Fenomenul „gheretizării” oraşelor nu este străin nici pentru urbea noastră, fapt care deranjează mai mulţi cetăţeni, care ne-au scris prin intermediul aplicaţiei „SESIZEAZĂ O PROBLEMĂ” pe site-ul odn.info.md. Oamenii se arată nemulţumiţi de multitudinea de gherete pe străzile centrale ale urbei şi în preajma Cetăţii, menţionând că acestea urâţesc aspectul oraşului şi cel al fortăreţei. Cetăţenii întreabă, cum de s-a permis amplasarea acestor „cutiuţe” la tot pasul, inclusiv în cel mai des vizitat loc din oraş — la Cetatea Soroca?
În timp ce în alte oraşe se luptă cu fenomenul „gheretizării” şi se încearcă „curăţarea” străzilor de cutiuţele de diferite dimensiuni, culori şi gen de activitate, în oraşul Soroca lucrurile stau invers. În ultimii cinci ani, acestea s-au înmulţit mai cu seamă pe străzile centrale. O concentraţie mare de gherete putem observa, spre exemplu, pe strada Ştefan cel Mare. Începând de la intersecţia cu strada Decebal şi până la intersecţia cu str. Bolintineanu, pe distanţa de nici un kilometru sunt amplasate 17 gherete. Acestea au apărut în timp, una câte una, iar pentru amplasarea unora au fost tăiaţi şi câţiva metri de arbuşti din „gardul verde” din centrul urbei.

Str. Ştefan cel Mare sau Aleea gheretelor?
„Politica mea încă din anul 2007 este să nu permitem amplasarea gheretelor, deoarece în majoritatea cazurilor acestea nu dispuneau de aparate de casă şi nu se ducea evidenţa activităţii. Şi este decizia Consiliului orăşenesc de a nu permite pe viitor amplasarea gheretelor, cu excepţia celor temporare, pe timp de vară sau în timpul concertelor. Însă pe parcursul anului 2011-2015 au fost autorizate mai multe gherete şi buticuri la care noi nu le mai prelungim autorizaţiile. Eu nu am prelungit, bunăoară, la Moldasig, la Euroasig și altor care au apărut în anii precedenţi”, afirmă Victor Său, primarul oraşului Soroca. Cu toate acestea, potrivit unei sesizări de la cetăţeni, insoţită de copia dispoziţiei APL (nr 123 din 25.05.2015), unele obiecte economice continuă activitatea, chiar dacă dispoziţia în cauză abrogă decizia primarului ce permite amplasarea a două gherete pe strada Ştefan cel Mare şi Independenţei. Şi nu este unicul exemplu, confirmă Victor Său, care susţine că a luat toate măsurile de care poate face uz un primar, dar lucrurile nu s-au mişcat din loc.

„Cunosc subiectul am apelat la Inspectoratul Fiscal (IFS) şi la poliţie privind toate buticurile din oraşul Soroca şi toţi agenţii economici care practică comerţul în locuri neautorizate. De la IFS am primit răspuns că ei au ordin anul acesta să nu controleze pe nimeni. Moratoriul a fost dat artificial, din câte înţeleg, pentru încălcări, dar cineva se foloseşte de asta. APL nu este organul abilitat să se implice în activitatea neautorizată a agenţilor economici, poate doar preveni organele abilitate, ceea ce am şi făcut” mai spune edilul.
Gheorghe Leşcu, directorul SA Moldasig, reprezentanţa Soroca, vizată în material, susţine că are toate documentele în regulă. Totodată, el recunoaşte că a depus cerere către APL pentru prelungirea autorizaţiei de amplasare a obiectelor economice, fără să primească un răspuns până în prezent. Un reprezentant al firmei Euroasig nu a fost de găsit pentru comentarii, la gheretele acesteia nu se mai prestează servicii.
Parcul cu Gherete
Mai nou, două gherete pe roţi sau rulote au apărut în parcul din preajma cetăţii, reabilitat şi amenajat în cadrul proiectului „Bijuterii Medievale: Cetăţile Hotin, Suceava, Soroca”. Acestea strică aspectul Cetăţii, în plus, magazinele pe roţi stau bine-merci pe gazonul verde din parc, se indignează locuitorii orașului.
Autorităţile publice locale au altă părere. Primarul Victor Său, care se pronunţă contra „gheretizării” oraşului, ne-a informat că a dispus amplasarea mai multor gherete/rulote în preajma Cetăţii din dorinţa de a atrage turişti şi a le oferi condiţii necesare. Autorităţile spun că s-au asigurat că amplasarea acestora nu va face rău imaginii Cetăţii, iar vizitatorii vor fi mulţumiţi să-şi cumpere un ceai sau o băutură răcoritoare fără să fie nevoiţi să le caute undeva departe. Asta chiar dacă la nici 100 de metri distanţă sunt două magazine alimentare şi un restaurant cu terasă. „S-au planificat până la cinci gherete, pentru că vin copii şi nu găsesc nicio apă. Prin dispoziţie primarul poate permite, pe termen scurt, amplasarea gheretelor. Sunt planificate pe perioada de vară cu băuturi răcoritoare, ceai, cafea, prăjituri”, ne informează primarul, „Magazinul din preajma Cetăţii, la oprire, este închis, pentru că sistemul de canalizare este deteriorat, iar copiii care vin în excursie nu-şi pot permite să procure de la restaurant o Coca-Cola. De aceea s-a optat pentru gherete cu condiţii simple, aceasta se practică în ţările europene şi CSI”, adaogă edilul. Apropo de magazinul din oprire, şi în ziua discuţiei cu primarul, şi până în prezent acesta activează în regim normal.

Apropo, în preajma Cetăţii a fost construit un ansamblu de buticuri în cadrul proiectului „Bijuterii Medievale: Cetăţile Hotin, Suceava, Soroca”. Potrivit proiectului, acestea sunt destinate comercializării suvenirurilor şi obiectelor de artizanat care promovează Cetatea Soroca.
Autorizată sau nu?
Totodată, potrivit primarului, una dintre rulotele din preajma cetăţii nu are actele în regulă.
„Ghereta din colţ (cu tricolor — n.a.), amplasată de Alexandru Cimbriciuc, nu este autorizată. L-am sunat şi m-am întâlnit cu dl. Cimbriciuc şi i-am explicat să o scoată, deoarece ea strică imaginea la tot ce este acolo. Am sesizat şi poliţia”, susţine primarul.
Solicitat de OdN, domnul Alexandru Cimbriciuc ne-a comunicat prin telefon că, de fapt, afacerea este a fiului său, Alexandru Cimbriciuc, şi că acesta are toate actele în regulă. Căutat pentru un comentariu, Alexandru Cimbriciuc Junior nu a răspuns solicitărilor.
Cât priveşte amplasarea rulotelor pe gazon, primarul spune că una dintre ele stă cum trebuie şi nu strică imaginea parcului şi a Cetăţii. Refetritor la „Buticul din spate (cel autorizat — n.a.), acolo nu-i gazon, e construcţia la gard. Celălalt nu este autorizat”, afirmă domnul Său, chiar dacă în realitate şi din pozele alăturate ne convingem că este invers.
Radu Vrâncean, Inspectoratul de Poliţie Soroca: “Domnul primar mi-a spus să transmit proprietarului că locul amplasării buticului nu este acolo, să-l mute mai la deal. Cineva de la primărie mi-a spus că este achitată autorizaţia, dar nu este eliberată. Eu personal nu pot verifica, este moratoriu. În baza unui demers eliberat de primărie voi da indicaţii sublaternilor să verifice dacă e amplasat legitim sau nu şi vom proceda conform legii.”
Concluziile vă aparţin.
Faceti poze in fata statiei de auto de la Puschinasa vedeti cum o ghereta e cu pragul pina in drum se spune ca e oruda a viceprimarului si are voie