În această vară în municipiul Soroca a fost creată Asociația de băștinași “Cu drag pentru Soroca”. Echipa care a venit cu această inițiativă are planuri frumoase pentru municipiu, mai ales că nu-și propune să stea și să aștepte, ci să ceară (de la cei aleși de noi) și… să facă. Am invitat-o la un express-interviu pe profesoara Diana Tanas, membră a Coaliției Locale a Societății Civile din municipiul Soroca care a fost aleasă la ședința de constituire a asociației ca “ambasadoare” a acesteia.
Pentru bun început de ce a fost creată Asociația de băștinași “Cu drag pentru Soroca”?
Diana Tanas: Sectorul asociativ din raionul Soroca s-a mai lărgit încă cu o asociație obștească, dar este de menționat faptul că Asociația de băștinași “Cu drag pentru Soroca” este unică la nivel municipal, tocmai din acest motiv m-am gândit să o înregistrez. Ideea s-a născut în cadrul Academiei de liderism feminin în cadrul căreia m-am inspirat de la o serie de exemple de la sudul și centrul Republicii Moldova, care ne oferă bune practici cum putem obține rezultate frumoase la nivel local activând liderii comunitari, activiștii civici și cel mai important reprezentanții diasporei. Avem exemple frumoase în unele localități în care, cetățenii plecați participă la guvernarea treburilor publice, se arată interesați și se implică direct și indirect, de fapt aceasta și este misiunea asociației de băștinași. Pe această cale fac un apel către toți cei plecați: din moment ce putem identifica surse financiare în mod independent, suntem apți să stabilim ordinea rezolvării anumitor probleme, fără să depindem de forțele politice.
Să înțelegem că veți lua ca parteneri autoritățile publice locale și diaspora?
Diana Tanas: Un alt aspect pe care vreau să-l subliniez este implicarea și deschiderea autorității publice față de activitatea și obiectivele noastre, asociațiile de băștinași din republică sunt viabile și active doar atunci când se bucură de susținerea APL, un exemplul de colaborare ar fi între Tatiana Badan și A.O “Baștina”. Diaspora este o resursă importantă. Suntem peste 4000 000 de moldoveni peste hotare, dacă am putea colecta 10-20 euro lunar doar de la 20% din băștinași, am putea realiza proiecte frumoase de dezvoltare de care să beneficieze întreaga țară. Și noi la nivel de municipiu, chemăm și îndemnăm la acțiune pe toți cei care au fost legați într-un anume fel de acest ținut minunat.
Ce-și propune să realizeze asociația și ce domenii ar fi prioritare?
Diana Tanas: Unul dinte obiectivele noastre este colaborarea cu biroul migrațional pentru a identifica potențialii membri a Asociației de băștinași. Un alt obiectiv pe care îl urmărim: crearea unei platforme de comunicare cu băștinașii noștri precum și realizarea unui studiu privind problemele cu care se confruntă comunitatea noastră, optăm pentru viziunile lor subiective și cum văd ei rezolvarea problemelor și în ce măsură sunt interesați să se implice la soluționarea acestora. Direcțiile de perspectivă ale Asociația de Băștinași “Cu drag pentru Soroca” sunt: Proiecte de infrastructură; Proiecte de antreprenoriat sau de înfiinţare a afacerilor; Promovarea turismului; Înfrățirea de localități; Proiecte educaționale; Proiecte în domeniul sănătăţii.
Avem posibilitatea să grupăm băștinașii pe mai multe sectoare de interes: economie, educație, medicină, infrastructură iar în dependență de implicare să îi promovăm activ în spațiul nostru, fiindcă exemplele demne merită laudă. Drept exemplu putem rezolva problemele care au fost lăsate uitării ani la rând. Totul depinde de mobilizare.
Cine sunt cei din “spatele cortinei”?
Diana Tanas: Țin să îmi exprim gratitudinea pentru cei care au pus umărul la fondarea asociației obștești direct și indirect cu motivație și impuls, Valentina Onica, care a “botezat” nu un singur ONG, alături de Irina Napercovsvhii, Viorica Gaja, Ella Ursu, Marin Fotescu, Iulian Nicuța și Galina Ciobanu.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.