Alegerile nu sunt doar despre statistici, procente și politică, ci ascund în spatele cortinei cifrelor și unele aspecte fascinante. De la obiceiuri neobișnuite de vot, la legi surprinzătoare și recorduri bizare, istoria alegerilor este plină de curiozități care pot să ne surprindă sau să ne amuze.
*Cu un singur vot diferenţă:
– în 1800 Thomas Jefferson a fost ales preşedinte al SUA;
– în 1867, Senatul SUA a ratificat tratatul de cumpărare de la Imperiul Rus a teritoriului -Alaska, care a devenit în 1958, unul din cele mai mari state a SUA;
– în 1868 Preşedintele SUA Andrew Johnson a fost salvat de suspendarea din funcţie;
– în 2011, a fost ales primarul comunei Schineni, raionul Soroca.
* În 1845, cu 2 voturi diferenţă, Senatul SUA a votat convenţia privind anexarea statului Texas.
* La sfîrşitul anului 2000, cel de-al 43-lea preşedinte al SUA, George Walker Bush, a ieşit învingător în cele mai controversate alegeri din istoria Statelor Unite, învingîndu-l pe democratul Al Gore cu 5 voturi.
* Cuvîntul „buletin” provine de la latinescul „bulla”, „ballota”şi înseamnă bilă. Încă în antichitate se putea vota folosind bile colorate. Şi în prezent votul în unele instituţii se exprimă prin bile. O bilă albă şi una neagră se regăsesc în stema CEC.
* În 1893, Noua Zeelandă a fost prima ţară care a oferit tuturor femeilor dreptul la vot. În prezent femeile nu au drept de vot în 2 state (Arabia Saudită şi Vatican), iar în Liban, pentru a vota, femeile trebuie să prezinte dovada efectuării studiilor medii.
* Finlanda a fost prima ţară în lume care a acordat, în 1906, tuturor cetăţenilor adulţi (ce au împlinit vîrsta de 24 de ani) dreptul deplin de a alege şi a fi ales.
* În cîteva state din lume participarea la vot reprezintă o obligaţie, stabilită prin lege. De aceea rata de participare este mare, de ex: Australia – 94,5%; Chile – 93%; Belgia – 92,7%; Grecia – 86%.
* În aceste ţări pentru neparticiparea la vot se aplică sancţiuni: amendă şi/sau pierderea dreptului de vot (Belgia, Australia); interzicerea numirii, promovării într-o funcţie publică (Belgia); privaţiune de libertate (Chile, Egipt, Fiji).
sursa: cec.md