Din cauza cancerului de col uterin la două zile decedează o femeie

0
50

Cancerul de col uterin este cauzat de Papilomavirusul uman (HPV). În prezent au fost identificate peste 200 de tipuri de HPV, iar aproximativ 40 dintre ele afectează zona genitală. Două din tipuri de HPV — 16; 18 cauzează aproximativ 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. Infectarea cu HPV are loc prin contact direct piele la piele — mucoasă, fie prin relaţie sexuală.

La marea majoritate a persoanelor infecţia cu HPV decurge fără manifestări clinice. Pe parcursul vieţii aproximativ 80% de femei şi bărbaţi pot contacta această infecţie, dar la un sistem imun bun ea dispare timp de câteva luni până la 2 ani fără tratament. În cazul când infecţia persistă o perioadă mai îndelungată — la femei se dezvoltă leziuni precanceroase, care, lăsate netratate, pot duce peste câțiva ani la dezvoltarea cancerului de col uterin. De reţinut că leziunile preinvazive (precanceroase) nu provoacă nici un simptom clinic şi pot fi identificate numai prin screening-ul cervical. Screening-ul cervical constă în examinarea prin colectarea testului PAP (citologiei) la toate femeile cuprinse între vârsta de 25 — 61 ani. Colectarea probei se efectuează o dată la 3 ani în incinta Centrelor de Sănătate. În caz depistare a anormalităţilor în piesa citologică, pacienta este referită la colcoscopie.

Colcoscopia este un examen medical cu un aparat optic specializat — Colcoscop, care permite examinarea microscopică cu mărire de la 6 la 40 de ori a colului uterin şi al vaginului. În prezent este unica metodă maximal efectivă în depistarea stărilor precanceroase şi a malignizărilor, oferind posibilitatea recoltării simultane a biopsiei. Scopul de bază al acestei proceduri este identificarea patologilor precanceroase ale colului uterin. În caz de depistare a proceselor neoplastice (a cancerului), pacienta este referită pentru tratament la Institutul Oncologic…În Republica Moldova din cauza cancerului de col uterin o femeie decedează la 2 zile. Unica metodă existentă în profilaxia cancerului de col uterin este imunizarea împotriva infecţiei cu HPV.

Începând cu anul 2017, în Republica Moldova este implementată imunizarea gratuită împotriva infecţiei cu HPV a fetiţelor cu vârsta de 10 ani. Vaccinarea dată va proteja fetiţele în maturitate de a face cancer de col uterin. Acest vaccin este folosit în peste 70 ţări ale lumii, în special în cele dezvoltate economic, până în prezent au fost vaccinate peste 80 mil. de persoane.

Micșorarea incidenţei cazurilor de cancer de col uterin este absolut reală astăzi în ţara noastră, dar aceasta nu depinde numai de medici, dar în primul rând de dorinţa şi conştientizarea de către femei a necesităţii examinării. Sperăm cu eforturi comune să biruim această formă de cancer.

Tatiana Morari,
medic obstetrician ginecolog, categorie superioară

Articolul precedentCENTENAR: Folclorul nostru este unic…
Articolul următorFotografia zilei: Stație doar “pe indicator”, nu și în realitate…
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.