Unsprezece interviuri de angajare în mai puțin de o lună. Unsprezece refuzuri și tot atâtea dezamăgiri. Vorbim despre Maria*, o tânără de 22 de ani din Chișinău, care spune că ar fi fost discriminată din cauza faptului că poartă aparat auditiv.
Începuturi, provocări și visuri
Maria avea trei ani când familia a înțeles că fetița nu deslușește întocmai sunetele. La 19 ani, în timpul unui control de rutină, a aflat că auzea 35% cu o ureche și 30% cu alta. Tot în acea perioadă a făcut cunoștință cu noul său ajutor, aparatul auditiv. Inițial, îi părea dificil să se obișnuiască, „ca și persoanelor care poartă ochelari și au nevoie de timp”, zice tânăra. Însă acum e mai mult decât sigură că nu există lucruri pe care să nu le poată face cu aparatul.
În timpul studiilor universitare, tânăra povestește că ar fi avut colegi care îi aruncau replici în batjocură din cauza aparatului auditiv. Se bucură, totuși, că au existat și persoane care au susținut-o. Tot atunci a avut mai multe job-uri de scurtă durată, încercând să combine cu facultatea. Acum, odată licențiată, își dorește un post de muncă cu normă întreagă.
„Visez să fiu notar. Dar e foarte multă muncă și nu e ceva de moment. Ani trebuie să treacă. Până atunci încerc să găsesc ceva potrivit”, spune Maria. A depus CV-ul pentru diverse poziții și job-uri, printre care munca în oficiu cu acte, relații cu clienții la ghișee și operator de vânzări.
„Ce-ai mai venit dacă nu auzi?!”
Tânăra susține că în multe dintre interviurile de angajare ar fi fost discriminată din cauza aparatului auditiv. „O situație care tare m-a atins a fost într-o companie unde la interviu n-au observat deodată aparatul. Practic a fost o discuție foarte ok, mi-au spus că e bine că am experiență și că le place CV-ul. Și când vin a doua zi la probă, o doamnă dintr-o parte a observat aparatul și îmi zice «Tu porți aparat? De ce nu mi-ai spus?»”.
Maria ar fi încercat să explice că aparatul nu îi creează niciun impediment și nici foarte vizibil nu este, așa cum dispozitivul este plasat în pavilionul urechii cu elemente de silicon, aproape invizibile.
„Dar mi-a răspuns: «Ei, dacă ai să-l scoți, ce-o să zică lumea?». Am făcut stagierea până la sfârșit de zi și mi-au spus că ziua următoare o să mă sune. Așa și nu m-au mai sunat.”
Într-o altă companie angajatorul ar fi replicat direct: „Ce ai mai venit dacă nu auzi?”, deși tânăra a încercat și atunci să explice cum stă treaba cu aparatul auditiv.
sursa: moldovaorg.md