Un eveniment simbolic desfășurat la nivel de raion a adus recunoaștere funcționarilor electorali implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 2024.
Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt, inclusiv pe doamna Dana Munteanu, secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), domnul Mircea Catîrău, membru CEC și curator al raionului Florești, doamna Mihaela Voinovan, consultant în cadrul Direcției de comunicare a CEC și doamna Minodora Beiu, președintele Consiliului Electoral de Circumscripție Florești nr. 18.
Implementarea noului Cod Electoral din 2023 a adus schimbări semnificative, inclusiv constituirea Circumscripțiilor Electorale permanente de nivelul al doilea și a Consiliilor Electorale de Circumscripție, menite să asigure un cadru organizatoric mai eficient pentru scrutinuri. „Dincolo de aplicarea ștampilei ‘Votat’ în buletinul de vot, alegerile sunt un proces complex care necesită multă pregătire și implicare”, s-a subliniat în cadrul evenimentului. Cei 600 de funcționari electorali din raion au acționat ca un tot unitar, asigurând ca fiecare alegător a avut posibilitatea de a-și exprima opțiunea electorală în condiții optime.
Ca parte a activităților dedicate Zilei Internaționale a Alegerilor, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a acordat diplome de merit funcționarilor electorali din Florești pentru profesionalismul lor în organizarea și desfășurarea scrutinului prezidențial și a referendumului constituțional din 2024.
Ziua Internațională a Alegerilor nu este doar un moment de celebrare, ci și o oportunitate de reflecție asupra importanței educației electorale. Printr-o colaborare armonioasă, autoritățile și funcționarii electorali asigură nu doar buna desfășurare a proceselor electorale, ci și creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la drepturile și responsabilitățile lor democratice.
Ina RÎBALCHIN