De ce sunt periculoase țigările electronice?

0
63

Emisiile de la țigările electronice nu sunt deloc inofensive și numindu-le „vapori” poate induce intenționat în eroare, avertizează oamenii de știință. Deși norii de la țigările electronice nu sunt chiar fum, termenul „vapori” aduce aminte deseori de un nor inofensiv de apă.

Așadar, experții medicali argumentează că „aerosol” este o descriere mai corectă, pentru că norii de la țigările electronice conțin chimicale periculoase care ar putea rămâne în aer pentru mult timp și care se pot depune pe suprafețele din jur.

Termenul „vapor” a fost asociat cu un simț al riscului mai redus. Schimbarea oficială a numelui ar putea părea un demers excesiv de meticulos, însă noi cercetări arată că termenul folosit are un impact real asupra politicilor publice și asupra modului în care oamenii analizează riscurile la care se expun atunci când folosesc produse cu tutun.

Comparând trei termeni pentru emisiile de țigări electronice printre 791 de studenți, cercetătorii au descoperit că termenul „vapor” a fost asociat cu un simț al riscului mai redus.

Pe de altă parte, studenții care au primit întrebări ce conțineau cuvintele „chimicale” sau „aerosoli” au fost de două ori mai dispuși să descrie emisiile drept „dăunătoare” sau „foarte dăunătoare”.

Fumul de la țigările normale ar putea conține mai puține toxine
De asemenea, subiecții au fost mai dispuși să susține o politică 100% fără tutun în campusurile universitare.

Totuși, folosirea tot mai răspândită a țigărilor electronice reprezintă o problemă, spun oamenii de știință, deoarece fumul de la țigările normale ar putea conține mai puține toxine, iar dovezile recente sugerează că norii de la țigările electronice pot expune pe cei din apropiere la nicotină, metale grele, particule foarte fine, compuși organici volatili și alte toxine.

Cei care folosesc țigări electronice nu se consideră „fumători”
În ziua de azi, țigările electronice au ajuns cea mai folosită formă de consum de tutun printre oamenii tineri, în mare parte din cauza faptului că au fost comercializate ca fiind o alternativă sănătoasă la țigările normale.

Termeni ca „vapori” au tendința să diminueze riscul expunerii pasive, mai scrie Science Alert. În 2016, un studiu asupra terminologiei țigărilor electronice a descoperit că cei care folosesc aceste produse nu se consideră „fumători”.

sursa: descopera.ro


Articolul precedentDeconectări ale energiei electrice programate în perioada 28 septembrie-3 octombrie
Articolul următorLuna trecută a fost al doilea cel mai cald august înregistrat vreodată pe planeta noastră
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.