Cum să evităm greșelile comune în pronunția și scrierea cuvintelor

0
29

Limba română, influențată de termeni străini și obiceiuri locale, ascunde capcane care pot duce la greșeli de pronunție și scriere. De la cuvinte împrumutate până la pronunții deformate, iată cum putem folosi corect câțiva termeni des întâlniți:

1. Crenvurst – Testul Dicției

Un cuvânt frecvent folosit, dar rar pronunțat corect, este „crenvurst”. La singular, forma corectă este „crenvurst”, iar la plural „crenvurști” – nu „crenvuști” sau „cremvuști”. Originea germană a cuvântului (din „Krenwürstchen”) explică structura sa, iar utilizarea sa corectă ar trebui să devină un exercițiu de dicție pentru mulți.

2. Roșii Cherry – Între Limba Română și Engleză

Deși termenul „cherry” este scris ca în limba engleză, pronunția în română este „ceri”. Expresia „roșii cherry” face referire la roșiile mici și dulci, iar acest cuvânt împrumutat a devenit un adjectiv invariabil în limba română. Important: „cherryuri” este forma de plural corectă când vorbim despre băutura cu același nume.

3. Repercusiune – Fără Sunete Adăugate

O greșeală frecventă apare în pronunția cuvântului „repercusiune”, care este de multe ori greșit rostit „repercursiune”. Corect este „repercusiune”, fără „R”-ul suplimentar, și înseamnă o consecință sau un efect.

De Ce Contează Corectitudinea?

Prin evitarea acestor greșeli, păstrăm frumusețea limbii române și ne asigurăm că mesajele noastre sunt clare și precise. Corectitudinea nu este doar o chestiune de reguli, ci și de respect pentru limbajul nostru de zi cu zi.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentPatru puncte din șase posibile au obținut tinerii fotbaliști de la EFA, în etapa ordinară a campionatului Republicii Moldova
Articolul următorAlegerile primarului: la Popeștii de Jos a fost ales primar Vitalie Gusacinschii, iar la Iliciovca va avea loc turul doi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.