Cum să scădeți tensiunea arterială: 7 metode rapide care cu siguranță vor funcționa

0
689

Tensiunea arterială mare ucide. Și asta nu este o metaforă – Organizația Mondială a Sănătății consideră hipertensiunea ca fiind principala cauză a morții premature în întreaga lume. Tensiunea arterială crescută este numită ucigaș silențios, și există motive pentru aceasta. Hipertensiunea adesea nu are simptome pronunțate, dar crește brusc riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare periculoase și accident vascular cerebral.

La unele persoane cu hipertensiune arterială pot apărea dispnee, dureri de cap și sângerări nazale, dar aceste manifestări pot fi ușor confundate cu simptomele altor boli. Prin urmare, cel mai sigur mod de a detecta tensiunea arterială mare este să o măsurați. Tensiunea arterială (TA) se măsoară în formatul a două numere. ·

Tensiunea arteriala sistolica (primul numar) – indica ce presiune exercita sangele asupra peretilor arteriali in momentul bataii inimii. Sistola reprezinta contractie ritmica a inimii;

Tensiunea arteriala diastolica (al doilea numar) – indica ce presiune exercita sangele asupra peretilor arteriali in momentele de odihna dintre bataile inimii. Diastola reprezinta perioada de relaxare a miocardului intre doua contractii.

În general, vasele  de sange sunt elastice. Dar dacă presiunea sângelui devine prea mare, ele pot să nu reziste. Ruptura unui vas în oricare dintre organele vitale duce la consecințe grave – până la deces.

Ce presiune este considerată prea mare?

În 2017, Asociația Americană de Cardiologie a recomandat să se considere tensiunea arterială mare de la 130/80 mm.

Cum să înțelegeți că aveți tensiunea arterială crescută ? 

Majoritatea persoanelor cu hipertensiune nu simt niciun simptom. Așadar, cel mai de încredere mod de a detecta tensiunea arterială înaltă este să o măsurați. Simptomele pot apărea când indicatorul atinge cifrele 180/120 sau mai mult. Iată ce se poate întâmpla în acest caz: dureri de cap puternice, durere în piept, amețeli, respirație dificilă, grețuri, ·vărsături, deteriorarea sau alte schimbări ale vederii, anxietate, confuzie, zgomote în urechi, sângerări nazale, aritmii.

La cine apare cel mai des tensiunea arterială crescută

Riscul de hipertensiune crește la persoanele care: au exces de greutate, consumă prea multă sare, nu consumă suficiente fructe și legume, beau prea mult alcool și băuturi cu cofeină, fumează, sunt frecvent stresate, nu fac exerciții fizice, au atins vârsta de 65 de ani, locuiesc într-o zonă defavorizată. De asemenea, tensiunea arterială crescută poate fi legată de diabet: la 6 din 10 persoane cu această boală se observă hipertensiune.

Probabilitatea apariției problemei este influențată și de ereditate. Tensiunea arterială are tendința să crească la persoanele a căror familie a avut istoric de hipertensiune.

Cum să scădeți rapid tensiunea arterială acasă

Vom spune direct: dacă aveți plângeri legate de hipertensiune, trebuie să mergeți neapărat la terapeut sau medicul de familie. El va efectua un examen și, dacă este necesar, vă va îndruma către un specialist.

În funcție de nivelul tensiunii arteriale, stilul dvs. de viață și alți factori, medicul va stabili pentru dvs. un plan individual de prevenție și tratament și, cel mai probabil, va prescrie medicamente care vă vor ajuta să aduceți indicatorii la normă.

Dar dacă din anumite motive încă nu ați ajuns la terapeut, iată câteva metode care vă pot ajuta să scădeți tensiunea arterială. Alegeți ce vi se pare mai confortabil sau combinați mai multe pentru a obține efectul maxim.

Faceți câteva respirații adânci

Studiile arată că respirația corectă și profundă este una dintre cele mai eficiente metode de a reduce rapid tensiunea arterială. Cu cât volumul de aer inspirat și expirat este mai mare, cu atât concentrația de oxigen în sânge crește. Astfel, organismul nu trebuie să accelereze fluxul sanguin pentru a furniza oxigen tuturor organelor și țesuturilor, și astfel, se reduce presiunea asupra vaselor de sânge.

·Relaxați-vă, închideți ochii, inspirați profund, numărând până la 5. Inspirați nu cu pieptul, ci cu abdomenul. Pentru control, puneți mâna pe el: ar trebui să simțiți cum se ridică. Apoi expirați, din nou numărând până la 5. Repetați timp de 3–5 minute. Puteți încerca să rețineți respirația după expirație pentru 8–10 secunde – alegeți varianta exercițiului care vi se pare mai confortabilă.

Faceți o baie caldă pentru picioare sau mâini

Turnați într-un vas apă la o temperatură de aproximativ 45 °C și scufundați-vă mâinile sau picioarele în ea timp de 10 minute. Apa caldă va determina dilatarea vaselor de sânge din membre, sângele va circula către ele, iar tensiunea arterială va scădea ușor.

Mâncați o bucățică de ciocolată neagră

Această metodă este potrivită dacă cineva are tensiunea sistolică peste 140 mm Hg. st. sau tensiunea diastolică peste 80 mm Hg. st. Este mai bine să alegeți ciocolata neagră fără aditivi – aceasta conține mai mulți flavanoli, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Amintiți-vă: la unele persoane, cofeina din ciocolată poate provoca o creștere și mai mare a tensiunii arteriale, de aceea este mai bine să fiți precaut și să efectuați un test. Într-o zi când tensiunea dumneavoastră este normală, măsurați-o înainte de pauza de cafea și apoi din nou după 30 de minute și comparați valorile. Dacă cifrele au crescut, este mai bine să nu mâncați ciocolată și să utilizați o altă metodă pentru a scădea tensiunea arterială.

Beți ceai cald cu mentă

Dacă nu aveți alergie, infuzați o mână de frunze de mentă în apă clocotită timp de 10 minute, lăsați să se răcească și beți ceaiul în înghițituri mici. În această formă, menta poate scădea tensiunea arterială. Dar amintiți-vă: menta poate intensifica efectul medicamentelor pentru tensiunea arterială mare. Deci, fiți precaut.

Încercați sucurile

În unele cazuri, sucurile pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. De exemplu, puteți bea suc de grapefruit sau de roșii. Motivul este că acestea conțin licopen, potasiu sau alte elemente benefice pentru hipertensiune. Fiți precaut. Nu beți suc de grapefruit dacă luați blocanți ai canalelor de calciu, folosiți pentru tratamentul tensiunii arteriale, sau statine pentru scăderea nivelului de colesterol.

Luați valeriană sub formă de tablete

Valeriana este un sedativ puternic care ajută organismul să gestioneze stresul. Datorită acesteia, inima va începe să bată mai liniștit și tensiunea arterială va scădea. Important: la administrare, nu depășiți doza indicată în instrucțiuni!

Dacă sunteți nervos – încercați să vă liniștiți

Stresul este una dintre cauzele comune ale hipertensiunii. Dacă simțiți că tensiunea arterială crește din cauza nervilor, încercați să vă relaxați. Înțelegem că acest lucru poate fi dificil. Iată câteva metode care vă pot ajuta: meditații în liniște sau pe muzică calmă.

Cum să scădeți tensiunea arterială pe termen lung fără medicamente

Vă reamintim încă o dată: metodele enumerate mai sus pentru a reduce tensiunea arterială acasă sunt măsuri de urgență. Lupta împotriva „ucigașului tăcut” trebuie făcută numai cu ajutorul unui medic, urmând cu scrupulozitate recomandările acestuia.

Dar există și vești bune. Stilul de viață are un impact imens asupra nivelului tensiunii arteriale. Este suficient să-l schimbați într-o direcție sănătoasă, și fie hipertensiunea va dispărea complet, fie nevoia dvs. de medicamente se va reduce semnificativ.

Experții de la organizația de cercetare renumită Mayo Clinic au alcătuit o listă de 10 schimbări de viață necesare:

Scăpați de kilogramele în plus.  Fiecare kilogram pierdut va reduce tensiunea arterială cu aproximativ 1 punct.

Faceți mișcare.  Alegerea dvs. ar trebui să fie exercițiile aerobice: plimbări lungi, jogging, ciclism, înot, dans. Dedicati cel puțin 30 de minute pe zi acestor activități. În acest caz, veți reuși să reduceți tensiunea arterială cu încă 5-8 puncte.

Mâncați sănătos. Mai multe fructe, legume, cereale, mai puține grăsimi, alimente procesate, produse de patiserie. Revizuirea dietei vă va ajuta să “scădeți” din tensiunea arterială până la 11 puncte.

Reduceți cantitatea de sare în dietă. Chiar și puțin. Acest lucru va ajuta la scăderea tensiunii arteriale cu 5-6 puncte. Amintiți-vă: OMS și alte surse autorizate recomandă consumul a nu mai mult de 5 g de sare pe zi, ceea ce este mai puțin de o linguriță!

Nu beți alcool sau cel puțin limitați cantitatea de alcool.

Inclusiv berea. Ultima duce la retenția de lichide și la creșterea tensiunii arteriale. În plus, substanțele conținute în bere cresc cantitatea de țesut adipos în zona abdominală, ceea ce afectează negativ tensiunea arterială. De fapt, nu există o doză sigură de alcool. Dar dacă nu puteți să renunțați complet la el, cel puțin nu depășiți norma. Pentru femei, aceasta este de 330 ml de bere, sau 150 ml de vin, sau 50 ml de băutură tare de 40 de grade pe zi. Pentru bărbați – de două ori mai mult.

Renunțați la fumat. Fiecare țigară crește tensiunea arterială cu 25%.

Reglați-vă regimul de somn.  Pentru asta, încercați să dormiți cel puțin șapte ore pe noapte, să vă culcați și să vă treziți aproximativ la aceeași oră, chiar și în weekend-uri, și să nu dormiți în timpul zilei.

 Încercați să reduceți stresul. Stresul cronic este unul dintre principalii provocatori ai tensiunii arteriale crescute.

Monitorizați-vă tensiunea arterială acasă și consultați-vă regulat cu medicul.

Monitorizarea la domiciliu vă va ajuta să înțelegeți mai bine care schimbări de stil de viață funcționează și care sunt ineficiente. Căutați sprijin din partea familiei și prietenilor. Informați-i despre problema dvs. și cereți ajutor.

 

 


Articolul precedentCurs valutar 22 martie 2024: află cât costă principalele valute străine azi
Articolul următorIon Druță: “Constantin Stere este un munte ce ascunde în temeliile sale o sumedenie de idei şi cunoştinţe vaste”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.