Dezastrul climatic abia începe, spun experții: emisiile de carbon vor atinge un nivel record în 2023

0
74

Privind înapoi în ultimele 12 luni, este clar că semnele de avertizare au devenit din ce în ce mai zgomotoase, iar unii cercetători în climă cred că poate fi deja prea târziu pentru a ne salva de la dezastru. Valurile de căldură record au făcut ca lacurile să se evaporeze în Europa și Asia. Pe urma cărora a apărut o secetă catastrofală care a adus foamete pentru milioane de oameni în Cornul Africii și inundații devastatoare în Pakistan.

În februarie 2022, de exemplu, un raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a indicat că 42% din populația lumii trăiește în zone considerate „foarte vulnerabile” la impactul schimbărilor climatice.

Comentând raportul, secretarul general al ONU António Guterres a spus că globul este acum sortit să devină un „atlas al suferinței”.

Între timp, în mai anul trecut, cercetările au indicat că există o șansă de 48% ca temperaturile globale să crească cu 1,5°C peste nivelurile preindustriale, în următorii cinci ani. Aceasta reprezintă limita inferioară acceptabilă de încălzire stabilită prin Acordul de la Paris din 2015, care urmărește să prevină o creștere catastrofală de 2°C.

Cu toate acestea, de-a lungul anului 2022, a devenit din ce în ce mai clar că obiectivele identificate la Paris ne scapă din mână. Potrivit unui raport deprimant, Gambia a fost singura națiune care și-a respectat angajamentele Acordului de la Paris.

La COP27 din Egipt, în noiembrie, ONU și-a prezentat propriile constatări, că în prezent nu există „o cale credibilă” în vigoare pentru a limita încălzirea globală.

sursa: playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCele mai frumoase imagini ale galaxiei Calea Lactee surprinse în 2022 / GALERIE FOTO
Articolul următorUtil: iată 9 legi pe care trebuie să le respecți, dacă mergi cu mașina personală în Uniunea Europeană
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.