Aurelia Sochircă și Valentina Chetrari, profesoare la Școala Profesională din Soroca, au participat, recent, la master-class-uri oferite de un bucătar italian. După ce au aflat secretele rețetelor de pregătire a mai multor bucate tradiționale din bucătăria italiană, profesoarele vor transmite cunoștințele elevilor lor, viitori bucătari.
La instruirile cu tematica „Specialități din bucătăria italiană’’, au participat cadre didactice din școlile profesionale, cadre didactice universitare, studenți și elevi. Acestea s-au desfășurat la Chișinău și Bălți și au fost conduse de către Dr. Guido Mori din Italia, chimist, expert în bucătărie și în liniile industriale pentru procesarea produselor alimentare. Bucătarul italian a preparat și dezvăluit secretele renumitelor rețete culinare ale bucatelor italiene tradiționale: „Salsa di pomodoro”, „La besciamella”, „L’olandese”, „La vellutata”, „Il fondo bruno legato”, „Ragù alla bolognese”, „Brodo di carne”, „Risotto alla milanese”, „Risotto all’umido di coniglio” și diverse preparate din paste și carne.
Aurelia Sochircă, maistru-instuctor la Școala Profesională Soroca: “Având în programul de studiu bucătăria internațională, experiența acumulată în cadrul acestei stagieri este foarte benefică prin faptul că am învățat de la un italian veritabil, un bucătar profesionist, rețete care stau la baza bucătăriei italiene, caracteristice pentru diferite regiuni ale Italiei. Urmează să aplicăm în practică aceste cunoștințe, împreună cu elevii noștri, cărora le vom transmite toate cele învățate de noi în aceste câteva zile. Rămânem cu speranța că elevii noștri, viitori bucătari profesioniști, vor aplica în practică aceste cunoștințe, or bucătăria european este din ce în ce mai populară în restaurantele din țara noastră”.
Valentina Chetrari, maistru-instuctor la Școala Profesională Soroca: “Am rămas impresionată, expertul ne-a vorbit și despre buxcătăria moleculară, avem ce să le transmitem elevilor noștri. Bucatele prezentate, diferă de la o regiune la alta, iar produsele italiene utilizate sunt de o calitate superioara, de care italienii se mândresc. Sper că și elevilor noștri le va fi interesant să învețe rețetele pe care le-am adus pentru ei”.
Master-class-uri s-au desfășurat în cadrul proiectul CONSEPT, implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare”(AED).
Potrivit informației publicate de AO „Educație pentru Dezvoltare”, aceste ateliere au fost organizate în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, Departamentul de Alimentație și Nutriție, Centrul de Excelență în Prelucrarea Alimentelor și Casa Rinaldi din Republica Moldova, cu suportul Fundației Liechtenstein Development Service (LED) și al Fundației Medicor.