De ce avem pe tricolor roșu, galben și albastru?

0
390

Steagul unui stat este, alături de imnul acelei țări, simbolul suprem de identitate și identificare a unei națiuni față de restul lumii. De aceea, suntem mândri când tricolorul se înalță la diferite evenimente importante. 

 Tricolorul ridicându-se pe cel mai înalt catarg la Jocurile Olimpice sau fluturând la mari evenimente politice mondiale provoacă, majorității românilor, o emoție puternică, alături de intonarea imnului național. Dar când și cum au apărut aceste trei culori pe steagul nostru și cine folosit prima oară în această formulă?

trict conform legii, drapelul României este tricolor: roşu vermillon, galben crom şi albastru cobalt, plasate vertical, albastrul fiind aşezat la lance, galben la mijloc şi roşu în exterior.

Dar în spatele alegerii acestor culori stă poveste cu rădăcini adânci în istorie. În privința semnificației celor trei culori, lucrurile sunt mai simple. Așa cum am învățat la școală, simbolistica lor e următoarea. Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui). Prima oară când li s-au atribuit aceste semnificații a fost în timpul revoluției lui Tudor Vladimirescu de la 1821. Însă culorile respective apar, conform presidency.ro, chiar de pe vremea lui Mihai Viteazul, în documente emise de primul unificator al celor trei Țări Române.

Dar există dovezi că ele trei culori au fost folosite încă de pe vremea urmașilor dacilor. Astfel, potrivit unor mărturii, împăratul bizantin Justinian a înfinţat în anul 535 d.H., două cetăţi dunărene, Recidava şi Literatta.

Ele erau locuite de luptători descendenţi ai dacilor care şi-au păstrat emblema stindard de luptă a strămoşilor, în culorile roşu, galben şi albastru, aceasta fiind prima atestare a folosirii celor trei culori pe teritoriul actual al României.

O altă prezenţă a celor trei culori datează din anul 1185, când fraţii valahi Petru, Asan şi Caloian, au condus o armată contra bizantinilor, ai cărei oşteni aveau pe suliţe flamuri cu reproducerea dragonului-lup, stindardul de luptă al dacilor, plus cele trei culori, mai scrie aceeași sursă.

Dar cel care a adus definitiv tricolorul în conştiinţa românilor, cu ajutorul lui Tudor Vladimirescu, a fost Petrache Poenaru, un nume care, probabil, vă pare cunoscut, dar din alte motive. Da, este același Poenaru care a inventat stiloul – sau, mai corect spus, „tocul cu rezervor”, căruia i-a spus „condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”. Tot el a pus bazele primului ziar românesc și a fost primul român care a călătorit cu trenul.

Citește articolul integral pe newsweek.ro


Articolul precedentФЕЙК: В Молдове запретили мультсериал «Смешарики»
Articolul următorRețeta tradițională de varză murată. Cum o preparau bunicii pe vremuri
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.