Cum STAU ACASĂ util și plăcut mai multe locuitoare ale raionului Soroca

0
464
Foto: AO Casa Speranțelor

De la declanșatea epidemiei de COVID-19 în Republica Moldova, îndemnul STAI ACASĂ, promovat activ pe rețele de socializare, sună ca o rugăciune tămăduitoare, or potrivit autoritățile medicale din țară, izolarea la domiciliu, alături de igiena mâinilor și a strănutului/tusei sunt cele mai bune metode de proflaxie a coronavirusului.

Acest îndemn este acceptat și promovat și de beneficiarele Locuinței Protejate din municipiul Soroca, care își ocupă timpul liber cu activități utile și plăcute.

La inițiativa AO “Casa Speranţelor” din raionul Soroca, care ajută și monitorizează Locuințelor Protejate din rionul Soroca (foștii rezidenți ai Centrului Plasament Temporar al Persoanelor Dizabilități Bădiceni) mai multe sorocence care trăiesc într-o astfel de locuință desfășoară diverse activități.

“Astăzi am învăţat a înşira mărgele. Pentru început, am făcut un şir lung, din care voi confecţiona o brăţară”, spune entuziasmată Nadejda, cărei îi place mult această ocupaţie.  O susţine şi Maria, selectând atent mărgelele de diferite culori. În pauzele de relaxare femeile joacă domino şi fac puzzle.

Prin intermediul acestor activităţi, echipa AO “Casa Speranţelor” ajută beneficiarele Locuinţei Protejate Soroca să socializeze, să-şi antreneze răbdarea și le învață cum să facă față provocărilor actuale, menționează Valentina Onica, președinta organizației neguvernamentale, care ne-a mai spus că organizația va oferi materie primă beneficiarelor, pentru ca acestea să încerce să confecționeze măști de protecție pentru angajații Centrului Plasament Temporar al Persoanelor Dizabilități Bădiceni.

Pentru a respecta recomandările autorităților privind măsurile de profilaxie a coronavirusului, cele patru femei nu părăsesc gospodăria lor comună, spală des mâinile cu săpun și poartă măști de protecție când se află în aceeași odaie a casei în care locuiesc.

”Activitatea este parte a proiectul “Acțiuni comune pentru o societate incluzivă”, implementat de AO ”Casa Speranțelor”, în cadrul proiectului ”Servicii sociale durabile printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova, Alianța ONG-lor active în domeniul Protecției Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova”, menționează Valentina Onică.

Anterior acestor activități, membrii AO “Casa Speranţelor” au avut o discuție cu beneficiarele Locuinţei Protejate despre normele sanitare şi de comportament, măsurile de securitate şi prevenire a eventualelor îmbolnăviri cu noul coronavirus, pentru a se asigura că acestea vor face față situației epidemice din țară și se vor apăra de inamicul invizibil pe nume coronavirus.

***

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „E timpul să fii activ!” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articolul precedent62 pacienți în stare gravă și un spital raional în carantină: Bilanțul COVID-19 în Republica Moldova
Articolul următorCovid-19 a răpus un medic de la Substația Medicală Urgentă din Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.