Din Cimișlia la Soroca: Două expoziții pot fi admirate pe parcursul lunii decembrie

0
66

Lucrările fotografului Ion Jalbă și ale artistului plastic, Alexandru Bulat din Cimișlia sunt expuse la Muzeul de Istorie și Etnografie spre atenția sorocenilor. Iubitorii de frumos pot admira peisaje, portrete și lucrări meșterite manual din coarne de bovine pe parcursul lunii decembrie.

Ion Jalbă este fotograf, de mai mulți ani este fotoreporter la publicația regională Gazeta de Sud. Pe parcursul anilor a adunat nu doar imagini pentru ilustrarea articolelor de presă și relatări foto de la evenimente, dar și o frumoasă colecție de imagini. O parte dintre acestea au fost expuse și la Soroca. Colecția cuprinde  peisaje magnifice din Republica Moldova, România și Israel, oameni frumoși, reprezentanți ai faunei.  “Sunt fotograf din 1974. Măiestria nu vine într-o zi, ea vine cu timpul. De obicei, când mergem pe drum, nu observăm ce e acolo, ce floare, ce gâză? Eu nu pot așa, să nu observ nimic, probabil este un dar să observi totul. Natura este frumoasă și trebuie să învățăm să o vedem. Cred că am realizat  o jumătate de milion de poze, fără aparatul de fotografiat nu ies din casă, oriunde m-aș duce”, le-a povestit fotograful elevilor de la Școala de Arte Plastice pentru Copii, care au venit la lansarea expoziției.

La rândul său, Alexandru Bulat, care este și directorul Muzeului din Cimișlia, a explicat celor prezenți la eveniment cum un corn de bovină poate deveni adevărată operă de artă. Procesul este foarte greu, dar respectat fiind poți crea obiecte foarte frumoase, atât ca formă, cât și din punct de vedere cromatic. Iar ca meșteșugul învățat de la băștinașii din Kazahstan, unde a domnul Bulat a absolvit facultatea de Artă plastică să nu se piardă, meșterul îi învață pe copiii din Cimișlia care frecventează Centrul de Creație din oraș.

“Fiind în Kazahstan, cândva, la un combinat de carne am văzut acest meșteșug practicat de localnici și l-am învățat. Studiam Arte Plastice la institut și am demonstrat acest meșteșug, iar pedagogii m-au mutat la catedra de Artă decorativă. Revenit peste ani la Cimișlia am început să predau copiilor acest meșteșug la Centrul de Creație”, a menționat Alexandru Bulat.

În colecția expusă la Soroca găsim animale, bibelouri, bijuterii create din coarne, un material durabil și frumos. Iar pentru ca lucrările să aibă un aspect îngrijit, lucrările sunt acoperite cu un strat de lac.

Copiii care visează să devină pictori, sculptori au apreciat înalt lucrările văzute la expoziție.

Andreea Rotari, elevă la Școala de Arte pentru Copii: Mi-au plăcut mult fotografiile expuse, deoarece ele transmit mesaje frumoase prin limbajul artistic. La fel mi-au plăcut compozițiile create din coarne de animale. Lucrările sunt frumoase și expresive.

Marius Scripcari, elev la Școala de Arte pentru copii: Lucrările expuse fac parte din medii diferită, natură diferită: terestră, acvatică, aeriană… diferite animale, insecte, mi-a plăcut mult expoziția de fotografie, e colorată și expresivă.

Tatiana Climenco, elevă la Școala de Arte pentru Copii: Fotografiile care surprind asfințitul sunt cele mai atrăgătoare, le-am admirat cu mare drag. Recomand tuturor să viziteze expoziția.

Expoziția este realizată în cadrul unei colaborări dintre muzeele din Soroca și Cimișlia. Anterior, la Cimișlia au fost vernisate două expoziții din Soroca, printre care “Album de cusături populare româneşti din Bucovina şi Basarabia de Nord”, autoarea cărei este soroceanca Pelaghia Elena Leancă (Ungureanu).


Articolul precedentTeatrul din Cahul vine astăzi, 4 decembrie, cu două spectacole la Soroca
Articolul următorCurs valutar 4 decembrie 2019: 1 EUR – 19,38 MDL, 1USD – 17,50 MDL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.