Cum să procedez în caz că doresc să înlocuiesc un produs (ne)corespunzător?

0
70

Deseori mergem la cumpărături și, fiind impresionați de un anumit produs sau de prețul redus în acel moment, facem achiziții ce odată ajunși acasă constatăm că produsele sunt inutile sau nu se potrivesc ca mărime. Ce ne facem în aceste cazuri? Care sunt drepturile noastre în calitate de consumatori în aceste situații frecvente? Şeful adjunct al Direcţiei Protecţia Consumatorului (DPC) Bălţi din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor Ion Lichii prezintă informații utile ce sunt necesar a fi cunoscute când dorim să înlocuim un produs corespunzător.

Consumatorii au dreptul să ceară vânzătorului/producătorului înlocuirea unui produs nealimentar de calitate corespunzătoare cu unul similar în magazinul de unde a fost procurat, dacă produsul nu i s-a potrivit după formă, model, culoare, mărime sau nu poate fi utilizat conform destinaţiei din alte motive. Înlocuirea produsului de calitate corespunzătoare  se face în decurs de 14 zile calendaristice, exceptând data procurării. Înlocuirea produsului de calitate corespunzătoare se efectuează dacă acest produs nu a fost utilizat  (şi-a păstrat aspectul exterior, sigiliile şi etichetele fabricii, dacă erau), proprietăţile de consum, precum şi cu prezentarea bonului  de casă sau a unui alt document  care confirmă faptul procurării produsului, eliberat consumatorului împreună cu produsul vândut. În cazul în care la momentul adresării Dvs. magazinul nu dispune de un produs similar cu cel returnat, sunteți în drept să reziliați contractul de vânzare-cumpărare şi să cereți restituirea sumei plătite pentru produs, iar vânzătorul este obligat să primească produsul respectiv şi să restituie suma plătită. Hotărârea Guvernului nr. 1465 din 08.12.2003 cu privire la aprobarea Regulilor de înlocuire a produselor nealimentare şi a termenelor de garanţie prevede o anexă o lista produselor nealimentare de calitate corespunzătoare ce nu pot fi înlocuite cu un produs similar.

1. Articole de bijuterie (articole din metale preţioase, pietre scumpe, din metale preţioase şi montate cu pietre semipreţioase şi sintetice, pietre preţioase şlefuite).

2. Confecţii şi articole din tricot (articole de lenjerie de corp, lenjerie de pat, articole de ciorăpărie).

3. Articole de igienă individuală (periuţe de dinţi, piepteni, agrafe, bigudiuri, pensete, aparate de ras manuale sau electrice şi alte articole destinate pentru îngrijirea corpului).

4. Articole de parfumerie şi cosmetică.

5. Mărfuri textile (ţesături din bumbac şi tip bumbac, in şi tip in, lână şi tip lână, mătase şi tip mătase, panglici, bandă de bordură etc.).

6. Cabluri (conducte electrice, cabluri, şnururi).

7. Materiale de construcţie şi de finisare, alte mărfuri comercializate la metraj (linoleum, peliculă, mochetă etc.).

8. Produse şi materiale din mase polimerice ce au contact cu produsele alimentare, inclusiv cele jetabile (veselă şi accesorii pentru servitul mesei şi bucătărie, ambalaje, articole pentru păstrarea şi transportarea alimentelor (canistre, bidoane, butelii, butoaie).

9. Produse chimice de uz casnic, pesticide  şi preparate agrochimice.

10. Mobilă de menire socială (garnituri şi seturi).

11. Autoturisme şi articole moto-velo, remorci şi agregate, mijloace mobile pentru mica mecanizare a lucrărilor agricole, nave pentru plimbări şi alte mijloace de transport naval de menire socială.

12. Mărfuri tehnice complexe de uz casnic pentru care sunt stabilite termene de garanţie (aparate electrocasnice, aparate radioelectronice, aparate de calcul şi multiplicare, articole foto-chino, aparate de telefon (fixe şi mobile) şi de faximil, instrumente muzicale electrice, echipamente şi utilaje ce funcţionează cu gaze şi dispozitivele acestora).

13. Articole pentru profilaxia şi tratamentul unor boli în condiţii de domiciliu (articole pentru ocrotirea sănătăţii publice şi igienă din metal, cauciuc, textile şi alte materiale, instrumente, dispozitive şi aparate medicale, remedii pentru igiena cavităţii bucale, lentile pentru ochelari, articole pentru îngrijirea copiilor, preparate farmaceutice).

14. Jucării.

Sperăm că recomandările noastre sunt utile și, în caz că depistați cazuri de încălcare a drepturilor Dvs. în calitate de consumator, sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorilor la telefonul liniei fierbinte 022741464 și 080028028 (apel gratuit din raioane).


Articolul precedentFotografia Zilei – Continuă carantina în localitatea Rublenița
Articolul următorÎnvingătorii concursului foto: „Aceasta este strada mea”
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.