Cum putem ajuta cocostârcii surprinși de zăpadă?

0
58

Traversăm un fenomen meteorologic neobișnuit și ciudat, însă care prezintă riscul de a se repeta pe măsură ce efectele schimbărilor climatice se acutizează. Ninsorile abundente din ultimele zile din nordul și sudul Republicii Moldova au pus păsările migratoare în fața unui eveniment provocator, iar oaspeții îndrăgiți precum cocostârcii s-au pomenit în situația de a-și vedea cuiburile inundate de zăpadă.

̆̆ ̆ ̦ ̦ , căci de regulă sosirea lor în luna martie pe meleagurile noastre concide cu prezența unui strat de zăpadă pe sol, însă un început de aprilie rece și înzăpezit reprezintă o încercare serioasă de adaptare la capriciile primăverii.
̦ ̆ ̆ ̂, ̆ ̂̆ -.

Însă expunerea la frig și ninsoare devine critică atunci când păsările sunt extenuate și slăbite după lunga migrație, iar solul este acoperit de zăpadă pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce creează dificultăți de a găsi hrana necesară supraviețuirii. În astfel de condiții, păsările se pot confrunta cu o serie de riscuri legate de supraviețuirea lor și asigurarea succesului reproducător.

Acestea fiind zise, cocostârcii sunt păsări rezistente și adaptabile, însă capacitatea de rezistență în aceste zile depinde foarte mult de durata cu care stratul de zăpadă se va menține. ̦ , ̆̆ ̦ ̦̆, ̆ ŭ ̂ ̂ ̂ ̂ ̆-̦ ̂ ̆ . În eventualitatea în care temperaturile reci și ninsorile abundente vor continua, cocostârcii vor găsi hrană în condiții tot mai dificile, iar indivizii mai extenuați sau care au un strat adipos mai subțire vor fi în pericol.

În acest context, iată cum putem ajuta vecinii noștri surprinși de zăpadă:
Putem oferi pește sau resturi de pește, carne crudă sau alte alimente proteice.
oferim pâine, produse de patiserie sau alte alimente pe bază de aluat!
Dacă avem suspiciuni că păsările îngheață în cuib, putem pune straturi de fân pentru a ajuta la izolarea păsărilor de frig. Totuși acest pas este riscant deoarece s-ar putea să nu fiți tolerat în apropierea cuibului sau să speriați păsările și să le determinați să se îndepărteze de voi.

Deși cel mai important episod de ninsoare pare să se fi încheiat, probabil că vremea rece va persista în zilele următoare. Ornitologii susțin că dacă păsările vor avea resurse de hrană disponibile, cu ajutorul cărora să-și fabrice căldură corporală, atunci nimic nu amenință supraviețuirea lor.

SURSA: Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii


Articolul precedentVictor BOTNARI: Moldova și relațiile diplomatice cu statele europene în timpul domniei lui Ștefan cel Mare / VIDEO
Articolul următorFOTOGRAFIA ZILEI: Viață de maidanez
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.