe circumscripții având în vedere meritocrația, dar și așteptările cetățenilor. Acum rămâne ca și PAS, și PPDA să-și desfacă larg brațele și să strângă la piept formațiunea care nu s-a sinchisit să-i critice foarte dur pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase, cu și fără ocazie. Să sperăm însă că toată lumea va înțelege că PL nu înseamnă doar Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă și că această formațiune nu poate fi scoasă pe tușă numai din cauza unor declarații belicoase făcute la fierbințeală. Pe de altă parte, sunt aproape convins că decizia PL din 16 decembrie a fost făcută sub presiunea plecării din partid a lui Valeriu Munteanu.
”Acum rămâne ca și PAS, și PPDA să-și desfacă larg brațele și să strângă la piept formațiunea care nu s-a sinchisit să-i critice foarte dur pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase, cu și fără ocazie”.
În alte condiții, Mihai Ghimpu și K ar fi rămas pe poziții, tăindu-și mai departe creanga de sub propriile picioare. Acum însă PL a fost nevoit să-i aplice o palmă fostului coleg și să-i demonstreze că acesta s-a grăbit să facă pasul decisiv. Ce-i drept, Valeriu Munteanu nu crede în sinceritatea ex-camarazilor și consideră că „…decizia PL de a merge împreună cu blocul ACUM trebuie privită și tratată cu multă atenție, deoarece este un nou element dintr-un plan bine gândit de dispersare a voturilor de dreapta, de descumpănire a alegătorilor, ori există o discrepanță astronomică între declarațiile proliferate în spațiul public de președintele PL, conducătorul PL și ceilalți lideri ai partidului despre blocul ACUM și liderii acestuia și decizia de fațadă, prezentată cu stângăcie”. Pe de altă parte, parcă în contradictoriu acesta afirmă că PL a dat de înțeles că domnul Ghimpu a fost înfrânt. Orice s-ar întâmpla mai departe, putem considera că efortul făcut de Munteanu nu a fost în van — plecarea sa din partid a fost ca o gură de aer pentru acei care își doreau o împăcare pe dreapta.
Pe de altă parte, tot duminică a anunțat neparticiparea sa în alegerile din 24 februarie și sprijinirea blocului ACUM Partidul Unității Naționale (PUN). Președintele formațiunii, Anatol Șalaru, în prezența președintelui de onoare Traian Băsescu, a declarat că „…decizia partidului de a nu participa la alegerile parlamentare nu este abandonarea idealurilor unioniste, dar este o decizie matură care se datorează unor pericole majore ce planează asupra Republicii Moldova. Facem apel către toți unioniștii să participe masiv la alegerile din februarie 2019 și să voteze blocul ACUM”. Această decizie a PUN mi se pare corectă, fiindcă toată lumea își dă seama că prezența lui Traian Băsescu pe listă ar fi însemnat una, iar neparticiparea lui diminuează serios din șansele PUN.
În fine, după cele întâmplate în această săptămână putem spune că, cu certitudine, carul s-a urnit din loc și că dreapta politică este pe cale de însănătoșire. Pe lângă crearea blocului ACUM, exemplul dat de PL, PUN și PLR ne demonstrează că niciodată să nu spui niciodată și că întotdeauna este loc pentru mai bine. Cât privește alte partide de dreapta, care se mai află în expectativă, gestul lor chiar nu mai contează, or acestea sunt prea mici ca să se considere… mari și importante.