„Mi-e frică să conduc mașina”, care ar fi motivele?
Experiența unui accident rutier
Frica de a conduce se dezvoltă la o persoană care a fost fie participant la un accident rutier, fie martor al acestuia. Pentru unii, cauza fricii devine un accident cu consecințe mortale (de exemplu, moartea unui pasager sau a unui pieton lovit de mașină). Pentru alții, accidentul care a provocat vătămări grave. În astfel de cazuri, „trăirea” constantă a situației poate duce de la o frică până la un atac de panică. Șoferul începe să se teamă nu atât de procesul de condus în sine, cât de probabilitatea de a lovi un pieton, de a deteriora mașina sau de a-și răni pasagerii.
Lipsa de experiență
Lipsa de experiență și lipsa de încredere îi fac pe șoferii începători să se teamă nu numai de alți șoferi, ci și de manevre precum depășirea, schimbarea de bandă, virajele la stânga, etc. Apare, de asemenea, teama de a nu face față situațiior neprevăzute care pot apărea.
Teama de defecțiuni
Apare în două cazuri: ați experimentat deja eșecuri ale unor situații legate de sistemul de frâne, schimbarea direcției, etc., sau frica este alimentată de o imaginație bogată: credeți în povești și zvonuri despre defecțiunile bruște ale mașinii.
Teama de judecata celorlalți
Evaluarea negativă a performanței șoferului este simțită ca o amenințare a stimei de sine. Neplăcerea de a conduce este asociată cu un control redus și cu greșeli frecvente atunci când ne asistă în dreapta unul dintre membrii familiei (tatăl sau soțul), care, de regulă, „uită“ că a fost începător. Are pretenții de la tine ca și cum ai fi șofer cu experiență, are diferite reacții negative, orice mică greșeală o vede catastrofală și astfel apare neîncrederea în sine, urmată de frica de a mai conduce .
Cum să depășești frica de a conduce pentru un șofer neexperimentat?
Exersează cât mai mult
Cu cât devii mai experimentat, cu atât vei avea mai puțină frică de drum. Recomandarea principală: conduce în fiecare zi. Începe cu benzile speciale de antrenament, apoi treci la drumurile de țară mai puțin aglomerate, și odată ce te simți încrezător – mergi în oraș. Pentru început, condu seara, când sunt mai puține mașini pe drum, astfel te vei obișnui cu conducerea în mediu urban.
Învață rutele
Pe măsură ce înveți să conduci în condiții urbane, memorizează rutele care devin principale pentru tine – drumul de acasă până la locul de muncă, școală, locurile tale preferate de relaxare. Fii atent la indicatoare, în timp aceasta te vor ajuta să stăpânești rutele în așa fel încât toate acțiunile necesare să le faci automat. Nu uitați să studiați și regulile de parcare.
Cere ajutor profesionist
Dacă frica are o bază serioasă – teama de a fi implicat într-un accident sau teama de defecțiuni, apelează la un psihoterapeut profesionist pentru ajutor. Este un lucru obișnuit să cauți ajutor pentru a face față fricii, pe care nu o poți depăși singur.
„Conducerea în pereche”
O influență pozitivă pentru a depăși frica de conducere o are „conducerea în pereche”. Nu ezitați să luați un șofer experimentat, care să stea alături și să te ajute cu sfaturi atunci când este necesar. În timp, te vei simți mai încrezător și vei înțelege când este momentul să te așezi singur la volan.
Acroșează un semn
Chiar dacă nu ești deloc începător, atașează un semn „șofer începător” pe parbrizul din spate. Astfel, vei face ca ceilalți participanți la trafic să fie mai atenți și mai răbdători cu tine. Nu este nimic complicat în depășirea fricii de a conduce. Cel mai important este să identifici clar motivul apariției acesteia și să lupte consecvent împotriva acestei fobii.
Nu este nimic complicat în a depăși frica de a conduce. Cel mai important lucru este să vă identificați clar cauza apariției ei și să luptați consecvent împotriva acestei fobii.