Cum se descurcă părinții cu elevii de clasele primare din Soroca în timpul orelor online?

1
388

Acum două săptămâni elevii din Soroca iarăși au revenit la regim de studii online. Astăzi ne-am propus să vedem care este situația acasă la acești copilași, cum se descurcă singuri și cum contribuie părinții ca lecțiile să meargă bine.

Unele mame sunt nevoite să se învoiască de la serviciu pentru că picii lor încă nu știu să utilizeze calculator. Ei, având o vârstă destul de mică nu au capacitatea să memoreze toate instrucțiunile venite de la învățător, în afară de aceasta ei nu au câștigat nici încrederea părinților ca să stea singuri acasă…

Natalia Stati susține că elevii ei nu se descurcă de sine stătător. Din acest motiv ea s-a înțeles cu conducătorul instituției unde este angajată să lucreze doar după masă, fiindcă altfel ea nu poate să sprijine și să-și ajute picii în timpul orelor online. „Eu sunt mamă a patru copii, cel mai mic este în clasa întâi, iar cel mai mare în clasa a IX-a. Uneori copii întâmpină dificultăți la conectare, alteori, se sustrag, nu se concentrează asupra orelor și multe alte probleme. Ca să-mi fie mai ușor să-i verific și să-i ajut, am vorbit cu șefa, pe perioada lecțiilor online să merg la muncă după ora 12:00”.

Alte mame încearcă să combine lecțiile cu munca. Deși nu prea le reușește, altă soluție nu există, educația copilului este pe linia ei, iar pâinea nu se câștigă singură. Cristina Gherasim zice ca are mare noroc de graficul flexibil de la locul de muncă care îl are de când au pornit lecțiile online. Ea o zi merge la serviciu și una stă acasă, ceea ce îi permite măcar cât de cât să se implice și să monitorizeze situația ca să-și ajute copilul la învățământ. „Costel este în clasa a III-a, de când am noul grafic îmi este mai ușor. O zi stau cu el și facem orele împreună, iar cealaltă rămâne singur acasă”.

Mai sunt și mămici care se află în concediu de maternitate. Ele au o șansă mai mare să se implice în educația copilului, dar întâmpină greutăți și ele având în grija lor un bebeluș. Aliona Dociu este mămică a doi copii și din motiv că se află în concediul de maternitate, are posibilitatea să asigure suportul necesar la timp celuilalt copil în caz că întâmpină greutăți în timpul lecțiilor. „Eu stau cu bebelușul acasă și deja îl susțin și pe cel mai mare cu ce pot. Nu este o soluție bună să faci lecții online, în schimb copii măcar nu stau degeaba acasă”.

Pe lângă mamele menționate mai sus, sunt și cele care au nevoie de o bonă ca să se asigure că elevul lor frecventează orele. Sunt și mamele singure, care sunt nevoite să achite pe cineva sau să roage buneii să o ajute, ea fiind la muncă. Și desigur că mame care se bazează pe încrederea copilului, ele sper și vor să creadă că lecțiile sunt de folos și ca picii lor stau la ore atenți și învață materia.

Vă amintim că, din 24 ianuarie toate școlile au trecut pentru doua săptămâni la învățământ online. Această informație a fost expusă de către Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, după ce a avut loc anunțarea noilor decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică.

Valeria Prisacari


Articolul precedentCEDO a pronunțat o hotărâre într-un litigiu ce vizează un sat din raionul Soroca
Articolul următorBuletinul scurt de știri zilnice OBSERVATORUL – 2 februarie, 2022
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

1 COMENTARIU

  1. Este foarte greu in situatia asta , multi se tem sa spuna adevarul in fata dar este imposibil de combinat serviciu cu orele online. Copii ramin singuri acasa si nu fac orele corespunzator .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.