De Duminica Mare la Fîntînița s-a organizat o cursă inedită de cai

0
173

În ziua Duminicii Mari în satul Fîntînița a avut loc cea de-a patra ediție a cursei de cai, devenind deja o tradiție pentru această localitate. La competiție au participat concurenți din Ceadîr-Lunga, Taraclia, Fălești, Cimișlia, Rîșcani și Comrat. Organizatorul acestor competiții este domnul Constantin Donici, împreună cu cei trei fii ai săi și primăria comunei Fîntînița.

Constantin Donici ne-a povestit: “Mi-au plăcut caii încă de când eram mic. După ce colhozurile s-au desființat în anii ’90, mi-am cumpărat primul cal, care nu era de rasă, ci unul obișnuit. În 2010, am mers la Ceadîr-Lunga și mi-am achiziționat un cal de rasă Orlov. Dragostea pentru cai s-a transmis și feciorilor mei, iar acum fiecare dintre ei are 3 -4 cai.” Competiția din acest an a inclus în total 5 runde, în care au alergat mai întâi caii tineri de 3 ani, iar în ultima rundă au participat iepele mai în vârstă. Pentru a participa la această competiție, caii trebuie pregătiți, antrenați, îngrijiți și hrăniți corespunzător. Domnul Constantin Donici ne-a explicat că cea mai bună hrană pentru aceștia este ovăzul, care este cultivat pe pământurile lor. Trofeul din acest an a fost câștigat de armăsarul pe nume Balsam, care a alergat distanța de 1600 de metri în 2 minute și 2 secunde, reprezentând un rezultat foarte bun.

Anatolii Donici a adăugat: “Balsam are 6 ani și este un armăsar cuminte, iubitor de copii și deloc agresiv. Când este nevoie, îl folosesc și pentru lucrul în gospodărie. Acesta este cel mai bun rezultat pe care l-am obținut până acum, deoarece anterior am participat cu el la Ceadîr-Lunga și am ocupat locul 5.”

Primarul satului Fîntînița, Vitalie Palii, a menționat: “Aceste competiții reprezintă o oportunitate extraordinară de a promova localitatea noastră, care are o istorie frumoasă și oameni deosebiți.”

Articolul precedentFALS: Moldova este gata să permită accesul Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul său pentru „a se clarifica” cu Transnistria
Articolul următorCopiii din Zgurița vor beneficia de consultații profilactice gratuite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.