Cum se măsoară corupția: Indicele Percepției Corupției

0
83

Există corupție în Republica Moldova? Care e nivelul corupției, comparativ  cu alte țări? Cât de eficiente sunt măsurile întreprinse de autorități pentru a combate acest fenomen? Ne mișcăm înainte sau batem pasul pe loc? Pentru a răspunde la aceste întrebări e important să măsurăm corupţia, să analizăm măsurile întreprinse de autorități, să atragem atenția publicului asupra acestui fenomen și punem presiune pe decidenți pentru a îmbunătăți situația.

Cum poate fi măsurată corupția?

Există diferite instrumente și indicatori care ne ajută să măsuram fenomenul corupției într-o țară sau alta. În acest scop, s-ar putea  afla, în bază de vox populli (interviu luat oamenilor din public), opiniile referitor la amploarea fenomenului. Sau ar putea fi analizate, în baza unor sondaje (așa cum face Transparency International- Moldova),  opiniile și experiențele reprezentanților gospodăriilor casnice și oamenilor de afaceri  ce țin de corupția în diferite instituții ale statului ( printre indicatori fiind: frecventa contactelor cu diferite instituții ale statului, mita medie, valoarea totală a  mitelor plătite etc.). De asemenea, ar putea fi utilizate și statisticile oficiale privind numărul  dosarelor pornite pe cazuri de corupție, numărul persoanelor condamnate,  valoarea mijloacelor confisate și  returnate în visteria statului.

Măsurarea corupției pe plan internațional este o sarcină destul de dificilă, inclusiv pe motiv că nu există suficiente statistici oficiale sigure și comparabile privitoare la corupție, cadrul legal din domeniu care incriminează corupția poate varia de la țară la țară. Unul dintre indicatorii care permite de a analiza situația în diferite țări și a măsura tendințele în timp este Indicele  Percepției Corupției (IPC) calculat de Transparency International.

Ce este IPC?

IPC este principalul indicator al nivelului corupției din sectorul public calculat la nivel mondial. El a fost lansat în anul 1995 și este evaluat în baza a mai multor cercetări ale unor organizații notorii, cum ar fi Banca Mondială, Forumul Economic Mondial, Freedom House, Proiectul Mondial al Justiției etc. Indicele este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie. Scorurile atribuite reflectă opiniile experților independenți și din mediul de afaceri, nu ale publicului. Metoda de calcul al IPC este revizuită cu regularitate, cea mai recentă fiind efectuată de Centrul comun de cercetări al Comisiei Europene în  2017. Scorurile IPC începând cu 2012 pot fi comparate de la an la an.

Principalele constatări ale IPC 2023

Clasamentul IPC 2023 include 180 de țări și teritorii și este calculat în baza a 13 cercetări. Circa 2/3 din țări au înregistrat scoruri ale indicelui sub 50 de puncte, ceea ce arată că majoritatea nu reușesc să combată corupția.

În fruntea clasamentului se află Danemarca cu un scor de 90 de puncte, Finlanda și Noua Zeelandă – cu scoruri de 87 și, respectiv, 85 de puncte. La polul opus al clasamentului sunt Somalia (11), Venezuela (13), Siria (13), Sudanul de Sud (13).

Media IPC 2023 pentru țările Uniunii Europene (UE) este de 64 de puncte pentru al cincilea an consecutiv, eforturile anti-corupție stagnând sau fiind în declin în majoritatea statelor membre.

Corupția și injustiția

Transparency International atrage atenția asupra faptului că fenomenul corupției este strâns legat de injustiție: corupția agravează nedreptatea socială și îi afectează pe cei mai vulnerabili. În multe țări persistă obstacole în calea justiției pentru victimele corupției. Organizația face apel la guvernanți să ofere sistemelor de justiție independența, resursele și transparența necesare pentru a pedepsi efectiv infracțiunile de corupție și pentru a asigura controlul și echilibrul puteriilor în stat.

Scorul IPC 2023 pentru Republica Moldova este o nota bună datâ autorităților?

Republica Moldova are un scor al IPC 2023 de 42 de puncte, fiind pe locul 80 din 180 ţări incluse în clasament. Potrivit Liliei Zaharia-Cravcenco, directoarea executivă a Transparency International-Moldova (TI-Moldova), deși în ultimii cinci ani țara a înregistrat o creștere continuă de 10 puncte a indicelui, totuși, scorul de 42 de puncte din 100 posibile, arată că rezultatele sunt încă foarte modeste și autoritățile au mult de făcut pentru a îmbunătăți simțitor situația.

Cea mai mare încurajare a corupției este impunitatea

Directoarea TI-Moldova a precizat că printre realizările anului 2023 pentru țara noastră ar putea fi remarcate adoptarea mai multor legi și documente de politici publice anticorupție. Printre ele: Legea privind accesul la informații de interes public, care a adus legislația în conformitate cu standardele internaționale; Programul Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024-2028 care cuprinde activitățile anticorupție pentru următorii ani. A fost modificat Codul de Procedură Penală, inclusiv pentru a asigura Procuratura Anticorupţie cu suficiente capacităţi de a detecta, investiga și urmări corupţia mare. Este important ca legile sus-menționate să fie implementate efectiv.

Cu toate acestea, reforma în sistemul judiciar trenează, restanțele la acest capitol fiind recunoscute de guvernanți. Rămân nerealizate mai multe recomandări înaintate de Grupul de state contra corupției. Deși a crescut numărul dosarelor împotriva funcționarilor de rang înalt, rata de condamnare rămâne modestă. Protagoniștii „furtului miliardului” nu-și ispășesc pedeapsa. Nici un leu din banii extrași fraudulos din sectorul bancar așa și n-a fost întors în vistieria statului.

Lilia Zaharia-Cravcenco conchide că odată cu inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, autoritățile trebuie să depună eforturi substanțiale pentru a realiza eficient sarcinile asumate în combaterea corupției și reformarea sistemului justiției.

TI-Moldova


Articolul precedentAutoritatea Națională de Integritate: între așteptări și rezultate
Articolul următorAstăzi se prevăd intensificări ale vântului, până la orele 23:00
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.