Daniel Șerban: „Cetățenii localităților selectează problemele stringente, care urmează a fi soluționate de primărie cu suportul agenției USAID, prin intermediul Programului Comunitatea Mea”

0
298

Anunțam acum 2 luni că municipiul Soroca a fost inclus în „Comunitatea Mea”, program principal al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID Moldova) din domeniul guvernării locale. Ce înseamnă la modul practic acest lucru, ce se va schimba pentru soroceni, fie autorități sau cetățeni de rând, am hotărât să aflăm de la Daniel Șerban, Directorul Programului USAID Comunitatea Mea.

Ce reprezintă la modul practic programul Comunitatea mea?
Programul Comunitatea Mea este o inițiativă finanțată de Guvernul Statelor Unite și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), implementată de IREX cu scopul de a îmbunătăți capacitățile reprezentanților autorităților publice locale pentru a asigura o guvernare locală mai eficienta, mai transparentă și mai responsabilă față de cetățeni. La modul practic aceasta înseamnă că reprezentanții autorităților publice locale beneficiază de instruiri și asistență tehnică pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor publice prestate cetățenilor, a implica activ cetățenii în guvernarea locală, precum și a îmbunătăți practicile de management financiar care asigură cheltuirea transparentă și eficiență a banilor publici și creșterea veniturile obținute la nivel local.

Suplimentar, primăriile care trec cu succes prin procesul de instruire și asistență tehnică și reușesc să implementeze și instituționalizeze instrumentele menite să asigure o guvernare locală transparentă și eficientă propuse de program, au posibilitatea de a implementa proiecte de infrastructură în valoare de până la 60 de mii de dolari SUA, prin care se propune îmbunătățirea sau extinderea unui serviciu public prestat în comunitate, cum ar fi extinderea rețelei de iluminat stradal, reabilitarea drumurilor și trotuarelor, renovarea clădirilor sociale – grădinițe, școlii etc.

Totodată, programul colaborează cu autoritățile centrale și alți parteneri strategici, cum ar fi Congresului Autorităților Locale din Moldova, pentru a consolida cadrul legislativ și, evident, pentru a avansa procesul de descentralizare și reformă în administrația publică locală.

După cum vedeți, Programul Comunitatea Mea vine cu o asistență complexă în mai multe direcții, care are drept obiectiv final îmbunătățirea activității primăriilor la nivel de comunitate și creșterea încrederii cetățenilor în autoritățile publice locale. Până la ora actuală, 77 de comunități locale beneficiază de asistența Programului Comunitatea Mea, peste 400 de angajați ai primăriilor beneficiază de instruiri, iar aproximativ 25 de primării implementează proiecte de infrastructură. În total, până la finalizarea programului în 2023, peste 100 de comunități și mai mult de 500 000 de cetățeni ai Republicii Moldova vor fi beneficiarii programului USAID, implementat de IREX.

Ce au de câștigat cetățenii și comunitățile incluse în acest program?
Credem că Programul Comunitatea Mea este despre oameni – atât despre oamenii care activează la primărie în beneficiul cetățenilor, cât și despre cetățenii acestei țări, care au dreptul la o guvernare eficientă, corectă, transparentă, care ține cont de necesitățile lor prioritare. În urma asistenței programului, cei peste 300 de mii de cetățeni care trăiesc în cele 77 de comunități partenere, selectate să beneficieze de asistența USAID prin intermediul Programului Comunitatea Mea și IREX, vor înțelege mai bine cum activează primăria în comunitatea lor, cum se creează un buget local și cum banii comunității sunt cheltuiți pentru necesitățile oamenilor. Cetățenii vor fi mai deschiși să își expună părerea cu privire le direcțiile de dezvoltare strategică a comunității, vor participa la evenimentele comunitare pentru a-și face vocea auzită și a avea un dialog deschis și productiv cu primarul și Consiliul Local. Primarii acestor localități vor consulta opinia cetățenilor respectând principiile de egalitate, indiferent de gen, vârstă sau etnie, iar cetățenii vor fi deschiși și implicați în dezvoltarea localității lor și a Republicii Moldova în general. În eventualitatea implementării reformei de descentralizare, cetățenii se vor putea bucura de servicii publice mai calitative, iar autoritățile locale, adică primăriile, vor putea gestiona independent și eficient resursele comunității și obține o autonomie financiară.

Care este rolul societății civile din aceste comunități și cum pot să se implice în activitățile programului în parteneriat cu autoritățile publice locale?
În cadrul programului Comunitatea Mea acordăm o atenție specială colaborării cu ONG-urile și grupurile de inițiativă locală din comunitățile partenere deoarece acestea au un rol esențial în dezvoltarea durabilă a comunităților și promovarea democrației participative. Implicarea locuitorilor la treburile interne ale comunității, precum și la monitorizarea activității primăriei se face prin intermediul adunărilor locale sau a sondajelor care sunt realizate cu regularitate în comunitățile susținute de program. În condiții de pandemie, când posibilitatea de a aduna cetățenii în grupuri este redusă, această activitate a fost transpusă în mediul online, prin intermediul platformelor de comunicare Viber sau Parerea Ta. Aceste grupuri sunt create de autoritățile locale și dau cetățenilor posibilitatea de a pune în discuție problemele prioritare ale comunității, cum ar fi gestionarea deșeurilor solide, transportul public, iluminatul stradal, crearea băilor sociale și a centrelor de susținere a persoanelor în etate sau cu nevoi speciale, etc. Un exemplu ar fi comunitățile Telenești, Cimișlia, Sărata Veche, Selemet și Budești, care au beneficiat de asistență pentru crearea grupurilor de inițiativă locală cu implicarea diverșilor actori comunitari printre care și agenții economici locali. Aceste grupuri de cetățeni colaborează cu primăriile pentru a îmbunătăți serviciile sociale. Tot aici putem menționa comunitatea s. Ursoaia, r. Căușeni, unde bibliotecarul de la biblioteca publică, beneficiind de asistența programului, a mobilizat un grup de cetățeni pentru a organiza lucrările de salubrizare a localității după sezonul de iarnă. Mai întâi, participanții s-au reunit pentru a propune idei de informare și implicare a cetățenilor, iar apoi pentru a crea un plan de lucru și atribui responsabilități. Grupul de lucru a reușit să mobilizeze vecinii și să curețe parcul și străzile satului. Activitatea a fost organizată fără implicarea directă a primarului localității, care a rămas plăcut surprinsă de inițiativa grupului local și nivelul de implicare a cetățenilor în treburile localității.

Mai mult decât atât, programul colaborează cu instituțiile societăți civile la nivel național. În cadrul parteneriatului cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), Comunitatea Mea implementează o serie de acțiuni pentru îmbunătățirea sistemului de administrare publică locală, pentru întărirea cadrului legislativ, precum și a capacităților autorităților locale din Republica Moldova. Recent, în contextul dezbaterilor publice care au loc pe marginea proiectului documentului de politică fiscală și vamală pentru 2021, anunțat de Ministerul Finanțelor, Programul Comunitatea Mea și CALM a organizat o întrunire online, la care au participat circa 200 de primari și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și a Cancelarie de Stat precum și experți în domeniul descentralizării, taxelor și guvernării locale pentru a discuta despre impactul noii inițiative asupra bugetelor locale. La fel, o dată cu începerea perioadei de pandemie, CALM și Programul Comunitatea Mea au organizat mai multe instruiri pentru a îmbunătăți cunoștințele reprezentanților autorităților locale în domeniul lucrului la distanță.

Cine și cum selectează problemele ce vor fi soluționate în cadrul Programului Comunitatea mea?
Un răspuns simplu la aceasta întrebare ar fi că cetățenii localităților selectează problemele stringente, care urmează a fi soluționate de primărie cu suportul agenției USAID, prin intermediul Programului Comunitatea Mea. Fiecare comunitate se confruntă cu un set specific de probleme care nu pot fi soluționate dintr-o singură dată, ținând cont de resursele limitate. Programul Comunitatea Mea acordă asistență primăriilor pentru a le crea abilități să aplice diverse instrumente de implicarea a cetățenilor în guvernarea locală cu scopul de a selecta cele mai imperative probleme, a identifica împreună soluții viabile și da start unei dezvoltări sustenabile a comunităților rurale. Totul începe cu un proces de planificare strategică municipală, care invită cetățenii din diverse grupuri sociale, de diferite vârste și gen să identifice, selecteze și voteze, în mod democratic și participativ, problema prioritară a comunității, precum și să asigure contribuția locală și implicarea locuitorilor în procesul de monitorizare a lucrărilor la nivel local. Totodată, prin intermediul programului și a partenerilor noștri de dezvoltare – Institutul Național Democratic – sunt realizate mai multe activități: sondaje, întruniri, instrumente de evaluare a serviciilor publice, pentru consultarea opiniei cetățenilor.

Cum va fi asigurat și monitorizat angajamentul pentru promovarea transparenței decizionale la nivel local al APL-urilor participante în program?
Pentru a spori încrederea cetățenilor în autoritățile locale, primăriile din program pun accent pe transparență. Cu suportul Programului Comunitatea Mea primarii au învățat cum să organizeze și să desfășoare audieri publice cu privire la elaborarea și executarea bugetului comunității. După aceste instruiri, majoritatea primăriilor au organizat întruniri cu cetățenii, iar contabilii de la primării, care au beneficiat de instruiri, au vorbit despre bugetele locale în termeni cât mai simpli, astfel încât informația despre procesul bugetar să fie accesibilă pentru cetățenii de rând. De asemenea, a fost creat un video grafic educativ care s-a utilizat de primării pentru a explica modul în care cetățenii pot solicita informații despre buget și se pot implica în identificarea priorităților locale. Primăriile au prezentat poze, diagrame și cifre, pentru a explica cetățenilor pentru care necesități s-au cheltuit banii și ce își propun să întreprindă în perioadele următoare. Mai mult decât atât, Primăriile din program s-au angajat să organizeze evenimente similare înainte de elaborarea bugetului pentru anul 2021, asigurând respectarea distanței fizice și a tuturor măsurilor de prevenire şi control al infecției COVID-19. Un exemplu de transparență ar fi primăria comunei Obreja Veche, raionul Fălești, unde primarul Zinaida Mocanu implică cetățenii în procesul decizional și periodic îi informează despre cum se formează bugetul local și cum sunt cheltuiți banii. Cetățenii și autoritățile locale împreună adoptă cele mai importante decizii ce vizează viitorul comunității. ”Cu cât oamenii vor fi mai informați, cu atât vor avea mai mare încredere în administrația locală, iar noi asta ne dorim” menționa d-na primar într-un interviu acordat partenerului nostru Congresul Autorităților Locale din Moldova, care este alături de primari în acest proces.

Fiindcă programul este realizat cu banii SUA, lămuriți-ne mai pe îndelete, ce au de câștigat americanii de pe urma dezvoltării comunităților noastre (ca să combatem miturile geopolitice de pe la noi)?
Nu putem răspunde în numele Ambasadei SUA la această întrebare, dar după cum a menționat într-un articol recent Excelența sa, Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova dl. Dereck J. Hogan, Statele Unite au fost unul din partenerii cei mai de încredere al poporului Republicii Moldova, oferind asistență în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari SUA în diverse domenii: educație, energie, reforma justiției, mass-media, agricultură, și altele. Prin intermediul programului ne propune să susținem primăriile să devină mai eficiente și transparente, iar cetățenii – mai siguri pe faptul că autoritățile locale depun toate eforturile pentru a îmbunătăți viața lor. Programul Comunitatea Mea este finanțat de USAID pentru sprijini reformele democratice, a fortifica guvernarea locală și promova dezvoltarea economică a localităților rurale.


Articolul precedentLa Soroca a avut loc Ziua ușilor deschise a Centrului de Afaceri Techno Textile HUB
Articolul următorNouă organizații ale societății civile pot fi beneficiare ale proiectului “Crearea Serviciului de Suport Instituțional pentru OSC din Regiunea de Nord a Republicii Moldova” pentru perioada 2020-2021
Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.