Dar unde dragoste nu e…

0
94

Astăzi sărbătorim Dragobetele — sărbătoarea românească a dragostei. Şi fiindcă iubirea este percepută diferit de fiecare dintre noi, i-am întrebat pe mai mulţi soroceni cum văd ei dragostea prin prisma domeniului în care activează…

 

296-OdN-240216TamaraTamara Boboc-Coşciug, interpretă de muzică populară:

În muzică, la fel ca şi în viaţă, dragostea este tractată în mai multe feluri. Măria Sa dragostea poate face ca omul să răstoarne munţii, să se schimbe radical spre bine şi invers. În folclorul nostru 50 la sută dintre cântece au temă lirică, adică tema dragostei. Armonia între trăirile sufleteşti şi-a găsit amprenta în linia melodică ornată cu multe melisme (doină, cântec liric), dar şi aici interpretarea poate fi diferită, de exemplu, dragostea pătimaşă va fi interpretată total diferit de acea dragoste care are la temelie fericirea şi frumosul. De multe ori prin cântece este oglindit şi blestemul pentru cei care n-au răspuns dragostei: „Frunză verde, măr rotat, fii, puiule, blestemat, că pe mine m-ai lăsat” etc. Eu am cântat întotdeauna dragostea şi pot spune cu certitudine că în folclorul nostru ea are un loc aparte. În muzică dragostea se exprimă prin modurile major şi minor.

 

294-OdN-240216parintele SorinPărintele Sorin Huluţă, parohul bisericii “Sfinţii Martiri Brâncoveni”:

Iubirea transformă, schimbă din temelii! Cine iubește se transformă, se revarsă sufletește în persoana față de care nutrește acest înălțător sentiment. Iubirea nu are limite sau mai bine zis iubirea în Dumnezeu nu are limite. “Iubește și fă ce vrei!”, spunea Fericitul Augustin. De ce? Pentru că în Hristos suntem liberi, Hristos nu îngrădește, patimile sunt cele care ne pun în lanțuri și ne despart de adevărata iubire nemuritoare. În iubire ești mereu acoperit și păzit de aripa unui înger ce îți picură în inimă, în minte și în viață harul Duhului Sfânt. “Frumosul va salva lumea!”, spunea Dostoevski, iar eu aș îndrăzni să afirm că iubirea este cea care va salva lumea, ea rezolvă totul.

 

290-OdN-240216BasVasile Baş, profesor de informatică, directorul liceului “Constantin Stere”:

Dragostea este un virus pozitiv! El afectează sufletul omului si scoate la iveală tot ce este mai bun, mai recules, mai rodnic, mai eficient. Acest virus, mai devreme sau mai târziu, afectează orice suflet, tânăr sau mai în vârstă. Virusul dragostei poate să stopeze activitatea pe un timp oarecare si apoi să se trezească la viaţă afectând pozitiv sufletul omului.

 

223-OdN-280116vox BabaraLiliana Babără, economist, managerul Incubatorului de Afaceri Soroca:

„Iubirea nu e târg: te iubesc pentru că mă iubeşti. Iubirea e o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc”, spunea L. Rebreanu. Dragostea este frumoasă mereu. Dar ca să fii iubit, trebuie să „investeşti” în dragoste — timp, dăruire de sine, atenţie, răbdare, empatie… Dacă am vorbi în termeni economici, eu aş defini dragostea ca o investiţie care nu se rambursează — un grant… „Eficienţa economică” a dragostei se măsoară prin copiii noştri şi faptele bune pe care le facem… Iubirea înseamnă când el şi ea se uită într-o direcţie şi nu unul în ochii altuia…

Sunt convinsă că o pedeapsă mai mare nu poţi să ai în viaţă decât să trăieşti alături de o fiinţă pe care nu o iubeşti sau care nu te iubeşte…

 

295-OdN-240216PopaPetre Popa, poet, directorul teatrului “Veniamin Apostol”:

ÎNGERII

Când inima va uita să mai bată,

Cerul se va uni cu pământul

Şi iarba cu ploaia odată

Îşi vor spune cuvântul,

Pentru gândul la tine întruna,

Albe aripi ceru-mi va da,

Voi fi un înger ca şi acuma,

Pentru inima ta.

***

Un cuvânt uneşte cerul cu ţărâna.

O stea — izvorul cu lumina.

Îndrăgostiţii seamănă cuvinte

Şi-n cer un lan de stele se aprinde…

 

297-OdN-240216VovcMihai Vovc, profesor de limbă şi literatură română la liceul “Constantin Stere”:

La început a fost cuvântul… Bunul Dumnezeu le-a creat pe toate din dragoste şi cu dragoste. Exemplu îmbietor pentru fiecare dintre noi, pământenii. A iubi înseamnă a înţelege, a ierta şi a te dărui. Dar, în primul rând, a iubi înseamnă a crea. Prin creaţie ridicăm cetatea Paradisului terestru, înălţându-ne apoi spre braţele deschise ale Atotputernicului. Deci, se pare că dragostea e mai mult un verb, pe când celelalte cuvinte sunt doar detalii, supuse marelui proces, menit să creeze prin însăşi firea lui Dragostea eternă. La început a fost cuvântul…

 

292-OdN-240216GajaViorica Gaja, bibliotecar, Biblioteca Publică „Mihail Sadoveanu”:

Din multitudinea de cărți de dragoste de pe rafturile bibliotecii se revarsă un sentiment înălțător, o energie care îi determină pe îndrăgostiți la fapte mărețe, altruism. Sursele moderne din biblioteci — rețelele de socializare ne pun în gardă: generația tânără nu este capabilă de sentimente înalte. Tinerii de azi nu-și pot depăși egoismul, nu sunt capabili de efort spiritual în favoarea apropiatului drag.

 

291-OdN-240216EftodiiMihai Eftodii, agricultor, administratorul GŢ ”Eftodii Mihai Vasile”:

Dragostea există în orice domeniu, în orice ramură a economiei, ba chiar şi în agricultură. Dacă e să vorbim despre o livadă, atunci şi ea simte dacă o iubeşti cu adevărat sau nu. Livada de meri sau peri, dacă în iarnă e curăţită de tot ce e de prisos, apoi în primăvară stropită cu iubire în loc de pesticide, udată cu lacrimi de fericire, emani căldură sufleteasca fiecărui fruct, o încălzeşti cu dragoste curată — să vezi ce roadă îţi arată. Verdele crud se face mai copt, iar florile roze se transformă în fructe roşii, galbene — toate culorile iubirii sunt într-o simplă livadă.

Câte tehnologii şi filozofii, dar încercaţi-o pe cea a iubirii — o sădeşti cu dragoste, o uzi cu lacrimi de bucurie, o încălzeşti cu zâmbete, o mângâi cu privirea şi în loc de pesticide pune suflet si iubire.

 

293-OdN-240216KarolKarol Racz-Sochircă, pictor, preşedintele filialei Soroca a Uniunii Artiştilor Plastici din România:

Dragoste — alb de fond, stare de vorbă. Când te-am cunoscut, erai albă, deşi, prea ades, ai fost privită în culorile… altora; …însă tu, sfioasă, aşteptai să fii văzută în culorile ce-ţi aparţin, de fond. Aşa că mi-am zis: să te privesc mai întâi, să te cunosc treptat, să-ţi simt culoarea şi chemarea cromatică, asemeni unor dictoane. Tăcerea — primul dicton, comuniune reciprocă… Febril aştern dictoane, în amplu clar — obscur, cu fiecare centimetru; îmi pari că mi-ai luat mâna în mâna ta şi dictai penelului — se întrevăd culorile iubirii. Mă las condus de fiecare formă, culoare ce naşte graiuri; în altă culoare… mă pierd, dar nu în rătăcire… ci în nuanţele iubirii, şi mă contopesc, clar şi obscur în rezultat… opera — un dicton cromatic aspirat, admirat… tu şi eu, am devenit centru raţional. Dicton. Într-o galerie de dictoane colorate…


Articolul precedentCristian Pascari şi Nicolae Munteanu învingătorii conferinţei ştiinţifice
Articolul următorCadavrul unei femei găsit în râul Nistru
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.